Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 12:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, mam pytanie dotyczące białego wina, które się nie klaruje. Jest to pierwszy taki przypadek, bo nigdy z klarowaniem wina nie miałem problemu i praktycznie zawsze w tydzień/dwa po zakończonej fermentacji wino było już super klarowne. Ale od początku. 31 października wino zakończyło fermentację i wstępnie się wyklarowało. Parametry: 3,5 pH, 7,8 TA, cukier odfermentowany w 100%. Wina było tylko 10L. Po zlaniu znad osadu zasiarkowałem 1,5g/10L i lekko dosłodziłem do smaku erytrolem (jest to pierwsze doświadczalne wino tak robione :-)). Wino po tym czasie zauważalnie zaczęło lekko ciemnieć i mętnieć. Smak i zapach mimo tego jest super. Dziś mamy połowę grudnia, a wino nadal mętne. Był to głównie Seyval Blanc + znikome ilości Hibernala i Solarisa. Co z tym fantem zrobić? Oczywiście nigdzie mi się nie spieszy, ale czy wino się w końcu wyklaruje? Raz miałem tak, że chyba około miesiąca wino było mętne, a później praktycznie od razu momentalnie się wyklarowało. Może tu będzie podobnie? Na pewno nie jest to wina drożdży, bo jedno że zdechły z głodu wyrabiając cały cukier, a po drugie dostały siarkę. Dziwne jest też to pociemnienie wina... Ale zasiarkowane nie powinno się utlenić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
A jakich drożdży użyłeś? Bo być może jednak nie wszystkie zdechły.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 15:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Lalvin 71B. Nawet jeżeli by nie zdechły, to i tak powinny teraz paść, bo nie ma w winie cukru do przerabiania...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Eksperyment! wstępnie wyklarowane wino białe, wytrawne, zasiarkowane 1,5g/10L !!!!, dosłodzone erytrolem (E968), zmętniało i zbrązowiało :?:
Brakuje tu jeszcze tylko pomiaru cukru balingomierzem po dodaniu słodzika i poziomu SO2
Z opisu wygląda tak jakby się także utleniło :?: :!:
A co na to chemicy ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 16:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 368
Lokalizacja: śr Mazowsze
Moje pierwsze białe wino (tylko 5 l z 2/3seyvala i 1/3refrena na sherry 14% z Biowin) to mała porażka.

Zamiast drugi raz zlać z nad prawie niewidzialnego osadu martwych drożdży zabutelkowałem.

Jest wyklarowane ale z posmakiem i zapachem drożdżowym. W związku z tym pytanie: czy przefiltrowanie na sączku filtracyjnym dokładnym usunie resztki drożdży?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 16:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
W temacie pierwszego postu: mam dwa wina na drożdżach Siha Rieslingowych. Hibernal od dawna klarowny, a Johanniter jeszcze potrzebuje trochę czasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO