Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 16:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Czy robił ktoś może białe wino z Marszałka? Jak będzie trochę gron niedojrzałych to pojawią się absmaki. Czy Jeśli szybko po odciśnięciu soku usuniemy skórki i pestki to w winie te "nuty" też wystąpią?

Pozdrawiam

Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 21:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Białe wino z Marszałka ? chyba ewentualnie różowe w ten sposób.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 22:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Jak obierzesz ze skórek to może i będziesz mieć białe ;-)

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Dojrzały marszałek ma mocno barwiący sok, więc białego nie da się zrobić. Kiedy jeszcze nie ma barwiącego soku to nadaje się najwyżej jako odkamieniacz do czajnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 19:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
to się wygłupiłem :)
Chodziło mi bardziej o to czy te problemy ze smakiem niedojrzałych winogron pochodzą od skórek lub pestek, czy miąższ daje taki efekt.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 23:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Luk napisał(a):
to się wygłupiłem :)
Chodziło mi bardziej o to czy te problemy ze smakiem niedojrzałych winogron pochodzą od skórek lub pestek, czy miąższ daje taki efekt.

A ja Cię zapytam, czy piłeś wino z Marszałka?
Owszem, czuć go czarnym bzem i wędzoną śliwką, ale mnie osobiście czarny bez i dym z wędzenia śliwki nie przeszkadza. Mój Marszałek był połączony z Leonem (1/3) i miał oprócz tego wyraźne czerwone owoce w aromacie. Jest to kwestia gustu. Mnie wino wytrawne z dobrze dojrzałego Marszałka smakowało - po tygodniowej fermentacji na miazdze. Zostało dość szybko wypite.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 19:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Luku - nie wygłupiaj się. MF został po to wyhodowany, aby robić z niego dobre czerwone wino.

Pozdrawiam Janusz.

-- Wt sie 26, 2014 8:45 pm --

Luku - nie wygłupiaj się. MF został po to wyhodowany, aby robić z niego dobre czerwone wino.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO