Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: bentonit
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 16:41 
nowicjusz
nowicjusz

w jakiej formie najlepiej zastosować , roztworu czy granulatu.

Tytuł: Re: bentonit
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 20:22 
nowicjusz
nowicjusz

szczupak napisał(a):
roztworu czy granulatu.

To ja znowu z chemicznego punktu widzenia.

Roztworu to nie otrzymasz choćbyś bardzo chciał:). Co najwyżej zawiesinę. Ale z tego co zauważyłem w opisach produktów, to nawet granulat każą zalać niewielką ilością wody na jakiś czas żeby napęczniał nim zostanie dodany do nastawu. Moim zdaniem nie ma to znaczenia czy jedno czy drugie, trzeba tylko trzymać się ilości i procedur opisanych w instrukcji. Jak się doda za dużo jednego, czy drugiego to tak samo się straci na aromatach wina (ale o tym już pisaliśmy w poprzednim wątku). Za mało może spowodować niedostateczne sklarowanie (zależy czy o wiele za mało). Niewłaściwe efekty może też spowodować nietrzymanie się którejś z procedur - jeśli np. nie napęcznieje do końca.

Ja tam osobiście bałbym się stracić aromatów wina, używając bentonitu, gdybym miał wartościową odmianę winogron. Z labruchą to bym się chyba nie certolił nim osad opadnie i bym dodał, choć kto wie... W każdym razie zawsze coś kosztem czegoś:)

Można też zakupić zawiesinę? Bo znalazłem tylko granulaty.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 21:43 
mistrz
mistrz

Hmmm... a ja dzisiaj kupiłem "Klarowin do klarowania win i soków" pisali wsypać do 100ml wody i mieszać jak najczęściej po 24 godzinach dolać do wina, ale problem jest w tym że to się zrobiła taka papka a to co wsypałem opadło na dno i przylepiło się do łyżeczki ;/ co robić?
Edit: Dobra z mojej papki zrobiła się zawiesina, dzisiaj doleję to do wina w balonie, zawiesina ma kolor szaro-brązowawy, lać to? nie zniszczę wina?
proszę o odp. ;-)

PostNapisane: niedziela, 2 września 2012, 18:51 
mistrz
mistrz

Jeśli odmierzyłeś prawidłową ilość to lej.
W mniejszym bądź w większym stopniu wpływa to jednak na smak, kolor i zapach wina.
Raczej nie polecają tego do win ciemny.

Andrzej

PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2012, 12:22 
mistrz
mistrz

Ok, dziękuje za odpowiedź, ja właśnie kilka dni temu (w czwartek) dolałem to do wina (z wiśni) wczoraj ściągnąłem trochę wężykiem i wino jest ok.

PostNapisane: czwartek, 4 kwietnia 2013, 19:11 
przedszkolak
przedszkolak

W tym roku miałem taką sytuację, że chciałem sklarować białe wino przy pomocy bentonitu,Zastosowałem B, odpowiednio i czekałem.
W międzyczasie znalazłem pomocnika do wytaszczenia galonu 34l z piwnicy ,odpowiednią temperaturę (-4-5st.C) i postanowiłem pozbyć się kwasu winowego przez wymrażanie.
Kwas winowy wytrącił się ale winko jest troszkę mętne.Generalnie w 2011 r robiłem podobne zabiegi, tylko w tym roku zbiegły się one w tym samym czasie.
Czy mogę zastosować jeszcze raz Bentonit zakładając, że proces wymrażania zneutralizował działanie pierwszej dawki Bentonitu?
Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1