Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 02:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 17:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 99
Lokalizacja: Chobie Opolskie
darucha napisał(a):
w tym momencie należy dodać bakterie Fermentacji Jabłkowo Mlekowej


Gdzie można kupić takie bakterie, sprawdziłem kilka sklepów i nic???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 17:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Yaro napisał(a):
Gdzie można kupić takie bakterie, sprawdziłem kilka sklepów i nic???

http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?p ... gory_id=24
http://www.janlubera.pl/produkt/96,viniflora_oenos.html

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 19:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
darucha napisał(a):
Z tym winem - już niestety nic nie zrobisz. Jeśli tak jak piszesz jest "pijalne" to skonsumuj, jeśli nie to przetwórz.
- Darek

Mam parę litrów leciutko utlenionego cztero-letniego marszałka, nadal pijalnego i tak się zastanawiam czy nie zakupić ANTICASSE http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?p ... ct_id=1747 i sprawdzić działanie tego specyfiku.

Może ktoś już stosował i może się wypowiedzieć? Zadziała toto lepiej niż samo "piro"

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 22:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Chętnie bym się dowiedział jaki efekt :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 14:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może ktoś rozszyfrować co ten środek zawiera poza "piro"? No i dlaczego konieczna jest filtracja po użyciu?

Obrazek

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Poza pirosiarczynem potasu nic tam nie ma. Potrzeba filtracji może dotyczyć ewentualnego osadu po jednoczesnym zastosowaniu bentonitu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 15:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Odszukałem https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

cytat z linka

Cytuj:

ANTICASSE FN
LECZENIE I PROFILAKTYKA utlenienia
składniki:

węglan potasu, kazeina mleczna, kwas L-askorbinowy, pirosiarczyn potasu

cechy:
Biały proszek o słabym zapachu SO2.
Pełna mieszanina, szczególnie nadaje się do korekty win utlenione. Przywraca świeżość, kolor
i działa jako profilaktyki przed utlenianiem.
ANTICASSE FN ma podwójne działanie: kwas askorbinowy i pirosiarczyn zapobiega utlenianiu i kazeiny
hamuje enzymy utleniające obecne.
aplikacja:
ANTICASSE FN ma szerokie spektrum aktywności. Nadaje się zarówno dla win z segmentu premium i stołem.
dawkowanie:
20-40 g / hl w zapobieganiu i lekko utleniony wina
40-60 g / hl wina, silnie utlenione
Sposób użycia:
Rozpuścić produkt w zimnej wodzie do stężenia 10% i dodać do wina pod stałą
mieszając. Jest korzystne, aby używać jednoczesnego bentonit, który stosuje się jako drugi. Po rozprzestrzeniania woli
Polecamy wina filtra i wino, aby uniemożliwić kontakt z powietrzem.
Pakowanie i magazynowanie:
1 kg worek, karton 25 szt
szczelnym opakowaniu: przechowywać w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu.
Otwarciu opakowania: starannie ponownie zamknąć i przechowywania, jak opisano powyżej.



https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 16:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
No tak. ale z etykiety to nie wynika. Potrzebna dopiero karta charakterystyki.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
W karcie stoi mniej więcej to samo: http://www.enartisnews.com/schede/sicur ... 8A4_en.pdf

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 lutego 2016, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Drugi link w moim poście jest właśnie do tłumaczenia karty charakterystyki https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 19:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Ja raczej nie napiłbym się wina potraktowanego ANTICASSE, przecież tam jest sama chemia, wystarczy mi sam pirosiarczyn potasu.

Mam jeszcze jedną prośbę, czy nie warto byłoby rozważyć wydzielenie tematu technologii wytwarzania domowego wina czerwonego zaproponowany przez naszego kolegę darucha na niniejszym forum w celu jego rozszerzenia i uściślenia niektórych procesów wytwarzania wina. Poruszam ten temat dlatego, że w obecnym procesie technologicznym coraz częściej wino jest uszlachetniane poprzez leżakowanie wina w beczkach dębowych lub nadawanie dodatkowych zapachów dębu (nieraz akacji) do wina wytwarzanego w naczyniach szklanych bądź metalowych poprzez dodawanie do nastawu specjalnych zrębków specjalistycznego typu dębu np. pochodzącego z Francji. Metoda te jest obecnie powszechna w USA ale trudno się dziwić jak tam produkują przede wszystkim labruchy. Próbowałem tej metody, jest dobra i daje ładny i przyjemny aromat w przypadku wina czerwonego. Niestety przy wytwarzaniu wina białego w moim przypadku okazała się masakrą. Kiedy poczęstowałem takim winem sąsiada zapytał mnie co to jest: wino czy jakaś wódka albo słaba podróbka whisky.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 21:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Ja raczej nie napiłbym się wina potraktowanego ANTICASSE


Spokojnie, nie miałem zamiaru częstować :wink:

edit
po wpisie Janusza wyłączyłem wygaszanie

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano środa, 2 marca 2016, 07:50 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2016, 21:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Roman- tak się domyślałem, że wypijesz sam. Odporny masz żołądek. Ja już swoje kwasiory z 2014 rozcieńczam wodą.

Pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 08:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Sam nie wypiję, ale pewnie zrobię test na 1 litrze i z ciekawości zdegustuję. Ostatnio zacząłem mierzyć kwasy i teraz wiem czego mogę się spodziewać po wypiciu - już od dawna wspomagam żołądek prochami.

A za oknem dzisiaj piękny zimowy poranek

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 marca 2016, 12:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Dzięki za poczucie humoru.
Czy nie lepiej zamiast pić kwaśne wina to zastosować się do rad p. R. Myśliwca, który w swojej książce pisze, żeby kwaśne wino potraktować kredą lub węglanem wapnia, który jako biały proszek można kupić w sklepach winiarskich. Zaleca On żeby zmniejszyć kwasowość 1 litra wina o 1 g kwasu winnego należy zastosować 5,7 g węglanu wapnia / 10 L. wina. Zarówno kreda jak i węglan wapnia wytrąca się po czasie i osadza się następnie na dnie naczynia.
Ponadto wielu forumowiczów pisze, że u nich są jeszcze albo powróciły znowu temperatury ujemne i możliwe jest jeszcze zmrożenie wina przez co wytrąca się kamień winny. Ja spróbowałem tej zimy i na dnie oraz ściankach bocznych szklanego balonu odłożyły się takie małe sople kwasu winnego, które po zlaniu wina pozostają w naczyniu.
Mój kolega śmieje się ze mnie, że nie dopuszczam nawet do myśli aby kupażować wino gronowe z winem owocowym. On robi specjalnie wino z aronii lub czarnego bzu (czasem też z gruszek), które jest bardzo, bardzo ubogie w kwasy (trudno jest zrobić takie wino gdyż utrudniony jest start fermentacji soku). Jak uda mu się zrobić takie dobre wino kupażuje je z winem gronowym przez co zmniejsza zawartość kwasów w winie gronowym. Ja z kolei śmieję się z niego, że i tak te kwasy wypije tylko, że w mniejszych dawkach. Ale być może mniejsze dawki są mniej szkodliwe dla żołądka. Życzę smacznego i zdrowego wina.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO