Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 października 2018, 20:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 7 października 2018, 20:03
Posty: 2
Witam serdecznie mam problem !!! Zawsze robiłem wino z przepisu typu tyle a tyle winogron ,tyle wody ,tyle cukru ,teraz chciałem zrobić wino z winogron "naukowo " tzn wg stopni Balinsga. I nie wie jak zrobic. Winogrona zostały rozdrobnione i wg stopni Balinga jest to 16 Czyli na każdy 1 litr cieczy jest 160 gramów cukru . I czy teraz mam dodać cukru do 26 stopni Balinga czyli 100 gramów na litr zgniecionych winogron ? a gdzie woda ? Sprawa pilna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2018, 20:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Przydało by się zmierzyć jeszcze kwasy.
- Po co woda? Tfuuu
- 16 blg - 4 (niecukry) daje 120 g cukrów na 1l. Chyba że masz już uwzględnioną poprawkę

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2018, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5587
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zwróć się po poradę na forum wino.org oni tam robią z wodą, my nie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2018, 20:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Sam zaczynałem od win owocowych.
Teraz zainwestowałem czas i trochę pracy nad krzewami. Wiem że i wina owocowe i wodniaki gronowe nie sięgają tym czysto gronowym do pięt. Warto.

Czytaj forum, jest tu dużo osób z ogromną wiedzą i wieloletnią praktyką. Dobrze zapytani pomogą zawsze.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2018, 08:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 7 października 2018, 20:03
Posty: 2
Dzięki,dzięki !!! Już zaczynam powoli rozumieć, lecz chciałbym usystematyzować. Prosił bym Ciebie o kolejność spraw np.w pkt. Sytuacja obecna jest taka że mam tylko rozdrobnione owoce i dodana do tego jest pektyna by lepiej wyciągnąć sok z miazgi .i to jest na stan wczoraj w nocy. Matka drożdżowa przygotowuje się ,lecz nie jest jeszcze dodana do wiadra z miazgą. Tak wiec co teraz trzeba zrobić.......pkt.1 trzeba zrobic.........pkt2. ......trzeba zrobić....


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO