Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 15:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 16:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 21 marca 2012, 10:12
Posty: 66
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Kańczugi
Witam , moje pytanie jest odnośnie wina z winogron ciemnych , które po odlaniu osadu i dosłodzeniu nie może nadal ruszyć z miejsca.Brak fermentacji .Nie dawałem żadnych drożdży na początku .
Dodam jeszcze że próbuję to pierwszy raz..robiłem tak z winogron białych ale jest wszystko ok..
podaję w przybliżeniu jak nastawiłem
Ok 5kg winogrona ciemnego
ok 3 l. wody przegotowanej letniej
ok 1,5 kg cukru .
owoce wydusiłem blenderem, dodałem cukier i wodę, stało to 3 dni później przecedziłem i wlałem do butli , bardzo dobrze szła fermentacja ok 4 tygodni ,odsączyłem i dodałem 1kg cukru ,po wlaniu do butli stoi 2 tydzień i nic .
Jeśli może mi ktoś pomóc to bardzo proszę ,z góry dziękuję .

_________________
Pozdrawiam Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 16:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Dodałeś taką dużą ilość cukru już pierwszym razem te 1,5kg że w nastawie samoistnie zakończyła się fermentacją z powodu zbyt dużego poziomu alkoholu.Lub z braku odpowiedniej rasy drożdzy na dzikich nastaw mógł ci dociągnąć np do 8 procent i drożdze obumarły.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 16:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 21 marca 2012, 10:12
Posty: 66
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Kańczugi
Tak mi się wydawało że dałem za dużo ,ale chciałem aby było słodkie ,co teraz mam zrobić ?

_________________
Pozdrawiam Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 16:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
Bodek261 napisał(a):
Ok 5kg winogrona ciemnego
ok 3 l. wody przegotowanej letniej
ok 1,5 kg cukru .


A nie myślałeś aby zrobić wino - BEZ WINOGRON? tylko kłopot, blender brudzić?

:ROFL:
To forum o uprawie winogron i wytwarzaniu win gronowych, masz już 63 posty i powinieneś był to wiedzieć.

Wątek zamykam.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO