Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 18:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 07:18 
nowicjusz
nowicjusz

Zodiak napisał(a):
Zbychu Polska to nie jest kraj czerwonego wina.

Nie do końca się z tym zgadzam. O ile dobrze pamiętam to na drugim "Galicyjskim Konkursie Win" czerwone wino z winnicy Patria otrzymało złoty medal. Moja wiedza jest niewielka ale byłem w komisji sędziowskiej z Wojciechem Bosakiem, który jest jednym z autorytetów polskiego winiarstwa. Sądzę, że na dobre czerwone wino składa się wiele czynników, których ilość komplikuje sprawę. Myślę jednak,że będzie coraz więcej dobrych czerwonych w miarę zdobywania doświadczenia.
JanuszJ49 napisał(a):
Sofie Pamid półsłodką za 9 PLN i delektuję się bukietem, i słodkością

A co w tym winie takiego wspaniałego? Butelka, akcyza, etykieta i korek to już prawie połowa ceny. Doliczmy do tego producenta, hurtownika i sklep. Każdy z nich zarabia. Oprócz bukietu i słodkości chemii to nic tam nie ma. Każde wino, które zrobimy nawet jeśli nie jest "poezją smaku" jest o wiele zdrowsze niż badziewie za parę złotych, które chwalimy jedynie za cenę wmawiając sobie jego wspaniałość.
Np. Kupiłem świetne wino w kartonie za 2 Euro.

PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Marek222 napisał(a):
Oprócz bukietu i słodkości chemii to nic tam nie ma.
Ja napiszę troszkę inaczej,oprócz słodkości i bukietu chemii to nic tam nie ma :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1