Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 23:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 15:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Chyba Andrzej nie o taką granicę chodziło.
Według mnie chodziło o temperaturę, do jakiej można schłodzić czerwone wino , przy której np. nie zaczyna wytrącać się barwnik :roll:
Myślę ,że schładzanie w celu wytrącenia kamienia winnego ma pewną wadę ( pomijając już zachwianie równowagi między k. winowym i jabłkowym) - nie za bardzo możemy kontrolować ten proces , łatwo można przedobrzyć.

[quote="piotrsz"] Może zrobiłem blanc de noirs?


Da się zrobić blanc de noirs z Ronda ? Sok jest jednak lekko zaróżowiony :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 16:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
[quote="olmek"]Da się zrobić blanc de noirs z Ronda ?

Nie wiem, nie próbowałem :D. Podobno Rondo jeśli chodzi o garbniki jest w typie Pinot Noir, co by sugerowało, że się da. Ale ja robiłem pierwszy raz Rondo i wziąwszy sobie to do serca pozwoliłem na nieco dłuższą fermentację w miazdze - teraz uważam, że niepotrzebnie.
[quote="olmek"]Sok jest jednak lekko zaróżowiony :roll:
Może dodatkowo bentonit by coś dał...

A wracając do tematu:
Mam zabutelkowany Hibernal - dość kwaskowy, choć pijalny (rzekłbym: rześki). Zastanawiam się, czy taką zakorkowaną butelkę mogę eksperymentalnie wystawić na balkon. Coś to da?

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 08:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
[quote="piotrsz"][quote="aguniatarnow"]piotrsz - robiłeś białe wino z ronda?

A czemu nie? Może zrobiłem blanc de noirs?

A tu jest pytanie, do którego nawiązałem:
[quote="Darchom"]A gdzie jest granica, jeśli chodzi o wina czerwone
Więc o co chodzi, jeśli można?
...a bo mi szkoda by było Ronda na białe wino skoro wychodzi z niego dobre pijalne czerwone :idea: no ale każdy robi co chce i jak chce :)

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 10:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="olmek"]...
Według mnie chodziło o temperaturę, do jakiej można schłodzić czerwone wino , przy której np. nie zaczyna wytrącać się barwnik :roll:
Myślę ,że schładzanie w celu wytrącenia kamienia winnego ma pewną wadę ( pomijając już zachwianie równowagi między k. winowym i jabłkowym) - nie za bardzo możemy kontrolować ten proces , łatwo można przedobrzyć.


W rzeczy samej.
Rozumiem więc, że nie jest to przyjęta praktyka a raczej teoretyczna dywagacja. Tak mi wyszło, że poprzez schładzanie do temperatury o którą pytałem zredukujemy kwas winowy a następnie FJM zredukuje częściowo kwas jabłkowy. Chyba teoretycznie poprawne tylko trudne i nieprzećwiczone, z dużym ryzykiem "żeby nie przedobrzyć".

Ale może ktoś już tak próbował ?

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO