dziadek2 napisał(a):
....
Właśnie degustuję, cieniutkim wężykiem zrobiłem "obciąg" - wino już prawie krystaliczne, trochę nagazowane. Smak i aromat złożony i moim zdaniem zgodny z opisem
Cytuj:
wino o smaku i aromacie moreli,cytrusów(grejpfrut,mandarynka),ananas .
Żona wyczuwa jeszcze pestkę moreli, czy gorzki migdał - coś w tym typie.
Dziękuję Zbyszku.
Faktycznie lekka goryczka jest wyczuwalna w tym winie,mi to nie przeszkadza w piciu
Nagazowanie też mi nie przeszkadza w białym winie pod warunkiem ,że jest niewielkie
Mogło by postać jeszcze ze 2 m-ce przed zabutelkowaniem. Cuvee seyval/bianca jeszcze stoi w baniaku z rurką fermentacyjną, ale ono ma większe kwasy i nic mu nie grozi (mam nadzieję

)
Kilka dni temu sprawdziłem wino nr 1) od Romana (cuvee solaris/Osceola Muscat 2018)
parametry wina : -3Blg; kwasy TA 6,2g/l; pH 3,7
Wino równie dobre jak wino nr 2) odmianowe Osceola Muscat 2018 o którym napisałem już w wątku o Osceola Muscat.
Nieco mniej aromatyczne od odmianowego OM, ale to pewnie za sprawą odmiany 'Solaris'
Wg mnie obydwa w/w wina porównywalne w ocenie punktowej , choć nieco inne .
Warto więc robić różne próby
Dzięki Romku za możliwość degustacji kilku twoich win, to poszerza horyzonty winiarskie

PS
Z pomiarów wynika dość wysokie pH tego wina (jak na wino białe; ale jeszcze ze 2 lata może poleżeć w butelkach

)