Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Dr. Macieju !
Ubolewam nad tym, że jakiś troglodyta przerwał nam wczoraj naszą dyskusję na temat książki i artykułu RM o wyrobie win. ( nie mogłem odpowiedzieć, bo cicho-ciemny ganiał mnie po całym FORUM z maczugą w jednej i sekatorem w drugiej ręce – ale udało mi się zwiać)
No, ale „co się odwlecze…”
Kontynuuję dyskusję na temat w/w artykułu:
Uważam ,że niesłusznie i nieelegancko wyrażasz się przy każdej nadarzającej się okazji o RM. Nie wiem co masz do niego i prawdę mówiąc nie interesuje mnie to (może zazdrość ?)
Nikt nie jest ideałem i każdemu zdarzają się jakieś pomyłki.(np. „woda całkowicie zamarzła”)
Ale czy zbierać należy przy -6 czy przy -8 st.C to zależy w dużym stopniu od tego : jaka jest zawartość cukru w winogronach , a także ile moszczu chcemy uzyskać.
Kanadyjczycy zbierają przy -8, Niemcy przy -7, a RM przy -6st.C
Przy mniejszej koncentracji cukru w naszych polskich warunkach może się okazać ,że -6st.C
to akurat, albo nawet za dużo.
W artykule RM nie używa słowa szampan tylko wino musujące.
Ktoś napisał recenzje do tej w/w książki RM
M.Kopczyński zamieścił ten artykuł w Vinisferze.
Na stronach Vinisfery publikują także znani i doskonale obyci w temacie dziennikarze
i propagatorzy wiedzy o winie, np. Wojciech Gogoliński (znany krytyk winiarski i autor książek poświęconych mocnym alkoholom), Wojciech Bosak (Polski Instytut Winorosli i Wina), Katarzyna Maciejewska (Włochy), czy mieszkający w Polsce Włoch - Mario Crosta. O zagadnieniach związanych z polskim winem i winnicami pisuje legendarny winiarz z Jasła - Roman Myśliwiec.

Żadnego Twojego artykułu tam, ani w żadnym innym periodyku winiarskim nie zauważyłem ? Żadna Twoja książka na tematy: wina czy winogrodnictwa nie jest znana

RM już ma jakiś tam dorobek , Ty jeszcze masz na to szanse,
ale nie tylko samą krytyką
Nawet i tu nie potrafiłeś się powstrzymać, żeby nie obrazić i do tej pory nie przeprosiłeś !?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zbyszek, tak na wszelki wypadek, gdybyś gdzieś postanowił napisać jeszcze skrót od słowa "doktor" - dr pisze się bez kropki.
Co do tego, kto pisuje na Vinisferze, nie bardzo mnie to interesuje. Albo pisze dobrze, albo pisze źle. Jeśli widzę błędy, mogę chyba je skomentować? Do Pana Romana nie mam nic. Poza tym, że położył wielkie zasługi dla odrodzenia winoroślarstwa i winiarstwa w Polsce, przynosi też, wg mnie, sporo szkód, propagując przedziwne odmiany przerobowe, cudaczne techniki winiarskie i robiąc poważne błędy, powtarzane zresztą od lat w kolejnych edycjach tej samej książki pod zmienionym tytułem. Wyjaśnienie jest proste: w końcu jakoś musi sprzedać swoje sadzonki Aldena, Sibery, Aurory i Cascade. A Rondo, Regenta, Phoenixa, Johannitera itd. przecież rozmnażać legalnie nie może (choć robił to przez jakiś czas).

Co do tego, kto w całej tej, długo trwającej dyskusji, ma rację, to sądzę, że sprawa wyjaśni się niedługo. W końcu już wiosną pojawią się polskie wina w handlu. Będzie widać ile i w jakiej cenie sprzedaje się Aurory, Sibery i Cascade, a ile Regenta, Rondo i Pinot Noir. Po roku-dwóch będzie też widać, co w ogóle zostało.

PS. Niemcy na Eisweina zbierają, jeśli przez całą noc temperatura jest nie wyższa, niż -8oC. Im mniej cukru - tym temperatura powinna być niższa, bo wtedy występuje większa koncentracja ekstraktu w niezakrystalizowanych mikrofazach.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 10:19 
Ekspert
Ekspert

http://www.youtube.com/watch?v=P5l96u9T ... re=related
Może to nie ma nic wspólnego z winem, ale..uspokaja

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 23:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Zbyszek, tak na wszelki wypadek, gdybyś gdzieś postanowił napisać jeszcze skrót od słowa "doktor" - dr pisze się bez kropki.

to już wyjaśniałem w jednym z wcześniejszych moich postów w tym topic'u
Cytuj:
A Rondo, Regenta, Phoenixa, Johannitera itd. przecież rozmnażać legalnie nie może (choć robił to przez jakiś czas).

Jeżeli kupował w szkółce ZAWISZA to robił to jednak legalnie

Phoenix
Regent
Rondo
Dornfelder
Solaris ®

® - odmiany licencjonowane.
UWAGA!!!

Zakup sadzonek licencjonowanych nie upoważnia do ich rozmnażania. Jestem zobowiązany do prowadzenia dokładnej ewidencji sprzedaży. Rozmnażanie odmian licencjonowanych bez wymaganych dokumentów i opłat grozi pociągnięciem do odpowiedzialności karnej przez właścicieli licencji.

A więc licencje nie dotyczą 4-ch pierwszych odmian

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1