Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 13:27 
nowicjusz
nowicjusz

Tak, tak chodziło mi o to, że mam miazgę (zmiażdżone odszypułkowane owoce). Zatem biorę się za zrobienie moszczu. Dzięki, zamówiłem również ten odkwaszacz (Sihadex) u janaLuberta

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:27 
mistrz
mistrz

A nie można dodać drożdży, które masz, np.mniejszą ilość. Niech już fermentuje. Potem dodasz pożądane drożdże w większej ilości, wstępnie zahartowane w małej ilości moszczu. I one przejmą główną rolę w nastawie.

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:58 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
W trakcie fermentacji kwasowość odrobinę rośnie - drożdże też produkują trochę kwasów organicznych, tak więc jeśli Ci kwasowość nie wzrosła to drożdże już Ci trochę zużyły tego kwasu jabłkowego :) .

Przy okazji, szczepy Lalvin 71B czy Maurivin B nie są jedynymi drożdżami, które konsumują kwas jabłkowy w trakcie fermentacji. Ciekawe zestawienie dla aż 69 szczepów na przykładzie fermentacji moszczu Chardonnay jest w publikacji: http://femsyr.oxfordjournals.org/content/femsyr/13/4/394.full.pdf, strona 6 pdf'u, tabela 2, kolumna 7. Np. D47 - drugi szczep marki Lalvin robi to prawie równie dobrze jak sławny 71B.
Jeśli dobrze czytam tą tabelę to drożdże UCLM S377 których wielu z nas używa do fermentacji win czerwonych metabolizują 32.5 +/- 0.4% kwasu jabłkowego czyli niewiele mniej niż Lalviny 71B

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:23 
mistrz
mistrz

Erikos napisał(a):
Amawin napisał(a):
W trakcie fermentacji kwasowość odrobinę rośnie - drożdże też produkują trochę kwasów organicznych, tak więc jeśli Ci kwasowość nie wzrosła to drożdże już Ci trochę zużyły tego kwasu jabłkowego :) .

Przy okazji, szczepy Lalvin 71B czy Maurivin B nie są jedynymi drożdżami, które konsumują kwas jabłkowy w trakcie fermentacji. Ciekawe zestawienie dla aż 69 szczepów na przykładzie fermentacji moszczu Chardonnay jest w publikacji: http://femsyr.oxfordjournals.org/content/femsyr/13/4/394.full.pdf, strona 6 pdf'u, tabela 2, kolumna 7. Np. D47 - drugi szczep marki Lalvin robi to prawie równie dobrze jak sławny 71B.
Jeśli dobrze czytam tą tabelę to drożdże UCLM S377 których wielu z nas używa do fermentacji win czerwonych metabolizują 32.5 +/- 0.4% kwasu jabłkowego czyli niewiele mniej niż Lalviny 71B

Na to wygląda - przynajmniej w przypadku moszczu Chardonnay. Jeśli zaś akurat o tych drożdżach to wydaje się, że najwolniej metabolizują cukier także w tym moszczu. W tabeli 3 są przedstawione inne parametry - produkcja kwasu octowego, glicerolu czy estrów. Autorzy tego artykułu to praktycy ze sławnej E. & J. Gallo Winery. Ciekawe jak to się ma do naszych doświadczeń?

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 17:03 
Ekspert
Ekspert

Mój Regent 2016 z domieszką około 3kg Zweigelta, około 1kg Muscata Bleu w miazdze pomiar kwasu 6,3g/l, 3,40 pH.
Po tygodniowej fermentacji w miazdze na drożdżach UCLM S377 i wytłoczeniu około 130l całości.
Pomiar z prasy 6,82g/l kwasów, 3,39 pH.
Pomiarów samocieku jeszcze nie robiłem.
PS.
Temat o Biance ale później poprzenosimy.

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 19:23 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Moje pomiary to 18 Blg (strasznie mało, a przeciez zbierałem późno) no i kwasowość dosyć duża wyszła, bo 12g/l.

Pomiar kwasowości to pewniak? Pytam, bo patrząc na wyniki to Bianca nawet w kiepskich latach 10g/l nie przekraczała. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... uselang=pl
U mnie rośnie kolekcyjnie i osobno kwasów nie mierzę

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 20:14 
Ekspert
Ekspert

Skoro tak zawzięcie dyskutujecie o drożdżach, to może wskażecie takie najlepiej wypraktykowane drożdże które fermentują max do 11% alkoholu, i pozostawiają cukier resztkowy? Chciałem słodkawe a nastaw idzie w wytrawne.

PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 20:21 
Ekspert
Ekspert

UCLM S325 z tego co zauważyłem są bardzo wrażliwe na siarkę. Wystarczy zasiarkować pod koniec fermentacji i załatwione.

PostNapisane: środa, 12 października 2016, 17:38 
nowicjusz
nowicjusz

Wykonałem jeszcze raz test kwasomierzem (zestaw biowin) wyszło 11g/l, zatem ciut lepiej. W smaku jest całkiem dobre, kwasów prawie nie wyczuwam.
Jutro zorientuje sie kiedy, przyjadą do mnie te drożdze co zamówilem dzisiaj,to wtedy zdecyduje czy będę dawał te co mam, czy będę czekał. Póki co moszcz w dymionku w temp. ok 16stopni.
Po wyciśnięciu wyszło 13,5 litra.

--update

WItam,
przyszły mi drożdże, więc zabieram się do roboty.
Moszcz nie ruszył także nie jest źle. Pytanie tylko czy mam drożdże wrzucić do całego nastawu? Pytam, bo czytałem troszke o sedymentacji. Czy mam oddzielić osad i czysty sok przed dodaniem drozdzy i dodac je tylko do czystego soku a reszte osadu przelac i zrobic osobno?

Ostatnio edytowano środa, 12 października 2016, 18:18 przez Matii, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 12 października 2016, 18:19 
mistrz
mistrz

Lepsze wina podobno wychodzą z soku pozbawionego resztek owoców - w wyniku ich opadania pod wpływem grawitacji na dno naczynia (sedymentacji). Normalnie czeka się przez noc, ale wtedy traci się dość dużo moszczu, gdyż jego warstwa z osadem jest dość gruba. Ty czekałeś aż 3 dni, więc może osad jest mocniej zbity - odzyskasz więcej oczyszczonego moszczu. Osad jest mimo to bardzo ruchliwy i trzeba moszcz znad niego ściągnąć delikatnie rurką. Resztkę moszczu z osadem można przerobić tymi samymi drożdżami w oddzielnym dymionie.

Drożdże (jeśli to tzw. aktywne) należy uwodnić i po ok. 20 minutach dodać do moszczu (ważne, aby nie było różnicy między temp. zawiesiny drożdży a moszczem większej niż 8-10*C).

PostNapisane: środa, 12 października 2016, 18:20 
nowicjusz
nowicjusz

Niestety, jak ktoś juz to napisał, Bianca ma strasznie dużo osadu i muszę powiedzieć, że to racje. Ok 50% to osad (jak nie wiecej), tzn nieczysty sok. Troche mi szkoda tego moszczu, moze jednak zrobie wszystko w jednym, jak wy robicie? Jest mocno odczuwalna zmiana smaku, tzn czy warto to rozdzielac?

PostNapisane: środa, 12 października 2016, 18:43 
Ekspert
Ekspert

Jeśli masz naczynia aby fermentować osobno, to rozdziel - będziesz miał porównanie. Osadów nie stracisz, tylko przefermentujesz osobno, zdegustujesz a połączyć zawsze zdążysz, jeśli uznasz, że wino z osadów niewiele odbiega smakowo od wina z czystego moszczu.
Jak nie masz - trudno, fermentuj razem.

PostNapisane: czwartek, 13 października 2016, 08:42 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
....może wskażecie takie najlepiej wypraktykowane drożdże które fermentują max do 11% alkoholu, i pozostawiają cukier resztkowy? Chciałem słodkawe a nastaw idzie w wytrawne.
http://www.bazarek.pl/produkt/6507838/d ... e-50g.html

PostNapisane: niedziela, 23 października 2016, 20:42 
nowicjusz
nowicjusz

Witam ponownie,
rozdzieliłem do dwóch dymionków (trochu duże, mam nadzieje, ze mi sie bardzo nie utleni).
Po tygodniu drozdze wcięły cały cukier (w sumie dodałem ok 1kg cukru + ok150gr/l co było w soku). Teraz jest blg 0. Dymionki stanęły. Chyba czas zlać, z nad osadu i wcisnąć w jakieś zimniejsze miejsce.(np. ok 16stopni).
Dobry plan czy coś do poprawy? aa sprawdze jeszcze kwasowość. Nie za szybko drozdże poradziły sobie z tym cukrem?..moze trzeba dosypać?(celuje w 13%)

-- Pn paź 24, 2016 5:42 am --

Dzisiaj, zlałem z nad odsadu winko. Pomierzyłem blg wyszło -2, więc cukrów nie ma, niestety jest kwasior, nie wiem jak to możliwe, ale wyszło mi 9,5g/l (mierzyłem dwa razy).
Praktycznie te specjalne drożdże nic nie wciągnęły kwasu... Przeniosłem winko do pomieszczenia o temp ok 19 stopni, pytanie co dalej? Czym zmniejszyć teraz kwasowość (niestety Sidexu nie dostałem w sklepie Jana Lubery). Moze dodać jeszcze trochu cukru? chociaż celuje w 13% i z obliczeń wyszło mi, że wszystko już dałem. Czy może teraz spokojnie czekać?

Pozdro Macko

PostNapisane: niedziela, 23 października 2016, 23:18 
nowicjusz
nowicjusz

Lalvin 71B

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1