Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2016, 13:15 
przedszkolak
przedszkolak

WYSTAWA PIWI 2016 I HIBERNAL FORUM
11.6.2016 ? Morawy, Šardice
W tym roku przebiegnie już III rocznik międzynarodowej wystawy win z odmian hybrydowych, czyli mieszańców, nazywanych też odmianami PIWI (Pilzwiderstandsfähige Rebsorten).
Wystawa przebiegnie w sobotę 11 czerwca 2016 w gminie winiarskiej Šardice.
Celem wystawy jest porównanie jakości produkowanych win z odmian PIWI z krajów Europy Środkowej. Tradycyjnie oprócz gospodarzy, a więc winiarzy z Moraw i z Czech, w wystawie biorą udział winiarze z Austrii, Niemiec, coraz aktywniej w konkursie biorą udział winiarze z Polski. PIERWSI WINIARZE Z POLSKI JUZ ZGLASZAJA SWOJE WINA!!! ZGLOŚ I TY SWOJE WINA!!!
Rocznik PIWI 2015 stał pod znakiem wielkiego sukcesu winiarzy polskich. Z 19 prezentowanych win zdobyli oni 4 medale złote i 5 medali srebrnych. Wina polskie zrobiły prawdziwą furorę i spotkały się z wielkim zainteresowaniem podczas degustacji publicznej.
Organizatorzy ? Mendelův vinařský spolek Šardice ? Stowarzyszenie Winiarzy z Šardic im. Mendela przy wsparciu Narodowego Centrum Wina, Funduszu Winiarskiego RC oraz Uniwerstytetu Rolniczego-Instytutu winiarstwa MENDELU. Pomoc i propagację imprezy dla winiarzy z Polski udziela ZA WINEM.PL.
Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału.
Informacje: Lech Malysz, ZA WINEM.PL, kontakt: lechm@email.cz, kom. +420 732 368 668
https://www.facebook.com/events/671981619606642/

-- czwartek, 28 kwietnia 2016, 18:00 --

lechm napisał(a):
W tym roku przebiegnie już III rocznik międzynarodowej wystawy win z odmian hybrydowych, czyli mieszańców, nazywanych też odmianami PIWI (Pilzwiderstandsfähige Rebsorten).
Wystawa przebiegnie w sobotę 11 czerwca 2016 w gminie winiarskiej Šardice.
Celem wystawy jest porównanie jakości produkowanych win z odmian PIWI z krajów Europy Środkowej. Tradycyjnie oprócz gospodarzy, a więc winiarzy z Moraw i z Czech, w wystawie biorą udział winiarze z Austrii, Niemiec, coraz aktywniej w konkursie biorą udział winiarze z Polski. PIERWSI WINIARZE Z POLSKI JUZ ZGLASZAJA SWOJE WINA!!! ZGLOŚ I TY SWOJE WINA!!!
Rocznik PIWI 2015 stał pod znakiem wielkiego sukcesu winiarzy polskich. Z 19 prezentowanych win zdobyli oni 4 medale złote i 5 medali srebrnych. Wina polskie zrobiły prawdziwą furorę i spotkały się z wielkim zainteresowaniem podczas degustacji publicznej.
Organizatorzy ? Mendelův vinařský spolek Šardice ? Stowarzyszenie Winiarzy z Šardic im. Mendela przy wsparciu Narodowego Centrum Wina, Funduszu Winiarskiego RC oraz Uniwerstytetu Rolniczego-Instytutu winiarstwa MENDELU. Pomoc i propagację imprezy dla winiarzy z Polski udziela ZA WINEM.PL.
Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału.
Informacje: Lech Malysz, ZA WINEM.PL, kontakt: lechm@email.cz, kom. +420 732 368 668
https://www.facebook.com/events/671981619606642/

WINIARSKIE SZKOLENIE WIOSENNO-LETNIE NA MORAWACH

Informacje dotycząca szkolenia tutaj: https://www.facebook.com/events/470245263172348/
W ramach szkolenia weźmiemy udział w międzynarodowej wystawie konkursowej win z odmian PIWI (pilzwiderstandsfähige Rebsorten). W ramach wystawy przebiegną też wykłady związane z odmianami hybrydowymi i ich uprawą, włącznie upraw biodynamicznych.
Wykłady:
Prof.Ing. Pavel Pavloušek ? Możliwości ochrony przed chorobami grzybowymi oraz pielęgnacja gleby w winogrodnictwie ekologicznym.
Ing. Ondrej Korpáš Ph.D. ? Droga do idealnej winorośli
Vlastimil Peřina ? Z początków upraw odmian PIWI w warunkach morawskich
Ing. Karel Hanák ? PIWI odmiany w Austrii oraz doświadczenia z uprawami z roku 2015
Lukáš Rudolfský ? Doświadczenia z uprawami biodynamicznymi w RCz
Ing. Petra Hašková ? Preparaty naturalne stosowane w uprawach winorośli

-- czwartek, 5 maja 2016, 14:15 --

Witam wszystkich.
Niekiedy odnosze wraženie, zagladajac na te stronice, že absolutna tu przewaga tzw. "mistrzów winiarskich", každy produkuje tu naj-wina. Tylko ciekawi mnie fakt, dlaczego jakoś nikt nie kwapi sie do rzetelnego sprawdzenia poziomu swych win, stajac do ferowego pojedynku z konkurencja, chociažby na wystawie PIWI. Choć to nie duža wystawa, jednak w komisjach zasiadaja prawdziwi fachowcy, eksperci winiarscy, sommelierzy. To daje świetna szanse, by porównać poziom swojego wina, poziom win polskich, do poziomu win hybrydowych powstajacych na Morawach, Austrii, Niemczech. Warto znać jakość swoich win, dowiedzieć sie, co robie dobrze, gdzie robie ewentualnie bledy. Tylko tak možna iść do przodu po dobrej ściežce.
Zapraszam wiec do udzialu w tej fajnej imprezie. Pierwsze polskie próbki win juž docieraja do organizatorów.
INFO: lechm@seznam.cz, kom. +420 732 368 668

PostNapisane: piątek, 6 maja 2016, 20:21 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="zbyszekB"]W tym roku nie mam z czym startować.
Ostatnie 2 lata to owocowanie z pąków zapasowych, bo majowe przymrozki wszystko wymroziły.
Wina z takich zbiorów nie nadają się do prezentacji na wystawach win.

Zbychu...po starej dobrej znajomości zacytuje Ci jednego znajomego winiarza...a znasz go nawet Ty:
"Kto z rocznika 2015 nie zrobil dobrego wina, powinien sie nad soba powažnie zastanowić"
Co Ty tam masz wogóle za lokalizacje, že 2015 Ci wymrozilo a 2016 piszesz, že jest dobrze, jak wymrozilo wszedzie. To jakaś cudowna wrecz lokalizacja :-) No žycze Ci, žeby Ci tak nie wymražalo.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2016, 21:52 
Ekspert
Ekspert

lechm napisał(a):
.......

Zbychu...po starej dobrej znajomości zacytuje Ci jednego znajomego winiarza...a znasz go nawet Ty:
"Kto z rocznika 2015 nie zrobil dobrego wina, powinien sie nad soba powažnie zastanowić"
Co Ty tam masz wogóle za lokalizacje, že 2015 Ci wymrozilo a 2016 piszesz, že jest dobrze, jak wymrozilo wszedzie. To jakaś cudowna wrecz lokalizacja :-) No žycze Ci, žeby Ci tak nie wymražalo.

