Teraz jest środa, 7 maja 2025, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Biały osad
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 17:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Pierwszy raz próbuję zrobić wino zgodnie ze "sztuką" i pojawił się pewiem problem (chyba). Na ścianach butli a głównie na dnie przybywa z dnia na dzień jakiegoś czystego, białego osadu. Wino jest z Solarisa. Najpierw po wyciśnięciu soku siarkowane, potem podane drożdze UCLM S325 i odżywki Bioferm i Fosforan Diamonowy. Pracuje już intensywnie od ponad tygodnia choć widać, że zwalnia. Zastanawiam się co to się wytrąca i czy tak ma być?


Załączniki:
DSC_1221.JPG
DSC_1221.JPG [ 33.52 KiB | Przeglądane 3320 razy ]
DSC_1219.JPG
DSC_1219.JPG [ 28.02 KiB | Przeglądane 3320 razy ]

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 18:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam
Według mnie to po prostu drożdże.

Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 18:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Jakie jest obecne Blg? Jak w okolicach 0 to raczej jest tak jak pisze Refal....bo pewnie papu się skończyło..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
a konkretnie to martwe drożdże, kończy się powoli burzliwa fermentacja. Przestanie bulgać to pierwszy odciąg z nad osadu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 17:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Dzięki za wyjaśnienie. Teraz jest 7BLG i dość dobrze pulka. Czy już dawać drugą dawkę pożywek? Potem to chyba wiem, przestanie pracować to ściągam i niech dojrzewa.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 17:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5466
Lokalizacja: Łódź i okolice
Te drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot dlatego wskazane jest podanie drugiej porcji
odżywki. Ten osad może być związany z tym, że drożdże nie mają już azotu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 21:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Posłuchaj Van Klompa, i dodatkowo uważaj gdy będziesz wyciągał korek z rurką - zawsze przytrzymuj wylot rurki, aby przy wyjmowaniu korka nie zassało Ci brudnej wody (często z muszkami) do balona. Niestety jest to częsty błąd popełniany przez "małych producentów", a w większości przypadków jest to przyczyna późniejszego psucia się wina.
Jeżeli cały cukier przefermentowany, to czas na siarkowanie, zlanie znad osadu i wstawienie do chłodnego miejsca, aby zapobiec samoistnej FJM.
Biały osad w przypadku tych drożdży to naturalne zjawisko.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Biały osad
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 18:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Tak też zrobiłem tzn. zlałem znad osadu i dałem drugą porcję odżywki. Winko jeszcze z tydzień pracowało dość mocno a potem wyraźnie zwolniło. Przeniosłem je do piwnicy gdzie jest około 15-16C. Tam stoi już ze 3 tygodnie i jest znów biały osad choć dużo mniejszy. Wino jeszcze pracuje choć bardzo wolno tak jedno pulknięcie na 5 min. Czy wobec tego znów zlać znad osadu i już siarkować czy skoro pracuje to jeszcze nie?
Z rurki raczej nic mi się nie cofnęło ale zupełnie o tym nie myśłałem i dzięki za tą uwagę.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO