Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 08:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 06:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
ZbyszekTW napisał(a):
Narobisz się, namęczysz, a wino i tak będzie "kwasiorem" na maxa.


Tak jak pisałem.
Ja się Bianki pozbyłem już. Ładnie rośnie, ale wina to ja z niej nie umiem zrobić...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 08:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Moja bianca ma w tym roku ma niecałe 6g/l kwasu, /miareczkowanie robiłem dwa razy, przed każdym sprawdzałem ph metr przed pierwszym standardowo, przed drugim myślałem, że się zepsuł :)./ Dobrze że mam trochę kwaśniejszego hibenala, będę to musiał kupażować. W tamtym roku miała 8g/l, w 2013 6,5g/l. Więc jak dla mnie takie kwasy to chyba coś nie tak, może z pomiarem.
Co do wydajności, to w tym roku z 57kg Bianci wyszło 38l, oczywiście po sendymentacji.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Matii napisał(a):
...

-- Pn paź 24, 2016 5:42 am --

Dzisiaj, zlałem z nad odsadu winko. Pomierzyłem blg wyszło -2, więc cukrów nie ma, niestety jest kwasior, nie wiem jak to możliwe, ale wyszło mi 9,5g/l (mierzyłem dwa razy).
Praktycznie te specjalne drożdże nic nie wciągnęły kwasu... Przeniosłem winko do pomieszczenia o temp ok 19 stopni, pytanie co dalej? Czym zmniejszyć teraz kwasowość (niestety Sidexu nie dostałem w sklepie Jana Lubery). Moze dodać jeszcze trochu cukru? chociaż celuje w 13% i z obliczeń wyszło mi, że wszystko już dałem. Czy może teraz spokojnie czekać?

Pozdro Macko

1. Możesz spróbować odkwasić kredą lub Bianko Neve (dawkowanie na opakowaniu).
Dziwne to trochę ,że te drożdże Lalvin 71B tak mało zredukowały kwasów ?
Ja nie mam z nimi doświadczenia. Stosuję Maurvin B i są jak do tej pory niezawodne :D
Miałeś bardzo kiepskie parametry wejściowe bianki - 18 Blg i Kwasy 12g/l a to świadczy o niedojrzałości owoców.
Posadź obok Bianci jakąś inną odmianę np Solarisa.
2. Możesz zainicjować FJM
3. Możesz lekko dosłodzić i dać nowe drożdże odkwaszające.
4. Możesz nic nie robić , tylko zlewać z nad osadu i czekać ( ale to dla baaaardzo cierpliwych i niepewne :wink: czy kwasy się zmniejszą na tyle aby dało się wypić bez uszkodzenia szkliwa zębów :?: )
Edit
18 Blg a nie 19 Blg jqak wcześniej napisałem.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 października 2016, 19:46 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
przemar napisał(a):
Moja bianca ma w tym roku ma niecałe 6g/l kwasu, /miareczkowanie robiłem dwa razy, przed każdym sprawdzałem ph metr przed pierwszym standardowo, przed drugim myślałem, że się zepsuł :)./ Dobrze że mam trochę kwaśniejszego hibenala, będę to musiał kupażować. W tamtym roku miała 8g/l, w 2013 6,5g/l. Więc jak dla mnie takie kwasy to chyba coś nie tak, może z pomiarem.
Co do wydajności, to w tym roku z 57kg Bianci wyszło 38l, oczywiście po sendymentacji.


Przemar, co do kwasów, to u mnie co roku koło 10 g/l. Ale to zależy od siedliska, może u Ciebie jest z tym lepiej.

Ale co do wydajności... To chyba nie zależy od siedliska.... A z 57 kg Bianki (swojej), to ja bym może z 25 l soku wycisnął. Bianka ma bardzo duże pestki, przez to mało soku. I ten sok jest mętny, dużo osadu w sedymentacji. Może z 20 l wina by wyszło. A u Ciebie 2x więcej.
Ta Twoja Bianka to na pewno Bianka?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2016, 09:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Moja Bianca to na pewno Bianca od 10 lat ta sama. Fakt po dwóch, czy trzech dniach sendymentacji osadu jest sporo, ale ten zlewam do mniejszego pojemnika i spokojnie można z tego osadu dostać jeszcze 50% czystego soku.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO