Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 04:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: aceto balsamico
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 23:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Będąc pod wrażeniem artykułu w MW o tajnikach produkcji tego specyfiku z okolic Modeny chciałbym was zapytać czy próbowaliście zrobić aceto sami?
Wiem, że to temat okołowinny ale może??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 18:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Tak robiłem ale nie całkiem balsamiczny, ja robiłem ocet winny z dodatkiem ziół 1 biały lawendowy, 2 czerwony z bazylią, 3 czerwony z tymiankiem, ale nie byłem z tego całkiem zadowolony i temat zarzuciłem. Gdyby ktoś miał dobry przepis na ocet balsamiczny lub zwykły ocet winny - proszę o info.
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 20:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Tu i Tu macie wątki o octach

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Z tego co czytałem to moszcz się gotuje, a właściwie wygotowuje aż do gęstej konsystencji, a potem leżakuje zlewając do coraz to mniejszych opakowań.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="shron"]Tu i Tu macie wątki o octach


Litości, ale nie z jaboli.
Ja tu poważny temat poruszam na bazie winogron i tylko winogron!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"][quote="shron"]Tu i Tu macie wątki o octach


Litości, ale nie z jaboli.
Ja tu poważny temat poruszam na bazie winogron i tylko winogron!!

Waldek, specjalnie dla Ciebie :lol:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=1938
A swoją drogą ocet jabłkowy jest również bardzo dobry.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"][quote="heavy"][quote="shron"]Tu i Tu macie wątki o octach


Litości, ale nie z jaboli.
Ja tu poważny temat poruszam na bazie winogron i tylko winogron!!

Waldek, specjalnie dla Ciebie :lol:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=1938
A swoją drogą ocet jabłkowy jest również bardzo dobry.

Wielkie dzięki Kuba.
Można by powiedzieć na kłopoty Kuba!!!!

Zainteresował mnie ten temat bo udzielam się w domu kulinarnie, a aceto ma wiele zastosować w kuchni.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 21:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Heavy: technologia jest bardzo podobna, a jak się wczytasz to zauważysz że wiele informacji jest o octach gronowych

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 22:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Ale to chyba w dziale kulinaria?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 11:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="karol"]Ale to chyba w dziale kulinaria?


Właśnie opinie są podzielone :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 11:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"][quote="karol"]Ale to chyba w dziale kulinaria?


Właśnie opinie są podzielone :lol:

Proponuję takie rozwiązanie , ocet powstały bez naszego przyzwolenia - w dziale " Wytwarzanie wina" , ocet zrobiony świadomie - w dziale "Kulinaria" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="olmek"][quote="heavy"][quote="karol"]Ale to chyba w dziale kulinaria?


Właśnie opinie są podzielone :lol:

Proponuję takie rozwiązanie , ocet powstały bez naszego przyzwolenia - w dziale " Wytwarzanie wina" , ocet zrobiony świadomie - w dziale "Kulinaria" :mrgreen:

Chcesz żeby dział "Wytwarzanie wina" się zapchał??? :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 23:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
wtedy się zmieni tytuł działu na "wytwarzanie octu" i dalej będzie profesjonalnie 8)

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO