Teraz jest środa, 7 maja 2025, 14:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 09:54 
Kiper
Kiper

Taki artukul pojawil sie na zielonogorskim forum winiarskim:
Artykul
Z niektorymi jego czesciami sie zgadzam - m.in. wyrazne ograniczenie plonu z krzaka, z niektorymi nie - np." 6000 krzaków na hektar".
Dane dotyczace kosztow uprawy autor pewnie wzial z wlasnych doswiadczen, wiec nie sposob polemizowac. Natomiast stwierdzenie: " Z kilograma winogron otrzymuje się mniej więcej jeden litr wina." mnie rozwalilo i troche podwaza wiarygodnosc reszty artykulu.
Pzdr[/url]

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:04 
Ekspert
Ekspert

Polemizowalbym w zasadzie z calym artykulem(no prawie)!

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:06 
Ekspert
Ekspert

6000 krzewów odmian przerobowych na 1 ha jest chyba czymś naturalnym, podobnie jak posadzenie 2 tys. (a nawet 1500) krzewów odmian deserowych też powinno być czymś normalnym.
Co do 1 litra wina z 1kg winogron - zapewne autor miał na myśli 1 butelkę wina (0.7l) z 1kg.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 11:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="zdzicholo"]Co do 1 litra wina z 1kg winogron - zapewne autor miał na myśli 1 butelkę wina (0.7l) z 1kg.

Nie sądzę , bo w dalszej części tekstu wyraźnie rozgranicza litr od butelki :lol:
Ciekawe jaką formę prowadzenia miał na myśli autor przy tak małym rozstawie krzewów w rzędzie. Jeżeli pojedynczy guyot , to trochę to nieekonomiczne.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 21:20 
no właśnie ile sadzonek na ha przy deserowych , ile z myślą o przyszłym dobrym winie ???????

PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2006, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Czytałem już wcześniej podobny artykuł napisany w 2004 roku przez Wojciecha Bosaka. Nic nie umiejszam autorowi tego artykułu, ale przeczytajcie tamten i porównajcie:
http://www.instytutwina.pl/prace.htm
A szczerze mówiąc, to sądzę, iż takie artykuły są dobre dla rolników, którzy nie wiedzą co zrobić z ziemią i dla początkujących, a my starzy winiarze :D :D :D ...

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 10:49 
Kiper
Kiper

[quote="posy"]Czytałem już wcześniej podobny artykuł napisany w 2004 roku przez Wojciecha Bosaka. Nic nie umiejszam autorowi tego artykułu, ale przeczytajcie tamten i porównajcie:
http://www.instytutwina.pl/prace.htm
A szczerze mówiąc, to sądzę, iż takie artykuły są dobre dla rolników, którzy nie wiedzą co zrobić z ziemią i dla początkujących, a my starzy winiarze :D :D :D...

Zadałem więc sobie trud i porównałem. :D
W broszurze W.Bosaka jest napisane: 300-600 krzaków na 10 arów, 90-100 kg z ara, 60 l wina z ara. Wynika z tego coś zupełnie innego niż z informacji M.Senatora a mianowicie: obciązenie krzewów od 3-6 kg, wydajność tłoczenia 60-66% czyli około 0,6 l z kg winogron.
M.Senator pisze 2,5 kg z krzewu (wydajność spotykana jedynie w produkcji bardzo wysokiej jakości win) i wydajność tłoczenia 1 l z 1 kg winogron (co nie jest możliwe ze względu na prawa fizyki, bo jednak coś zostaje po tłoczeniu a ciężar właściwy winogron jest podobny jak wody).

Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Często sięgam do broszury W.Bosaka, jest tam wiele cennych informacji.

PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 20:44 
nowicjusz
nowicjusz

Ludzie!
Ja jestem ma
    o do

PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 20:49 
nowicjusz
nowicjusz

Ludzie!
Ja jestem mało doświadczony w tym temacie a mimo to wiem że o butelce 0,75l z 1 kg winogron to można śnić i to chyba po wypiciu dwóch butelek.
(mówimy o dobrym winie a nie o jakiejś berbelusze)

PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 21:03 
po ostatniej wycieczce i rozmowach z różnymi ludzmi mogę stwierdzić:

ekonomicznie:

dobre wino to te które dobrze sprzedamy
słabe wino to te które sprzedamy tanio

z kilograma winogron można więc zrobić pół litra dobrego wina lub pół litra złego wino, można też zrobić litr dobrego wina lub litr złego ,

podobnie z nasadzeniami :
można nasadzić 3000 na ha a można 6000 na ha , a czy wino dobrze sprzedamy w naszych polskich warunkach to tylko nasza sprawa, niestet liczy się marketing, popatrzcie jaką popularnością cieszy się młode francuskie wino, po prostu zainwestowali kupe forsy w reklame i sprzedają ciemniakom cała nadprodukcję

PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 04:42 
czeladnik
czeladnik

[quote="zbigu"]po ostatniej wycieczce i rozmowach z różnymi ludzmi mogę stwierdzić:

z kilograma winogron można więc zrobić pół litra dobrego wina lub pół litra złego wino, można też zrobić litr dobrego wina lub litr złego ,

niestet liczy się marketing, popatrzcie jaką popularnością cieszy się młode francuskie wino, po prostu zainwestowali kupe forsy w reklame i sprzedają ciemniakom cała nadprodukcję

Powiedz tym "rożnym ludziom", że napletli Ci bzdur. Z kilograma winogron nie da się zrobić litra wina. Ani dobrego, ani złego. Choćbyś nie wiem, jakich zaklęć używał.

Z Beaujolais nouveau nie jest też do końca tak. W połowie lat osiemdziesiątych młode wino stanowiło 60% całej produkcji regionu Beaujolais - powodzenie jego było ogromne, pieniądze płynęły wartkim strumieniem. Niestety wino produkowano coraz gorszej jakości, a i moda na nie systematycznie słabła więc dni chwały minęły i dziś region boryka się z bardzo poważnymi problemami finasowymi. Młode wino przestają importować nawet bezkrytyczni dotąd Japończycy. W efekcie wielu wytwórców przestawiło się na klasyczną metodę produkcji.
Tak więc Zbigu i ciemnota czasami przejrzy na oczy.

PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 07:33 
Kiper
Kiper

Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.
Można oczywiście zrobić jeszcze koleny litr dosypując cukru i dolewając wody - ale czy to jeszcze będzie wino gronowe?
Widzicie więc, że uzyskanie 1l z 1kg nie jest problemem.
Dla mnie problemem jest te 6000 krzewów i ich wydajność.
Włodekj

PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 07:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.

8O
To na pewno nie jest wino gronowe.

PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 08:06 
Kiper
Kiper

Jeżeli masz na myśli sokownik parowy to pamiętaj, że mieszasz w nim sok z wodą. Z tego też nie będzie wina gronowego bo z dodatkiem wody i to jeszcze na gorąco. Ten sposób pozostawił bym do wyrobu soków - też bardzo zacny i potrzebny napitek na zimę.

PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 18:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.
Można oczywiście zrobić jeszcze koleny litr dosypując cukru i dolewając wody - ale czy to jeszcze będzie wino gronowe?
Widzicie więc, że uzyskanie 1l z 1kg nie jest problemem.
Dla mnie problemem jest te 6000 krzewów i ich wydajność.
Włodekj

Zgodnie ze sztuką robienia wina to to może być tylko napój winopodobny. A co do tego cukru z litrem wody to chyba przesadziłeś. Nie wiem jakie drożdże by to pociągły - chyba te do robienia miodów pitnych.

A 6000 krzaków na ha to też nie problem. Żabojady w niektórych regionach sadzą po 10 000 sztuk na hektar - w rozstawie 1m x 1m oczywiście.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1