Teraz jest środa, 7 maja 2025, 14:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 09:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Taki artukul pojawil sie na zielonogorskim forum winiarskim:
Artykul
Z niektorymi jego czesciami sie zgadzam - m.in. wyrazne ograniczenie plonu z krzaka, z niektorymi nie - np." 6000 krzaków na hektar".
Dane dotyczace kosztow uprawy autor pewnie wzial z wlasnych doswiadczen, wiec nie sposob polemizowac. Natomiast stwierdzenie: " Z kilograma winogron otrzymuje się mniej więcej jeden litr wina." mnie rozwalilo i troche podwaza wiarygodnosc reszty artykulu.
Pzdr[/url]

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2005, 01:00
Posty: 1161
Lokalizacja: Rybnik
Polemizowalbym w zasadzie z calym artykulem(no prawie)!

_________________
Ilosc winorosli juz blizej nie zidentyfikowana:-)A bedzie znacznie wiecej:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
6000 krzewów odmian przerobowych na 1 ha jest chyba czymś naturalnym, podobnie jak posadzenie 2 tys. (a nawet 1500) krzewów odmian deserowych też powinno być czymś normalnym.
Co do 1 litra wina z 1kg winogron - zapewne autor miał na myśli 1 butelkę wina (0.7l) z 1kg.

Pozdrawiam
Zdzich


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="zdzicholo"]Co do 1 litra wina z 1kg winogron - zapewne autor miał na myśli 1 butelkę wina (0.7l) z 1kg.



Nie sądzę , bo w dalszej części tekstu wyraźnie rozgranicza litr od butelki :lol:
Ciekawe jaką formę prowadzenia miał na myśli autor przy tak małym rozstawie krzewów w rzędzie. Jeżeli pojedynczy guyot , to trochę to nieekonomiczne.

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 21:20 
no właśnie ile sadzonek na ha przy deserowych , ile z myślą o przyszłym dobrym winie ???????


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 18 kwietnia 2006, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
Czytałem już wcześniej podobny artykuł napisany w 2004 roku przez Wojciecha Bosaka. Nic nie umiejszam autorowi tego artykułu, ale przeczytajcie tamten i porównajcie:
http://www.instytutwina.pl/prace.htm
A szczerze mówiąc, to sądzę, iż takie artykuły są dobre dla rolników, którzy nie wiedzą co zrobić z ziemią i dla początkujących, a my starzy winiarze :D :D :D ...

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2006, 10:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 419
Lokalizacja: Ząbki/Winnica
[quote="posy"]Czytałem już wcześniej podobny artykuł napisany w 2004 roku przez Wojciecha Bosaka. Nic nie umiejszam autorowi tego artykułu, ale przeczytajcie tamten i porównajcie:
http://www.instytutwina.pl/prace.htm
A szczerze mówiąc, to sądzę, iż takie artykuły są dobre dla rolników, którzy nie wiedzą co zrobić z ziemią i dla początkujących, a my starzy winiarze :D :D :D...

Zadałem więc sobie trud i porównałem. :D
W broszurze W.Bosaka jest napisane: 300-600 krzaków na 10 arów, 90-100 kg z ara, 60 l wina z ara. Wynika z tego coś zupełnie innego niż z informacji M.Senatora a mianowicie: obciązenie krzewów od 3-6 kg, wydajność tłoczenia 60-66% czyli około 0,6 l z kg winogron.
M.Senator pisze 2,5 kg z krzewu (wydajność spotykana jedynie w produkcji bardzo wysokiej jakości win) i wydajność tłoczenia 1 l z 1 kg winogron (co nie jest możliwe ze względu na prawa fizyki, bo jednak coś zostaje po tłoczeniu a ciężar właściwy winogron jest podobny jak wody).

Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Często sięgam do broszury W.Bosaka, jest tam wiele cennych informacji.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 20:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 maja 2006, 01:00
Posty: 15
Ludzie!
Ja jestem ma
    o do


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 20:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 maja 2006, 01:00
Posty: 15
Ludzie!
Ja jestem mało doświadczony w tym temacie a mimo to wiem że o butelce 0,75l z 1 kg winogron to można śnić i to chyba po wypiciu dwóch butelek.
(mówimy o dobrym winie a nie o jakiejś berbelusze)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 21:03 
po ostatniej wycieczce i rozmowach z różnymi ludzmi mogę stwierdzić:

ekonomicznie:

dobre wino to te które dobrze sprzedamy
słabe wino to te które sprzedamy tanio

z kilograma winogron można więc zrobić pół litra dobrego wina lub pół litra złego wino, można też zrobić litr dobrego wina lub litr złego ,

podobnie z nasadzeniami :
można nasadzić 3000 na ha a można 6000 na ha , a czy wino dobrze sprzedamy w naszych polskich warunkach to tylko nasza sprawa, niestet liczy się marketing, popatrzcie jaką popularnością cieszy się młode francuskie wino, po prostu zainwestowali kupe forsy w reklame i sprzedają ciemniakom cała nadprodukcję


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 04:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2004, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: świętokrzyskie - Kielce, uprawa w Klonowie
[quote="zbigu"]po ostatniej wycieczce i rozmowach z różnymi ludzmi mogę stwierdzić:

z kilograma winogron można więc zrobić pół litra dobrego wina lub pół litra złego wino, można też zrobić litr dobrego wina lub litr złego ,

niestet liczy się marketing, popatrzcie jaką popularnością cieszy się młode francuskie wino, po prostu zainwestowali kupe forsy w reklame i sprzedają ciemniakom cała nadprodukcję


Powiedz tym "rożnym ludziom", że napletli Ci bzdur. Z kilograma winogron nie da się zrobić litra wina. Ani dobrego, ani złego. Choćbyś nie wiem, jakich zaklęć używał.

Z Beaujolais nouveau nie jest też do końca tak. W połowie lat osiemdziesiątych młode wino stanowiło 60% całej produkcji regionu Beaujolais - powodzenie jego było ogromne, pieniądze płynęły wartkim strumieniem. Niestety wino produkowano coraz gorszej jakości, a i moda na nie systematycznie słabła więc dni chwały minęły i dziś region boryka się z bardzo poważnymi problemami finasowymi. Młode wino przestają importować nawet bezkrytyczni dotąd Japończycy. W efekcie wielu wytwórców przestawiło się na klasyczną metodę produkcji.
Tak więc Zbigu i ciemnota czasami przejrzy na oczy.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 07:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.
Można oczywiście zrobić jeszcze koleny litr dosypując cukru i dolewając wody - ale czy to jeszcze będzie wino gronowe?
Widzicie więc, że uzyskanie 1l z 1kg nie jest problemem.
Dla mnie problemem jest te 6000 krzewów i ich wydajność.
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 07:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="wlodekj"]Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.


8O
To na pewno nie jest wino gronowe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 08:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Jeżeli masz na myśli sokownik parowy to pamiętaj, że mieszasz w nim sok z wodą. Z tego też nie będzie wina gronowego bo z dodatkiem wody i to jeszcze na gorąco. Ten sposób pozostawił bym do wyrobu soków - też bardzo zacny i potrzebny napitek na zimę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 18:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="wlodekj"]Sposobem przemysłowym może i nie da się zrobić litra z kg. Ja dla własnych potrzeb zrezygnowałem z tłoczenia i sok na wino uzyskuję z sokownika. Wydajność jest 1l z 1kg.
Można oczywiście zrobić jeszcze koleny litr dosypując cukru i dolewając wody - ale czy to jeszcze będzie wino gronowe?
Widzicie więc, że uzyskanie 1l z 1kg nie jest problemem.
Dla mnie problemem jest te 6000 krzewów i ich wydajność.
Włodekj


Zgodnie ze sztuką robienia wina to to może być tylko napój winopodobny. A co do tego cukru z litrem wody to chyba przesadziłeś. Nie wiem jakie drożdże by to pociągły - chyba te do robienia miodów pitnych.

A 6000 krzaków na ha to też nie problem. Żabojady w niektórych regionach sadzą po 10 000 sztuk na hektar - w rozstawie 1m x 1m oczywiście.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO