Cytuj:
Jakis tydzien temu wlalem do dosc sklarowanego wina bentonit z odrobina zelatyny ,widze ze sie znacznie wyczyscilo ale jest jeszcze troche metne
Czy mogę wiedzieć w jakim celu została dodana żelatyna w twoim wypadku?
Żelatyna dodawana jest do wina w celu usunięcia tanin, kiedy dodana jest do białego wina, istnieje ryzyko wystapienia objaw mętności wina. Może to jest powód, że twoje wino jest nadal mętne. Stosując żelatynę do białych win, powinno dodawać się ją z środkiem zwanym Kieselsol, bentonit nie zawsze gwarantuje niewystąpienie mętności. Jeżeli jest szansa i możliwość zakupu środka o nazwie Isinglass (druga nazwa Dryfine) to wówczas z łatwością możesz zastąpić żelatynę, a efekt będzie o niebo lepszy.
Cytuj:
Moszcz przy produkcji win białych i różowych należy klarować.
To stwierdzenie jest prawdziwe jeżeli nasze owoce są w nie najlepszej kondycji, nasza prasa miażdzy a nie wyciska owoce, powodując nadmierną mętność soku. Zabezpieczenie soku dla zachowania owocowego charakteru, ograniczeniem produkcji H2S i Fusul alcohol (nie znam polskiego odpowiednika) oraz minimalizację enzymów odpowiednich za utlenianie wina i jego brązowienie wymusza wstępną klarifikcję soku. Najbardziej preferowanym sposobem jest odstawienie i obniżenie temperatury soku na parę dni (2-5 w zależności od dostępności czasu, miejsca i zbiorników), jest to dobry czas również do zasiarkowania soku, dla usunięcia dzikich drożdży, bakterii i stwożenia optymalnych warunków dla drożdży szlachetnych, po zlaniu znad osadu. Ważne jest aby sok nie był za bardzo sklarowany, co może spowolnić proces fermentacji i zaowocować kwasem lotnym. Stosowanie środków klarujących takich jak bentonit powoduje redukcję i utratę azotu, aminokwasów i kwasów tłuszczowych, jak również może nadmiernie sklarować sok spowolniając fermentację.
W trakcie fermentacji drożdże preferują czystość soku od 100-do około 250 NTU.
Pytanie: Dlaczego wszyscy dążą do kryształowo czystego białego wina, przecież nie jest to wino na sprzedaż tylko dla Was do picia? Jeżeli wino było (2-3) razy zlane z nad osadu powinno być czyste. Bentonit stosowałbym tylko do usunięcia białek, które mogą się wytrącić jak ktoś przegrzeje białe wino. Do uzyskania krystalicznie czystego wina i tak będzie trzeba użyć filtra.