Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 08:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 13:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Stanisław - wszystko to znamy i stosujemy, ale nie można cały czas ładować się chemią. Lepiej rozcieńczyć wodą, albo brać prochy, jak to robi Roman. Tak dla wyjaśnienia, od węglanu wapnia lepszy jest wodorowęglan potasu (KHCO3).

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 15:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Moje wina są odporne na wszystkie zabiegi i nadal pozostają kwasiurami :wink:

Obrazek :lol:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 17:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
To mnie Roman czasami, jak dobry rok, z mojego Marszałka zrobić w miarę dobre wino, ale od dwóch lat fatalne dojrzewanie. Może ten rok będzie łaskawszy.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 18:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Wiem Januszu, miałem przyjemność degustować w 2014 w Gostomi.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 23:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Moje wina są odporne na wszystkie zabiegi i nadal pozostają kwasiurami :wink:

...

Romanie, to jesteś wyjątkowo cierpliwy człowiek,nadajesz się nawet na wędkarza :mrgreen:
Ostatnio zgłębiam lekturę enologiczną winiarzy z za Wielkiej Wody.
Twoje wino rocznik 2010 (kwasiura) wygląda na to ,że owoce były za mało dojrzałe i w moszczu dominował kwas jabłkowy.
Nie przeprowadziłeś też FJM ? Leżakowanie nie usunie kwasu jabłkowego a stopniowo wytrąca się winian potasu i ubywa kwasu winowego co tylko pogłębia wrażenie kwasowości.
Ja swoje wina rocznik 2013 przerobiłem na winiak.
Np wg kanadyjskich badań odmiana Frontenac nawet w najlepszych latach (1450 GDDC) miała proporcje kwasu winowego do jabłkowego jak 3/5 i konieczna była FJM.
Problem w tym,że w "cool climate" zazwyczaj dominuje kwas jabłkowy a nie jesteśmy w stanie zbadać amatorsko stosunku tych kwasów tylko jedynie ogólną kwasowość.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 05:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zbyszku, w większości przypadków będzie pewnie jak piszesz, bo zdarzało się też, że po zbiciu kwasu jabłkowego drożdżami musiałem wino dokwaszać.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO