Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:22
Posty: 2
Lokalizacja: wrocław
witam,
Po rocznym okresie od kiedy nastawiłem wino, chciałem w końcu rozkoszować się jego smakiem i zabutelkować je. Było to jakoś miesiąc temu. Wino wyszło mi słodkie/półsłodkie. Przeprowadziłem filtracje swojego wina czerwonego (oczywiście z winogrona) za pomocą filtra grawitacyjnego używając filtra 100. Po filtracji uzyskałem wspaniały kolor i przejrzyste wino, po czym je zabutelkowałem. Pozostawiłem je ba balkonie; gdzie temp była ok 15'C; ponieważ rozbudowywałem swoją półkę na wino. Niefortunnie trwało miesiąc czasu. Gdy chciałem już je poukładać na nowej półce w piwnicy, zauważyłem, że na dole butelki wystąpił niewielki osad i wydobywające się z niego bąbelki. Po odkorkowaniu butelki wino zburzyło się i zaczęło jeszcze mocniej bąbelkować;/ W smak wina dużo się nie zmienił, dalej było słodkie, jednak czułem jak bym pił szampana;(
Czy koś może mi pomóc co zrobiłem nie tak, że zaczęło znowu (moim zdaniem) fermentować? Co doradziliście bym zrobił by przestało bąbelkować?
Odkorkowałem wino z wszystkich butelek i wlałem z powrotem do butki. Dałem rurkę fermentacyjną i tak powoli bulgocze. Mam tak pozostawić by w końcu odbąbelkowało? A może dodać trochę cukru/glukozy by przyspieszyć ten proces fermentacji?
Proszę pomocy;)

pozdrawiam
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 21:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Jakie było początkowe Blg ? Możesz przedstawić swój proces technologiczny ? Jakie drożdże - tolerancja na alkohol ? To wino gronowe czy winogronowe ? Jaki jest teraźniejszy odczyt winomierza ? Siarkowałeś ? - Sorry za pytania, ale nikt tutaj nie jest jasnowidzem.

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 22:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 4 listopada 2013, 20:22
Posty: 2
Lokalizacja: wrocław
Spoko rozumiem, postaram się przedstawić pokrótce:)
Oczywiście winogronowe bo dodawałem wody do nastawu. Drożdży żadnych nie dodaje tylko same winogrono obrane od szypułek. Butle mam 54L i miej więcej zachowywałem proporcje owoców wody cukru tak jak na stronie http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/pr ... n-ciemnych moc 12% / 14%. Robię to w sumie na zasadzie smakowania winogronu w zależności czy jest mocno słodkie. Nie posiadam winomierza więc nie jestem wstanie ci powiedzieć ale jeśli to będzie konieczne to jutro mogę to nadrobić i podać ci ta wartość obecną.
Nastawienie nastawu pod koniec września. Po obraniu i lekkim zgnieceniu owoców dodaje wszystkie składniki do butli tak by mieściło się w 3/4 butli. Po burzliwej fermentacji było to chyba tak w połowie/ pod koniec listopada.. Odcedziłem wino od miąższu i pozostawiłem same w butli razem z płatkami dębowymi aby wydobyć z wina lepszy smak. Na przełomie lutego/ marca dokonałem kolejnego obciągu wina z nad osadu by również pozbyć się płatków dębowych. Następnie tak wino samo już wino pozostawiłem do czerwca gdzie znowu dokonałem kolejnego obciągu wina znad osadu. Kolejnym etapem pozostawiam wino wraz z kosatkami dębowymi aby uzyskać efekt postarzania wina. Tak wino w butli przebywa aż do momentu zlewania do butelek.
Przed zlaniem do butelek dokonałem filtracji wina jak to opisałem w powyższym poście.

Mam nadzieje, że miej więcej przedstawiłem proces tworzenia wina. Podejrzewam że przez ten miesiąc na balkonie było mu za ciepło co spowodowało powtórna fermentacje. Stało mi sie to pierwszy raz dlatego chciałem uzyskać informacji jak uratować to wino i je od bąbelkować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 20:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Wino, jak piszesz jest słodkie, więc zawiera cukier resztowy. Z opisu wynika również, że fermentacja była prowadzona na dzikich drożdżach, więc poziom alkoholu jaki osiągnęło nie jest raczej za wysoki. Przed butelkowaniem wino nie zostało zasiarkowane i to był zasadniczy błąd i przyczyna problemów. Pomimo pozornego ustania fermentacji alkoholowej jakieś szczepy tych dzikusów przeżyły i oczekiwały na sprzyjające warunki do ponownego namnażania. No i stało się, czynnikiem, który był im prawdopodobnie potrzebny była wyższa temperatura. Warunki termiczne na balkonie okazały się sprzyjające i fermentacja ruszyła ponownie, tak jak zresztą przewidujesz. Nigdy nie miałem do czynienia z taką sytuacją ale ja bym nie fermentował tego dalej (przynajmniej na tych drożdżach) bo jak przez rok nie skończyły to diabli wiedzą ile to potrwa? Siarkowanie 1g/ 10 l wina powinno załatwić sprawę. Po siarkowaniu obserwacja w balonie. Jak się wyklaruje i będzie stabilne to ponowne butelkowanie.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO