Teraz jest sobota, 20 września 2025, 04:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 18:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Cześć, zapraszam kolegów do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami butelkowaniem wina i ich smakiem.
Mianowicie zauważyłem, że po zabutelkowaniu wina po jakimś czasie gdy otwieram butelkę - mowa tutaj o winach z jednej odmiany z jednego nastawu/roku - mam często wrażenie podczas późniejszej konsumpcji iż poszczególne butelki wina różnią się smakiem. Tak się nad tym zastanawiałem czy to kwestia, np. dnia i moich kubków smakowych czy faktycznie wina różnią się smakiem? Wykluczałbym bakterie korkowe czy zmiany spowodowane psuciem/utlenieniem się wina. Rozmyślałem trochę nad tym i tak się zastanawiam czy nie popełniam błędu. Robię tak wino, że po sklarowaniu dojrzewa jeszcze kilka miesięcy w szklanych balonach. Następnie jest butelkowane zlewane grawitacyjnie do butelek i korkowane. Czy może zachodzi taka sytuacja, że odstawione wino do dojrzewania nie "ruszane" parę miesięcy wytrąca różna frakcje " smaków / ciała / alkoholu / tanin / wody " na poszczególnych wysokościach balonu ????
Nie należałoby takiego wyklarowanego dojrzałego wina wymieszać przed zabutelkowaniem? Co o tym koledzy sądzą? Ma ktoś podobne doświadczenia smakowe ???

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5529
Lokalizacja: Łódź i okolice
Najlepszym rozwiązaniem jest filtrowanie przed butelkowaniem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Może i tak, ale przed filtrowaniem wino należało by i tak wymieszać .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5529
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak przepuścisz przez np Pulcino 10 to samo się wymiesza.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
No ok :) Ale powiedz " vanKlomp" odnośnie tego o co pytałem, myślisz że mogą się wytwarzać takie różne frakcje wina w balonie po kilkumiesięcznym leżakowaniu ?

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5529
Lokalizacja: Łódź i okolice
Trudno mi powiedzieć. U mnie wino przed butelkowaniem leżakuje ok 2 lat w balonach i nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 19:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Nie upieram się nad tymi '' Frakcjami '' może to kwestia moich kubków smakowych że raz to samo wino smakuje mi lepiej a raz gorzej .


Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3332
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
monteverst napisał(a):
... może to kwestia moich kubków smakowych że raz to samo wino smakuje mi lepiej a raz gorzej.
Też tak miewam, więc też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Czym słabsze wino tym częściej i bardziej sprzeczne odczucia.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 15:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Ciekawy temat.
Ten proces nazywa się dojżewanie w butelkach.
Prawidłowo jest otwieranie pierwszej butelki po roku a sprzedaż dopiero po 9 miesiącach.
A jak ktoś ma mało wina to nie wytrzyma i tak jak kolega zagląda do butelek i ztwierdza tak jak ja ta ostatnia najlepsza bo wypita dopiero po roku jak już wino się kończy i jest fajne dojrzałe. Jak ktoś lubi filtrować czemu nie ale do testu bym sobie zrobił parę butelek także nie filtrowanych win do porównania.
W niektórych przypadkach będzie zaskoczony. Uwielbiam czerwone świerze nie dojrzałe a potem w odstępach miesięcznych jak zmieniają posmaki.
I zawsze dochodzę do tego wniosku ostatnia butelka najlepsze wino.
Pozdrawiam serdecznie Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 16:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 379
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Ja zawsze bardzo żałuję, że mam tak mało butelek, bo zauważyłem, że z czasem wino zwykle się poprawia.
Dla przykładu Aurora z przeciążonego krzewu, szaptalizowane, odkwaszane - w smaku obite, suche jabłko, sporą kwasowość, nic specjalnego. Teraz otworzyłem 2018 i jest w końcu dobre. Co więcej - pojawiły się nuty, które znam z tokajów i rieslingów, lekka nafta. Dziwne.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 18:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
georg napisał(a):
Ciekawy temat.
Ten proces nazywa się dojżewanie w butelkach.


Ciekawy wniosek. Jak myślisz Georg, proces takiego dojrzewania wina w butelkach mógłby zachodzić aż tak nierówno albo w jednych zaszedł, a w innych nie ? Mowa tutaj o winie z 2018 roku i wcale nie jest tak w moich odczuciach, że to wino dobre jest które piłem ostatnio, tylko to jest tak w kratkę. Otwieram wino jest dobre, później za jakiś czas otwieram następną butelkę i coś jest nie tak... No i można powiedzieć, że sytuacja lubi się tak powtarzać szczególnie jeśli chodzi o wina czerwone. Gdyby proces dojrzewania zachodził we wszystkich butelkach tak samo, to ostatnie wino powinno być najlepsze, a tak nie jest ...

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 21:18 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Może to pozostałość po covid?
Ja do tej pory, a minęło już 3 miesiące, mam wrażenie, że te same produkty, czasem inaczej smakują lub pachną :lol:
To oczywiście żart.
Pewnie te wasze spostrzeżenia są oparte na dłuższej perspektywie niż czasy panowania epidemii?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 12:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Co do frakcji w pojemniku - można poświecić mocnym laserem na różnych poziomach w szklanym pojemniku o w miarę pionowych ściankach. Zgaduję że w na oko klarownym, niefiltrowanym winie wciąż będzie różnica w ilości paprochów widocznych w wiązce:
-tuż pod powierzchnią i
-tuż przy dnie.
Co do rozkładu % alkoholu względem wysokości pojemnika to sam jestem ciekaw :)

Tylko nie testować za długo bo wino nie lubi światła :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 12:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4685
Lokalizacja: Rybnik
ostrowin napisał(a):
Co do rozkładu % alkoholu względem wysokości pojemnika to sam jestem ciekaw :)

Gdyby alkohol zbierał sie jak śmietana na mleku to upraszczałoby to kilka spraw ;) :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Butelkowanie
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 23:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
:D Tak, tak, pamiętam ze szkoły że alkohol tworzy z wodą jednorodną mieszaninę. Ale wiedza szkolna ma to do siebie, że czasem jest niepełna i jak się wejdzie w szczegóły to można się zdziwić. Nie wiem jak w tym wypadku :)

Oczywiste też że jakaś większa różnica woltażu to tylko przy destylacji ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Facebook [Bot], Mojeek [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO