Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 17:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
http://www.vinisfera.pl/wino,477,240,0,0,F,news.html

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 18:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ten sam
http://www.winnica.golesz.pl/wyrob-win-specjalnych.html

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 21:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
A ja się pochwalę, że nie czytając tego artykułu w tym roku nastawiłem wino szaptalizując miodem wielokwiatowym - jest to Bianca 80%, Seyval Blanc 15%, Hibernal 5% - co z tego wyszło napiszę na wiosnę, jeśli ktoś jest z Rzeszowa to moze u Jurka "wielkamalpa" zdegustujemy co nieco :-)
Poza tym 3-ci rok nieśmiało próbuję sił z winem musującym - 3 gatunki, po kilka butelek rocznie. Jest z tym trochę zabawy zwłaszcza jak w 2006 roku zrobiłem za mocny "dosage" i 5 butelek zbierałem w piwniczce z ziemi oczywiście w kawałkach :-) ale 3 się uchowały i dowiodły, że warto dalej próbować. Trochę się rozpisałem, ale to dlatego, że jestem pod wpływem "Bobowskiego Cymesa" od Bajtka - którego uprzejmie informuję, że winka dotarły i właśnie jest o 1 buteleczkę mniej:-)
Dzięki i pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 21:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Co myślicie o tym artykule? Czy to miód w polskich winach to będzie coś orginalnego i charakterystycznego dla tego regionu winiarskiego?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 21:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
To jest kawałek książki R.Myśliwca "Winorośl i winogrona" str 213 moje wydanie jest z 2006 r.

Stara metoda wymyślona przez leniwych akademików na publikowanie wciąż tego samego w różnych miejscach i z jak największą częstotliwością, że niby wciąż trwają badania i człek się rozwija.

Ale w sumie dobrze, że for free można poczytać coś ciekawego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Darchom"] ...można poczytać coś ciekawego.

Tiaaa.... Superhiperultraciekawego 8O
Naturalne wina słodkie, tzw. wina z późnego zbioru, powstają w krajach o ciepłym klimacie... Np. w Niemczech, Kanadzie, Austrii. Wino późnego zbioru - dosłownie: Spatlese - wynaleziono, zdaje się, w Rheingau, w tropikalnych Niemczech.
aż do czasu wystąpienia silniejszego mrozu - minimum -6°C, aby zawarta w moszczu woda całkowicie zamarzła Jedno i drugie to nieprawda. Nie -6, a -8, a cała woda nie zamarza, bo nie można byłoby nic wytłoczyć.
Lektura opisu metody wytwarzania szampana a także odmiany polecane w całym artykule powodują u mnie mieszane uczucia: żal i rozpacz, śmiech, zakłopotanie...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:17 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Czyli można by powiedzieć makulatura.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="karol"]Czyli można by powiedzieć makulatura.
Karol, to co napisałem wyżej, to jedynie moja opinia. A moje opinie tu nie zawsze są popularne. Poza tym artykuł wyszedł jedynie w wersji elektronicznej - więc z całą pewnością to nie makulatura.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 22:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Tak tylko sobie podałęm ten link, aby było co poczytać w jesienny wieczór.
Przyznaję, że to co tam napisane to wiedziałem już 3 lata temu, no ale może dla kogoś początkującego się przyda.
A poresztą przypominanie sobie starej wiedzy też nie jest takie złe, upewnia człowieka, że ma dobrą wiedzę :lol:

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 23:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="Maciej"][quote="karol"]Czyli można by powiedzieć makulatura.
Karol, to co napisałem wyżej, to jedynie moja opinia. A moje opinie tu nie zawsze są popularne. Poza tym artykuł wyszedł jedynie w wersji elektronicznej - więc z całą pewnością to nie makulatura.
A może napiszesz coś sensowniejszego i zaproponujesz w Vinisferze ?
przeczytam i obiecuję, że nie napiszę tak:
Cytuj:
Lektura opisu metody wytwarzania szampana a także odmiany polecane w całym artykule powodują u mnie mieszane uczucia: żal i rozpacz, śmiech, zakłopotanie...

A może Pan dr. pierdyknie jakąś książkę (nie książką :lol: )na ten temat :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 00:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="zbyszekB"]
A może Pan dr. pierdyknie jakąś książkę (nie książką :lol: )na ten temat :?:

Przesadzasz.
Od kiedy pamiętam, "drzesz koty z Maciejem"
Sądzę, że to czas zakończyć. :lol:
Dr. to jest tytuł naukowy w jakiejś wąskiej specjalności, a w Polsce w dziedzinie winorośli chyba nie ma jeszcze dokrora ( może się mylę) ale masz szansę zabłysnąć i zrobić doktorat w tej dziedzinie.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Ostatnio edytowano czwartek, 11 grudnia 2008, 07:26 przez posy, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 00:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="posy"]Dr. to jest tytuł naukowy w jakiejś wąskiej specjalności

dr. to nie jest tytuł naukowy tylko skrót od : drogi,drobiazgowy itd.
tytuł naukowy to np. dr J.Kowalski
Ale posy powinien to wiedzieć bo skończył szkoły

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 08:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
[quote="Maciej"][quote="Darchom"] ...można poczytać coś ciekawego.

Tiaaa.... Superhiperultraciekawego 8O

[i]aż do czasu wystąpienia silniejszego mrozu - minimum -6°C, aby zawarta w moszczu woda całkowicie zamarzła
Jedno i drugie to nieprawda. Nie -6, a -8, a cała woda nie zamarza, bo nie można byłoby nic wytłoczyć.
Lektura opisu metody wytwarzania szampana a także odmiany polecane w całym artykule powodują u mnie mieszane uczucia: żal i rozpacz, śmiech, zakłopotanie...

Kurcze, czytaj ze zrozumieniem - to pomaga i może Twoje szkiełko i oko nie determinuje wartości artykułu. Jest gdzieś taki tekst, że należy tłoczyć w temperaturze -6 czy -8 ?
A jak coś więcej wiesz to nie zachowuj się jak kaczor co wie ale nie powie, z przyjemnością poczytam.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 09:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
1. W Polsce tytuł dr hab. ma Pan Lisek.
2. Czytam ze zrozumieniem. Stąd dość łatwo dostrzec mi błędy w tekście.
3. Ależ ja piszę. Chyba wiadomo, gdzie?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 16:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 lipca 2008, 01:00
Posty: 346
Lokalizacja: Tarnów
Test zdałeś, więc potrafisz, liczę na dalsze sukcesy :lol:

A z pisaniem to chodzi o to, żeby rzeczy działy się na bieżąco (może przy pomocy jakiegoś linku) bo nie sposób wszczelić się w to co poeta miał na myśli skoro jest go wszędzie pełno.

Skąd mam wiedzieć dlaczego przeżywasz żal, rozpacz, śmiech czy zakłopotanie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO