Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Apelacja
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Ja sam się specjalnie winem nie zajmuję, ale dla dobra winiarzy taki pomysł przyszedł mi do głowy. 8) :lol:
Na wyrost nawet, już od teraz (zanim RM+urzędnicy+durna ustawa z ręki RM+zbiurokratyzowana Unia zaczną to przyznawać :cry: ) zacznijcie się głośno, z tupetem, nawet nachalnie posługiwać terminem APELACJA!!!!
Apelacja Zgorzelec, Apelacja Wołomin, Apelacja Białystok, Apelacja Kłobuck - jak to ładnie na etykietach brzmi..... :lol: :lol: :lol:
Gdybym ja nieopatrznie zaczął kiedyś wino (nawet kiepskie) robić to moje będzie oznaczone Apelacja Jedlanka :lol: I wszyscy bedą wiedzieli - wino marki Apelacja Jedlanka jest do d... , tzn. do niczego :cry:
Znam życie. Nie ważne wino :P , ważna etykieta, ważna firma :lol: :lol: :lol:
Ostatecznie, przyszłościowo to Wy, dzisiaj bardziej i mniej zaawansowani napaleńcy powinniście stanowic trzon polskiego winiarstwa (no bo przeciez nie biznesowi szkółkarze, którzy, z pełnym szacunkiem dla ich pracy, są dzisiaj przewodnikami polskich winoroślarzy).
I jeżeli dzisiaj, metodą faktów dokonanych, nie zrobicie tego co z dobrego serca doradzam i przegapicie tę sprawę to nie miejcie pretensji za parę lat do mnie tylko do siebie. :lol: :lol: :lol:
Janusz
PS
Każdy kto zaakceptuje ten pomysł niech w swoim profilu uzytkownika, w stałym podpisie, wpisze nazwę swojej apelacji. I posługujmy sie tym najczęściej jak możemy. Historia jest pełna faktów dokonanych :lol: :lol:
Za chwilę zmieniam mój podpis ( na wyrost oczywiście) :lol: :lol:
PS
Rozumiem, że jakies kłopoty mogą być np. w Warszawie. Tu trzeba inwencji okreslającej (we własnym interesie) dość precyzyjnie pochodzenie winogron, z ktorych jest wino. Np. Apelacja Warszawa - Sady na Żoliborzu, itp.
Tylko na litość boską nie piszcie Apelacja Warszawa - Krakowska 3/7 :lol: :lol: :lol:
J.

Tytuł: Re: Apelacja
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 07:37 
czeladnik
czeladnik

Janusz .... ech ...
W tym Kraju jak narazie winiarstwem ludzie sie zajmuja czysto hobbystycznie a to po to by pic dobre wino , zdrowe wino , a ilosci jakie sie robi to sa tylko na wlasne potrzeby, jak zaczniemy robic wino komercyjne to bedzie takie samo jak w skelpach a moze nawet gorsze , wiec to nie ta droga , pozatym nikt nie pozwoli by Polskie winiartwo bylo duza konkurencja dla winnic francji ,niemiec ,czy wloch i hiszpanii , inna sprawa ze nasze warunki klimatyczne sa dosyc ostre , ostatnie lata sprzyjaja uzyskac dobry surowiec ale kto zagwarantuje ze zima 2004/2005 bedzie taka lekka jak miniona ? .. wystarczy z 10 dni ponizej -25 stopni i polowa naszych upraw wypadnie .
Wiec ja na etykiecie drukuje WINO GRONOWE - Winnica Jakobsona - Izabelin ... i tak zostanie..
ale fanie poczytac smiale pomysly >>> Janusz.. :D

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 09:02 
Kiper
Kiper

Pomysl ciekawy.
Ja dodałem nazwę piwniczki w której nie tylko wina powstają :D
PP.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 15:59 
Ekspert
Ekspert

Janusz popieram od dnia dzisiejszego moja działka Szklana Wata jest w Apelacji Zgorzelec regionie Górne Łużyce. A dodatkowo nazywam swoją wytwórnię win "Chateau Garaż Henek". :wink:
Pozdrawiam (bez?)apelacyjnie
Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 08:30 
Ekspert
Ekspert

Swego czasu pojawiło się coś takiego jak projekt ustawy winnej. Mówię o tym który był proponowany przez tą krakowską akademię wina.
W rozdziale o znakowaniu było napisane, że tylko w przypadku win jakościowych z kontrolowanym pochodzeniem można umieszczać informacje o nazwie winnicy i miejscowości z jakiej wino pochodzi. Były też podawane wytyczne, które musi spełniać wino jakościowe (zawartość, kwasów, cukrów, odmiana itp). Czy nasze wina faktycznie spełniałyby takie obostrzenia? Otwartą kwestią jest jeszcze zaliczanie win do stołowych lub jakościowych. Okazuje się, że np. Niemcy tak naciągają ten temat, że 70% ich win to wina jakościowe. Natomiast we Włoszech o dziwo tylko kilka % to wina jakościowe choć wiadomo, że klimat mają dużo lepszy.
Oczywiście tylko dywaguję. Niemniej uważam pomysł za fajną zabawy dla dużych chłopców :wink: . Naprawdę wielkie wina i tak powinno się wlewać do karafki. Nikt wtedy nie dba o to co sobie wydrukujemy na etykietce.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 09:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ten projekt był zupełnie do rzeczy: http://www.jb.com.pl/ustawa-tekst.htm. Jest sens stosować nomenklaturę zgodną z tym projektem, choćby po to, żeby uniknąć sytuacji, kiedy dziesięć winnic położonych 100 m od siebie będą miały każda inną apelację.

Janusz: AOC Lublin ??? :D :D :D

Ja też zmieniam podpis...

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 11:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Ten projekt był zupełnie do rzeczy

Ten projekt i ustawa są zupełnie OD rzeczy, a to dlatego, że biurokratyzują, a więc uzalezniaja od urzędników i różnych cwaniaczków sprawy proste, które nagle zrobią się nadzwyczaj trudne :!: :!: :evil:
Jeżeli zechcesz to mogę Ci napisać na czym powinna polegać prostota w uprawie winorośli i robieniu oraz sprzedaży wina. :lol:
Janusz
PS
Nie mam zamiaru robić wina na skalę handlową, ale mi żal tych, którzy się na to skuszą.... :cry:
J.

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 13:59 
Ekspert
Ekspert

Janusz, chętnie wysłucham / wyczytam Twoją opinię.
Ale zwróć uwagę, że z założenia podział na Apelacje to biurokracja.
I tylko taki biurokratyczny podział z jasno określonymi zasadami, definicjami, granicami itp. ma sens, jeśli faktycznie Apelacja ma cokolwiek oznaczać i, w przyszłości, ważyć.
Jeżeli każdy, według własnego uznania, będzie określał nazwy i obszary Apelacji, to cała impreza TRACI JAKIKOLWIEK SENS.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 15:32 
czeladnik
czeladnik

Witam

Oczywiscie, ze to zamieszanie z ?apelacją? traci sens.
Januszowi chodzi o to by kazdy mial wpisane w profilu miejsce gdzie ma winnice. Nieprawdaz?

J.K.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 20:34 
Kiper
Kiper

[quote="Jan_Kowalski"]...miejsce gdzie ma winnice.

i piwnice :lol:

PP.

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 10:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="krzysiek07"] ....W tym Kraju jak narazie winiarstwem ludzie sie zajmuja czysto hobbystycznie (...) jak zaczniemy robic wino komercyjne to bedzie takie samo jak w skelpach a moze nawet gorsze...

Powiedz to gościowi z 8 (a od za chwilę - 20) hektarową winnicą z Miękini :D Hobby jak jasny gwint - kosztowne tylko dosyć.
W sklepach, poza tym, wino bywa różne, doskonałe też.
Wina z Miękini, które udało mi się zdegustować, były conajmniej dobre.
I tyle.

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 13:07 
czeladnik
czeladnik

Ale na nasze potrzeby nie ma co zaraz narzucać ograniczeń które de facto rujnują eksport win francuskich na przełomie ostatnich 15 lat.
Pomysł apelacji - bardzo fajny. Jak tylko wsadzę pierwsze krzaczki - co powinno nastąpiś niebawem, z chęcią podam apelację :D

PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 13:48 
Zabawa w "apelacje" całkiem fajna ale czy czegoś tutaj nie pokręcono ?
Apelacja przecież nie określa danej winnicy ale jakiś cały geograficzny region mający jakąś tam wspólną cechę. Nie ma co ironizować urzędowo nadanych polskich regionów, coś takiego istnieje w każdym kraju gdzie na poważnie robi się wina. Zupełnie oczywiste, że w jednym regionie/apelacji będzie wiele winnic i to dopiero one mają swoje niepowtarzalne nazwy (można pewnie sobie takową zastrzec) a nie, że każdy teraz zakłada swoją apelację.
Wiem, tylko się bawimy ale możemy z sensem, może kiedyś całkiem serio ktoś wykorzysta nazwę swojej winnicy ale z pewnością nie apelacji bo te są i raczej muszą być urzędowe. Pozostaje kwestia jaki urząd i jak je ustala ale to już inny, trudniejszy temat.

Pozdrawiam,
Oryks

PostNapisane: niedziela, 30 maja 2004, 05:46 
nowicjusz
nowicjusz

A ja podzielam zdanie o używaniu nazwy apelacja alez głową należy to robić tzn. nie dawać nazwy apelacja ... od nazwy winniczki bo to nie o to chodzi. Apelacja to o faktycznie jest jakaś połać terenu nazwana z uwagi na nietypowość i niepowtarzalność danego terenu. Apelacjama wyróżnić mały obszar terenu w całym dużym regionie. Mądrzy panowie ministrowie nadają nazwy regionom. :o Dlaczego mamy nie nadać nazwy apelacji my w terenie której mamy winnicę. To winiarza zadanie wyróżnić ten swój teren od każdego innego, czemu mamy zabierać sobie tę przyjemność nadania nazwy i używania terminu apelacja.

Jak najbardziej jestem ZA!!! :D

PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 00:08 
mistrz
mistrz

A mnie "apelacja" kojarzy się ze sceną z "Misia" :
" - długo tam będziecie siedzieć ?
- trzy lata ale będę apelował... "

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1