Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: brandy
PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2006, 11:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 172
Lokalizacja: Kraków winnica Witkowice
Czy ktoś wie jak zrobic Brandy z polskich winogron?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2006, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Zapewne tak samo jak z francuskich :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2006, 20:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Zapewne tak samo jak z francuskich

Mieciu a troszke dokladniej, chodzi o smak (taki francuski)

Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 08:03 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="piotrm"]Czy ktoś wie jak zrobic Brandy z polskich winogron?


Tak jak na całym "innym" świecie. Nastawiasz wino, zlewasz, klarujesz. Wino może postać rok lub dwa, ale niekoniecznie. Następnie powolna destylacja na alembiku (prosta) lub z kolumną bez wypełnienia, destylat ma mieć 60-70%. Destylat przelewasz do dębowej beczułki w której dojrzewało wino (lepiej) lub do szklanego gąsiorka z paroma wypalonymi szczapkami dębowymi (gorzej) i czekasz parę lat, czym dłużej tym lepiej. Wino niekoniecznie musi być z winogron ;). Wiśnie, banany, śliwki, gruszki, maliny, bez czarny, dają bardzo ciekawe efekty :D.

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 09:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Fester"] Następnie powolna destylacja na alembiku (prosta) lub z kolumną bez wypełnienia, destylat ma mieć 60-70%.

Mówisz o drugiej destylacji Fester :?: :?:

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 12:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="zzbycho"][quote="Fester"] Następnie powolna destylacja na alembiku (prosta) lub z kolumną bez wypełnienia, destylat ma mieć 60-70%.

Mówisz o drugiej destylacji Fester :?: :?:

Mówię o pierwszej i jedynej. Praktycznie wszystkie destylaty aromatyczne, (owocowe, trzcinowe, melasowe, ziołowe, itp) destyluje się tylko raz, ale bardzo powoli i dokładnie. Nawet klasyczna starka, mimo, że to destylat zbożowy (żytni) powinna być destylowana tylko raz i dłuuuugo leżakować.

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 12:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Fester"][quote="zzbycho"][quote="Fester"] Następnie powolna destylacja na alembiku (prosta) lub z kolumną bez wypełnienia, destylat ma mieć 60-70%.

Mówisz o drugiej destylacji Fester :?: :?:

Mówię o pierwszej i jedynej. Praktycznie wszystkie destylaty aromatyczne, (owocowe, trzcinowe, melasowe, ziołowe, itp) destyluje się tylko raz, ale bardzo powoli i dokładnie. Nawet klasyczna starka, mimo, że to destylat zbożowy (żytni) powinna być destylowana tylko raz i dłuuuugo leżakować.

Pozdrawiam
Fester
Wydawało mi się że koniak (brendy) i whisky są destylowane dwa razy.

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 14:39 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="zzbycho"]
Wydawało mi się że koniak (brendy) i whisky są destylowane dwa razy.


Jeśli chodzi o trunki mające prawo do nazwy COGNAC, czyli robione w ściśle określonym rejonie Francji i przy zachowaniu starej technologii odpędu, to masz rację. Z tego co się orientuję faktycznie destylowane są dwa razy. Jednak już w przypadku np. armaniaków używana jest jednokrotna destylacja na przepięknych alembikach do destylacji ciągłej takich jak ten pokazany u Agi http://www.kurdesz.com/main.php?artId=43 .
Podobnie sprawa ma się z whisky, której wiele gatunków destylowanych jest jednokrotnie, a to dzięki konstrukcji aparatów odpędowych, w których początkowa część kolumny destylacyjnej działa jako tzw. beer-stripper, który powoduje wstępne oddestylowanie alkoholu z zacieru.
Destylaty owocowe natomiast, są robione na sprzęcie mającym tylko tyle półek by uzyskać na wyjściu 60-70% w pierwszej destylacji, właśnie dla zachowania aromatów w produkcie.
Piłem kiedyś śliwowicę robioną na wysokiej kolumnie z pełnym wypełnieniem i owszem destylat miał 95% i był niezły, ale śliwowica to nie była :(

Pozdrawiam
Fester

P.S.
Pozyskiwanie „ducha” to temat rzeka, mój ulubiony zresztą ;)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 15:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Fester"][quote="zzbycho"]
Wydawało mi się że koniak (brendy) i whisky są destylowane dwa razy.


Jeśli chodzi o trunki mające prawo do nazwy COGNAC, czyli robione w ściśle określonym rejonie Francji i przy zachowaniu starej technologii odpędu, to masz rację.
Truizmom dajmy spokój. :)

Widzę że moc (wiedzy na ten temat ) jest z Tobą ... :wink: .
Miło rozmawiać z fachowcem.

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 14:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
[quote="zzbycho"]
Widzę że moc (wiedzy na ten temat ) jest z Tobą ... :wink: .


Spiritus ubi vult spirat ;)

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Kolega trafił na złe forum.
My miłośnicy prawdziwego wina gronowego nie gadajmy z bimbrownikami.
Niech założą sobie własne forum!!!!!!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
[quote="heavy"]My miłośnicy prawdziwego wina gronowego nie gadajmy z bimbrownikami.
Niech założą sobie własne forum!!!!!!!!


A co przeszkadza, by być miłośnikiem jednego i drugiego :lol: A propo forum dla "bimbrowników" (to bardzo nieodpowiednie słowo) to są już dwa takowe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 21:47 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 26 maja 2004, 01:00
Posty: 160
Lokalizacja: Kołobrzeg AOC Bogusławiec ;)
Witam

[quote="heavy"]Kolega trafił na złe forum.


A na podstawie jakich przesłanek Kolego wysuwa takie wnioski??

[quote="heavy"]My miłośnicy prawdziwego wina gronowego nie gadajmy z bimbrownikami.

Myślę, że liczba pojedyncza powyższej wypowiedzi, byłaby bardziej na miejscu.
Co do "nie gadania z bimbrownikami", to poczekamy, aż się Koledze popsuje parę hektolitrów wina.

[quote="heavy"]Niech założą sobie własne forum!!!!!!!!

Spokojnie założyli i to kilka.

http://bimber.ovh.org/phpBB/index.php
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=19133&start=0
http://groups.yahoo.com/group/Distillers/
http://www.homedistiller.org/

Pozdrawiam
Fester

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja stoję na straży czystości forum.
Jak Ojciec Dyrektor.
A po to jest to fachowe forum,żeby hektolitry wina się nie popsuły!!!!!!!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: brandy
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 07:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="heavy"]Ja stoję na straży czystości forum.
Jak Ojciec Dyrektor.

No to w niedługim czasie będzie można rozmawiać na tym forum tylko o winie mszalnym... :wink: :lol: :lol: :lol:

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO