Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 01:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 21:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"][quote="DW"]
2. Myślę, że nieraz klarowanie wina jest naprawdę konieczne. Szczególnie, jeśli nie przeprowadzono klarowania moszczu.
Daniel

Jedno z drugim nie wiele ma wspólnego.
A moim zdaniem, ma. Sok jabłkowy, który poddałem filtrowaniu przed fermentacją, nie dał żadnego osadu poza martwymi drożdżami. Po drugim zlaniu jest krzyształowo czysty. Zazwyczaj klaruję moszcz przed fermentacją.

Cytuj:
Po poierwszym odciągu maszcz już można uznać za wyczyszczony, a poza tym nigdy nie słyszałem aby ktoś klarował moszcz, bo i po co ?

Otóż po prasowaniu owoców moszcz powinno poddać się sedymentacji, czyli oddzieleniu resztek części stałych od soku. Taki sok poddaje się dopiero fermentacji.
Cytuj:
Skoro nie jest gotowe ( rozumiem, że cały czas pływają w nim cząsteczki drożdży i jest z tego powodu mętne ) to po co je na siłe klarować ???

Chodzi Ci o żywe drożdze?, resztki z martwych drożdzy?

Cytuj:
A do tego wogóle nie siarkuję wina. :D

A moim zdaniem to błąd, przy 4 krotnym zlewaniu bardzo utleniasz wino, przez co traci na aromacie i smaku. No chyba, że masz jakieś próżniowe urządzenia.

Paweł
ps. sorry za te jabłka ale jestem bardziej z wino.org.pl. i bardziej mam opanowaną technologię fermentacji rożnych owoców, winogron niestety NN też, ale już niedługo.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 22:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]
A i tak po tym pół roku ( 3-4) obciągnięciu, następne robię dopiero za następne ok 5 m-cy to i tak zawsze jeszcze jakieś resztki na dnie zostają.

Ja też nie siarkowałem... kiedyś :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Moszcz przy produkcji win białych i różowych należy klarować.
Siarkować, przynajmniej w minimalnym stopniu, też trzeba - no chyba, że robi się wina słodkie i mocne :lol:

Posy, mam wrażenie jakbyś nie czytał żadnej fachowej literatury nt winifikacji.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 22:33 
mistrz
mistrz

Wydaje mi sie ze wino powinno byc zasiarkowane ,sklarowane,kamien winny usuniety,rozlane do butelek ewentualnie pod korek w butli ,schowane w ciemnym miejscu,przed wiosennym ociepleniem bo i w piwnicy wzrasta temperatura ,i spokojnie czekac na swoj czas. Ugriszy.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 22:46 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 22:59 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 00:43 
mistrz
mistrz

[quote="Zbyszek1B"][quote="kilis"] moim zdaniem to błąd, przy 4 krotnym zlewaniu bardzo utleniasz wino, przez co traci na aromacie i smaku. No chyba, że masz jakieś próżniowe urządzenia.

Trzeba tak zlewać aby jak najmniej utleniać.
Ale nie potrzeba do tego próżniowych urządzeń.
Oczywiście, że nie trzeba jednak nie da się zlać bez kontaktu z powietrzem i miedzy innymi dla tego warto siarkować. Z tego co mi wiadomo nikt jeszcze nie wymyślił lepszej metody ochrony wina niż siarkowanie 8) ( i nie pisze tutaj o butelkach, gąsiorach itp :D )

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 00:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kalinowa11111"] Z tego co mi wiadomo nikt jeszcze nie wymyślił lepszej metody ochrony wina niż siarkowanie 8) ( i nie pisze tutaj o butelkach, gąsiorach itp :D )

Czy to jest ochrona przed wypiciem? 8O :wink:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 02:38 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Jakis tydzien temu wlalem do dosc sklarowanego wina bentonit z odrobina zelatyny ,widze ze sie znacznie wyczyscilo ale jest jeszcze troche metne

Czy mogę wiedzieć w jakim celu została dodana żelatyna w twoim wypadku?

Żelatyna dodawana jest do wina w celu usunięcia tanin, kiedy dodana jest do białego wina, istnieje ryzyko wystapienia objaw mętności wina. Może to jest powód, że twoje wino jest nadal mętne. Stosując żelatynę do białych win, powinno dodawać się ją z środkiem zwanym Kieselsol, bentonit nie zawsze gwarantuje niewystąpienie mętności. Jeżeli jest szansa i możliwość zakupu środka o nazwie Isinglass (druga nazwa Dryfine) to wówczas z łatwością możesz zastąpić żelatynę, a efekt będzie o niebo lepszy.

Cytuj:

To stwierdzenie jest prawdziwe jeżeli nasze owoce są w nie najlepszej kondycji, nasza prasa miażdzy a nie wyciska owoce, powodując nadmierną mętność soku. Zabezpieczenie soku dla zachowania owocowego charakteru, ograniczeniem produkcji H2S i Fusul alcohol (nie znam polskiego odpowiednika) oraz minimalizację enzymów odpowiednich za utlenianie wina i jego brązowienie wymusza wstępną klarifikcję soku. Najbardziej preferowanym sposobem jest odstawienie i obniżenie temperatury soku na parę dni (2-5 w zależności od dostępności czasu, miejsca i zbiorników), jest to dobry czas również do zasiarkowania soku, dla usunięcia dzikich drożdży, bakterii i stwożenia optymalnych warunków dla drożdży szlachetnych, po zlaniu znad osadu. Ważne jest aby sok nie był za bardzo sklarowany, co może spowolnić proces fermentacji i zaowocować kwasem lotnym. Stosowanie środków klarujących takich jak bentonit powoduje redukcję i utratę azotu, aminokwasów i kwasów tłuszczowych, jak również może nadmiernie sklarować sok spowolniając fermentację.
W trakcie fermentacji drożdże preferują czystość soku od 100-do około 250 NTU.

Pytanie: Dlaczego wszyscy dążą do kryształowo czystego białego wina, przecież nie jest to wino na sprzedaż tylko dla Was do picia? Jeżeli wino było (2-3) razy zlane z nad osadu powinno być czyste. Bentonit stosowałbym tylko do usunięcia białek, które mogą się wytrącić jak ktoś przegrzeje białe wino. Do uzyskania krystalicznie czystego wina i tak będzie trzeba użyć filtra.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 06:55 
Kiper
Kiper

[quote="Zbyszek1B"][quote="posy"][.

Ja też nie siarkuję.
Zbyszek

a jak robicie wina z cukrem resztkowym i ograniczona iloscia alkoholu, np. 11%..?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 07:06 
Ekspert
Ekspert

Bardzo miło widzieć Cię Piotrze także na tym forum :) Witamy!

[quote="piostop"]
Cytuj:

To stwierdzenie jest prawdziwe jeżeli nasze owoce są w nie najlepszej kondycji, nasza prasa miażdzy a nie wyciska owoce, powodując nadmierną mętność soku. Zabezpieczenie soku dla zachowania owocowego charakteru, ograniczeniem produkcji H2S i Fusul alcohol (nie znam polskiego odpowiednika) oraz minimalizację enzymów odpowiednich za utlenianie wina i jego brązowienie wymusza wstępną klarifikcję soku. Najbardziej preferowanym sposobem jest odstawienie i obniżenie temperatury soku na parę dni (2-5 w zależności od dostępności czasu, miejsca i zbiorników), jest to dobry czas również do zasiarkowania soku, dla usunięcia dzikich drożdży, bakterii i stwożenia optymalnych warunków dla drożdży szlachetnych, po zlaniu znad osadu. Ważne jest aby sok nie był za bardzo sklarowany, co może spowolnić proces fermentacji i zaowocować kwasem lotnym. Stosowanie środków klarujących takich jak bentonit powoduje redukcję i utratę azotu, aminokwasów i kwasów tłuszczowych, jak również może nadmiernie sklarować sok spowolniając fermentację.
W trakcie fermentacji drożdże preferują czystość soku od 100-do około 250 NTU.

Nie wiem jak w przypadku pras przemysłowych, ale z koszowych sok zawsze wychodzimętny - no chyba że ktoś stosuje dość gęsty worek. I nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby świeży sok filtrować - bo, po prostu, tak jak zdecydowana wieszość, nie posiadam prasy filtracyjnej. Zresztą po co, skoro grawitacja na może z powodzeniem wyręczyć. i pisząc o klarowaniu moszczu miałem na mysli jego sedymentację w obnizonej temperaturze. Wiadomo, że drożdże lubiąmieć się na czym zawiesić ;-)
I jeszcze taka ciekawostka. Po sedymentacji zmieszałem razem wszystkie osady (szlamy) i przefiltrowałem grawitacyjnie przez worek płócienny. Z moszczu tego wyszło mi ok. 7l nastawu, sok był dużo klarowniejszy od tego sedymentowanego. Po fermentacji wino to sklarowało się błyskawicznie, a ostatnia butelka została spożyta w Boże Narodzenie. :)

Cytuj:
Pytanie: Dlaczego wszyscy dążą do kryształowo czystego białego wina, przecież nie jest to wino na sprzedaż tylko dla Was do picia? Jeżeli wino było (2-3) razy zlane z nad osadu powinno być czyste. Bentonit stosowałbym tylko do usunięcia białek, które mogą się wytrącić jak ktoś przegrzeje białe wino. Do uzyskania krystalicznie czystego wina i tak będzie trzeba użyć filtra.

To kwestia estetyki. Z wina które lekko opalizuje i tak po pewnym czasie wytrąci się osad, a jak ten osad wytrąca się w butelce to wygląda to trochę obciachowo. :?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 11:30 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 22:57 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 11:53 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 22:53 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 12:12 
mistrz
mistrz

[quote="piostop"]
Cytuj:
Jakis tydzien temu wlalem do dosc sklarowanego wina bentonit z odrobina zelatyny ,widze ze sie znacznie wyczyscilo ale jest jeszcze troche metne

Czy mogę wiedzieć w jakim celu została dodana żelatyna w twoim wypadku?
Pierwsze zawsze stosuje bentonit,ale po kilkakrotnym zamieszaniu juz widac jaki bedzie efekt jesli sie nie zetnie to dokladam odrobine zelatyny zmiekczonej chwile w cieplej wodzie, wtedy dolewam do wina i mieszam razem wszystko najczesciej pomaga.Rzadko sam bentonit pomaga za pierwszym razem a nie chce burzyc wina po raz drugi.Gdzie mozna kupic owe preparaty zamiast zelatyny.pozdr.Ugriszy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 12:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="piostop"] Stosowanie środków klarujących takich jak bentonit powoduje redukcję i utratę azotu, aminokwasów i kwasów tłuszczowych, jak również może nadmiernie sklarować sok spowolniając fermentację.

Witam,

Są różne rodzaje bentonitu. Czy masz jakąś wiedzę, jaki jest zakres działania na moszcz/młode wino tych różnych bentonitów ? Myślę, że to ważna sprawa. Niejednokrotnie słyszałem, że ktoś "spaprał sobie wino" bentonitem.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 18:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="piostop"] Zabezpieczenie soku dla zachowania owocowego charakteru, ograniczeniem produkcji H2S i Fusul alcohol (nie znam polskiego odpowiednika)

Również witam Cię Piotrze na wiongronach.
Jeśli chodzi o Fusul alcohol to ogólnie są to wyższe alkohole. Ale najbardziej wredne i nieporządane są wśród tych "fuzli" alkohole amylowe (pentanole) z pięcioatomowym łańcuchem węgla.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1