Teraz jest środa, 7 maja 2025, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Siarkowanie przy robieniu wina nie jest obowiązkowe.
Podobnie jak z mięsiwem można tylko uwędzić nie ma obowiązku peklować. Trzeba się tylko liczyć z ewentualną trochę szybszą zmianą smaku na inny. Oraz takie niespodziankami jak właśnie kożuch na winie, gęstnienie wina, jakieś rosnące farfocle w winie itp.
Każdy musi wybrać swoją drogę. Ja już miałem różne doświadczenia i trzymam się tradycji wypracowanej z "dziada, pradziada" mięso pekluję, a wino siarkuję.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 22:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="wlodekj"]...ZbyszekB nie przerwiesz fermentacji poprzez przetrzymywanie wina w temperaturze ok. 10 C. Możesz ją bardzo spowolnić. ...Włodekj

Oczywiście ,że temp.10st nie przerywa fermentacji.
Czasami jeszcze przy kilku stopniach powyżej zera jeszcze coś tam bulka od czasu do czasu.
U mnie fermentacja i dojrzewanie w balonie trwa do połowy grudnia lub nawet stycznia, a wtedy temperatura w pomieszczeniu spada do ok.0st.C
Napisałem poprzednio,że w czasie przechowywania latem temperatura w pomieszczeniu nie jest wyższa od 10st.C
Są to wina wytrawne więc wznowienie fermentacji nie następuje.
Jeżeli już robię wino pósłodkie (bardzo rzadko) to ma ono wtedy więcej %
i też nie fermentuje powtónie.
Ale gdy będę robił tego wina nieco więcej (a na to wygląda) to być może będę siarkował po fermentacji. Przynajmniej to wino do dłuższego przechowywania.Na razie nie było takiej potrzeby.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO