Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 22:46 
Ekspert
Ekspert

Zapowiada się ciekawa impreza winiarska. http://www.jaslo4u.pl/x-konwent-polskic ... aslo-19075
Kto się wybiera ?

PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 11:03 
Ekspert
Ekspert

Ja będę na pewno. Flaszki już wysłane. Ciekawe jak tam wina w tym roku wypadną.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 19:50 
nowicjusz
nowicjusz

Byłem widziałem i niestety rozczarowałem się -dwa tygodnie temu chciałem zarezerwować kwaterę ,pudło baza noclegowa mała i wszystko zajęte albo wesele albo święto winiarskie.Trudno ,pozostał jednodniowy wypad 200 km w jedną stronę.Na miejscu takich jak ja poszukujących miejsca parkingowego było wielu.Wreszcie udało się,trochę daleko no ale bezpiecznie bo na prywatnym podwórku.Potem parada zespołów i wystawców ,po prawie godzinie można rozpocząć degustację i tu pojawia się problem u niektórych winiarzy nie można,trzeba sobie kupić 100 g albo butelkę wina to wtedy dostaniesz lampkę do spróbowania.To co żeby spróbować paru win chociażby z odmian preferowanych na tym forum to mam się upić?(przypominam ,że nie mam noclegu)Nie czułem się tam klientem ,tylko jakimś menelem proszącym o łyk wina.Jeżeli Panom Winiarzom szkoda paru butelek wina to nie bierze się udziału w takich imprezach, chyba to nie tajemnica ,że dobre podejście do klienta to warunek sukcesu.Były też pozytywy w postaci panów importujących wina z Bułgarii i Węgier potrafili zachęcić, doradzić i właśnie tam kupiłem medalowe niedrogie wina- można? W ubiegłym roku byłem w Sandomierzu i tam było ok.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 22:40 
Ekspert
Ekspert

Fajna impreza,ale co roku organizatorzy wprowadzają nowe zasady, które nie każdy akceptuje.
@morel5,nie można przesadzać co do nie możności degustacji win poniżej 100 ml. bez opłaty.
Większość wystawców polewała i nie było problemu z ograniczeniem trunku (bez opłaty) i dyskusji na temat prowadzenia procesu winifikacji i uprawy danej odmiany.

A co do stoisk z winami węgierskimi i bułgarskimi to panowie sprowadzający te wina to albo nie mają nosa ,smaku albo myślą, że sama nazwa wina pozwoli na sukces marketingowy. Kilka z tych win to wina utlenione i aby było taniej to w butelkach z plastiku!. Tylko żal,że od dwóch lat nie ma producentów win z Węgier,wówczas można było posmakować oryginalnego tokaya.

Szkoda ,że Winnica "Golesz" preferuje tylko wina słodkie ,więc wina wytrawnego nie można było degustować!. Moim zdaniem to jest spłycenie oferty i arogancja w stosunku do osób które miały szacunek dla dorobku i osiągnięć tej winnicy.
Na dniach wina było wielu wystawców z produktami regionalnymi ,sklepy z winiarskie z nowymi ofertami
To były moje ogóle wrażenia pod kontem całej imprezy a nie skupieniu się na ocenie ciekawych win.

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Też byłem wczoraj. Pierwszy raz i raczej ostatni. To były 10 DNI WINA ale miałem wrażenie, że pierwsze lub drugie. Organizatorzy muszą się jeszcze dużo uczyć. Nie ma porównania do imprez na Morawach - mówię tu o kwestiach organizacyjnych, bo wiadomo oferta win musi być siłą rzeczy słabsza.
Porażką jest rozpoczynanie takiej imprezy w sobotę przed południem. Występy zaproszonych gości (głównie dzieci) przy pustej widowni to widok bardzo przykry. Jaślanie mają generalnie tą imprezę w du... O tej porze dnia to szczelnie zapełnione było miejskie targowisko kilkaset metrów dalej.
Co do samej ekspozycji win, nazwanej szumnie "ogrodami winnymi" to też szału nie było. Formuła degustacyjna, w większości odpłatna oddzielnie na każdym stoisku to kiepski pomysł. Tym którzy przybyli aby zrobić rozeznanie wystarczy 20 ml wina w kieliszku. Lepiej było by - tak jak to widziałem na Morawach sprzedawać kieliszki + opaskę na rękę za 30-40 zł i mieć wolną degustację wszystkiego.
Same wina też mnie jakoś nie urzekły - białe zazwyczaj ciepłe (nie wiem czy to wina organizatorów czy wystawców), czerwone nijakie - w większości ze słabego rocznika 2014. Parę win niezłych, parę kompletnie nieudanych np. utleniona Bianka - brrr...
Na plus otwartość winiarzy i to, że starali się jednak ratować atmosferę, ale tu też były wyjątki (Myśliwiec).
Podsumowując impreza taka sobie, a wystawianymi winami można było podleczyć swoje kompleksy ;)

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 21:02 
Ekspert
Ekspert

@Misza,zgadzam się z twoimi uwagami co do błędów które popełniają organizatorzy.
Przez dziesięć lat pewno można było dopracować się sprawdzonej reguły, a podpatrzeć jest gdzie i podpatrzeć ma kto! Przecież P. Myśliwiec jest bywalcem wielu tego typu imprez w naszej części Europy.

W ubiegłym roku impreza odbyła się w innym miejscu ( na miejskim bazarze) i tam właśnie były bilety wstępu,kieliszek,opaska na rękę. Można było w tych ramach degustować bez problemu na stoiskach które były w tym panelu. Była również wydzielona druga strefa,gdzie degustacja była odpłatna, tam byli winiarze którzy mieli możliwości prawne sprzedaży wina.

W ubiegłym roku w tej strefie doskonałe wina miał nasz kol. forumowy @darucha którego wino z Regenta pokazało,że ta odmiana przy odpowiedniej winifikacji ma duży potencjał.
Szkoda,że w tym roku nie był obecny wśród wystawców.
Organizatorzy próbują różnych rozwiązań,ale szkoda że te doświadczenia trwają tak długo.
Niestety każda zmiana władzy samorządowej w mieście wpływa ,że to co poprzednicy zaproponowali następcy zmieniają aby "wejść do historii".

Zgadzam się,że prezentowane wina nie powalały i pozwoliły na podleczenie kompleksów,ale po tej degustacji uważam,że to co robimy i dzięki temu że się wspólnie dzielimy swoimi doświadczeniami na tym forum możemy mieć pewną satysfakcję że coś potrafimy w tej dziedzinie.
No cóż wina białe lubią być schłodzone przed degustacja,ale wielu wystawców nie wykazało dużo starań.
Co do oceny win jasnych które degustowałem to na przyzwoitym poziomie były wina z winnicy "Jana"

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 21:45 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Co do oceny win jasnych które degustowałem to na przyzwoitym poziomie były wina z winnicy "Jana"

Zgadza się, choć nie mam pewności czy wyższa ocena nie jest czasem zasługą przeuroczych dziewczyn serwujących wino :wink:

Przeworskie winnice były, ale kolegi Darka nie było mi dane spotkać.

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 22:52 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
jano napisał(a):

Zgadza się, choć nie mam pewności czy wyższa ocena nie jest czasem zasługą przeuroczych dziewczyn serwujących wino :wink:

Estetyka i otoczenie podania trunku ma również wpływ na doznania ogólne i ocenę. :)
Przeurocze dziewczyny serwujące wina to są dwie córki właściciela winnicy, człowieka skromnego i traktującego uprawę winorośli jako hobby.

PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 21:09 
mistrz
mistrz

Byłem w sobotę, i też się rozczarowałem.
W zeszłym roku byłem zachwycony imprezą, był bilet 15zł, dostawało się kieliszek, wejscie na strefę i winiarze polewali do bólu.
To że rocznik był słaby to inna sprawa i tu nie czepiam się. Ale miałem odczucie że się proszę o łyk wina, z kilku punktów zostałem odprawiony z kwitkiem "MY NIE MAMY DARMOWEJ DEGUSTACJI" takie hasła.
A kolega Darek R. był rozmawiałem z nim.

PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 18:58 
mistrz
mistrz

Ponieważ zostałem wywołany do dyskusji - moich kilka słów na temat "MDW" w Jaśle 2015.
Na Dniach wina - byłem razem z żonką. Jeśli mnie ktoś nie spotkał, to może dlatego, że w sobotę zazębiały się 2 imprezy (moim zdaniem niezsynchronizowane) tj. X Konwent Polskich Winiarzy i "Międzynarodowe" Dni Wina, na których byłem. Niestety nie można było być w obu miejscach jednocześnie za co przepraszam wszystkich.
Co do organizacji, to zupełnie się zgadzam, że impreza powinna się zacząć w godz. popołudniowych (zwłaszcza gdy Konwent jeszcze trwał), a na rynku żywej duszy z powodu upałów. Wina były ciepłe (kto nie kupił sobie lodu na stacji BP, lub nie przywiózł lodówki). Organizator mógł zadbać o chłodnię ustawioną gdzieś obok stoisk i byłoby po kłopocie, ale ... bez komentarza.
Co do formuły - czyli płatności za degustację - to powiem, że już stać mnie na to aby kilka butelek przeznaczyć na darmową promocję PRZEWORSKICH WINNIC, jednak stoiska były zorganizowane po 2 winnice pod 1 dachem, i jeśli widzę, że sąsiad skrupulatnie odlicza porcje degustacyjne i pobiera za to opłatę to nietaktem byłoby wobec Niego gdybym ja rozlewał za darmo. Poza tym na takich imprezach jak to zwykle bywa kręcą się osoby (notoryczni degustatorzy), którzy smak mają dopiero po wypiciu 1 litra trunku więc aby ich nie zachęcać - bierze się opłatę. Dodam jeszcze, że na moim stoisku każdy kupujący butelkę, bądź próbujący symboliczną ilość - otrzymywał porcję darmo. Na koniec: zmiany formuły zawsze są trudne, ale Miasto Jasło nie wydało na promocję "winnych klimatów" chyba złotówki, a gdyby symbolicznie winiarzowi zwrócili koszt dojazdu i noclegu - to byłaby większa ilość winnic. Jeśli organizatorzy nie będą "gadać" jednym głosem to impreza umrze śmiercią naturalną, póki co wypadałoby chyba zmienić już nazwę "Międzynarodowe" Dni Wina na bardziej odzwierciedlającą klimat ostatniego weekendu sierpnia na "Dożynki winne" :wave:
Pozdrawiam - Darek

PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:58 
nowicjusz
nowicjusz

Mój post nie był spowodowany chęcią dowalenia komuś tylko głosem tej drugiej strony (konsumenta),pokazania co nam się podoba lub nie.Jestem całym sercem z naszymi Winiarzami a szczególnie kibicuję p.Darkowi. Zdaję sobie sprawę ,że wina nie wolno reklamować w mediach (tak jak piwa),więc pozostają tylko takie imprezy , w czasie których trzeba być trochę bardziej otwartym ,przekonującym ,jak ludziska mają poznać i polubić polskie wina.Skoro na tym forum są negatywne oceny to ilu ludzi"cywilnych" odeszło z niesmakiem ?.Wystawcy mogą stawiać warunki organizatorom?bo jeśli nie to takie imprezy nie mają większego sensu, rozdacie sobie medale i dyplomy a ludzie pójdą po wino do biedronki.pozdrawiam i przepraszam za ostre słowa .

Strefa czasowa: UTC + 1