Lechu, dziękuję za życzenia.
U mnie w siedlisku gleba ciężka gliniasto-piaszczysta a dodatkowo w międzyrzędziach zadarniona.
To powoduje duże opóźnienie rozwoju wiosennego. Pozwala jednak uniknąć strat od kwietniowych przymrozków.
Niestety od czasu do czasu nawiedzają mnie też majowe przymrozki i tu już strat trudno jest mi uniknąć.
Zerknij na moje wiosenne wykresy temperatur za lata 2015-2016 - wątek "przymrozki" strona 87.
Rankiem 16 maja 2015 miałem około -2 stopni mrozu i wszystko startowało od początku z pąków zapasowych. Opóźnienie w rozwoju krzewów około 2 ch tygodni.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2016, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Tak sobie czasami myślę, ze może wysłać coś do oceny, ale jak pomyślę, że 3 butelki to strata 10-20 % mojej "produkcji" danego wina, to jakoś mi ciekawość przechodzi :) .

PostNapisane: sobota, 7 maja 2016, 04:26 
czeladnik
czeladnik

Ja mam podobnie jak Kapitan.
Ilości, które wytwarzam nie wystarczają nam ( mi, żonie i przyjaciołom ) na cały rok, a co dopiero dzielić sie z jury! Poza tym jeśliby zostało uznane za dobre - to wino - zaczęłyby się zapytania, zainteresowanie. I czym wtedy poczęstuję?
Póki co uważam, że nie mam się czym chwalić , ani ilością ani jakością.
Zresztą ulepszam hybrydy viniferami, więc z tym winem nie mógłbym wystartować.

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 13:55 
przedszkolak
przedszkolak

MIĘDZYNARODOWY KONKURS WIN PIWI 2015 + HIBERNAL FORUM
11.6. 2016 ? Morawy, Šardice
A więc finisz wysyłek polskich win na PIWI 2016.
Cieszy mnie tegoroczna frekwencja. Jak dotąd (25.5.) napłynęło organizatorom 42 win od 12 winnic z Polski. A więc trzymamy kciuki za winnice:
Turnau, Zodiak, Alvarium, Uroczysko, Chodorowa, Sydonia, Kępa Wiślicka, Dąbrówka, Steckich, Avra, Nad Źródłem, Equus. Życzę lawiny medali !!! A jak nie będą medale dla wszystkich, to przynajmniej każdy może na podstawie konfrontacji z szerszą konkurencją stwierdzić, jak jego wina w tej konkurencji wychodzą. Wierzę, że będzie dobrze. O tym przekonamy się na degustacji publicznej w sobotę 11 czerwca w Šardicach. To będzie prawdziwy festiwal polskich win!

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2016, 21:19 
Ekspert
Ekspert

Dla uporządkowania, gdyż link do katalogu wstawił Zodiak w innym miejscu wstawiam tu gdzie trzeba katalog PIWI 2016 Sardice :
http://www.vinozesardic.cz/userFiles/ka ... nal-16.pdf

Informuję także że Zodiak nie był jedynym forumowiczem który wystawiał tam wina, gdyż swoje wina pokazał także Rafał Stec, z dobrym(medalowym) skutkiem.
Relację z wyjazdu, imprezy i degustacji około imprezowych pod kątem interesujących nas odmian zamieszczę niebawem.

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2016, 22:04 
Ekspert
Ekspert

Robert sorry nie wiedziałem, że Pan Prezes FWP jest naszym forumowiczem, ale napisałem "chyba". Panie Rafale gratuluję złotego medalu w jak, że trudnej konkurencji win czerwonych .
Czyli co ? 2:0 dla winogrona.org.
Do zobaczenia na Konwencie w Tuchowie, ale 6 flaszek na konkurs mi żal.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 09:58 
Ekspert
Ekspert

Po raz kolejny miałem okazję brać udział w PIWI w Sardicach. Impreza bardzo ciekawa nie tylko ze względu na możliwość degustacji win z odmian hybrydowych, zarówno tych które znamy, jak i nowych selekcji, ale także ze względu na wykłady naukowców i praktyków zajmujących się uprawą PIWI. Przy tym można z prelegentami porozmawiać na interesujące nas tematy. Mogłem się wymienić doświadczeniami z uprawy Roeslera i parametrami przy zbiorze z p. Karlem Hanakiem z Instytutu w Klosterneuburgu, są szczerze zdziwieni że Roesler wyciąga takie parametry w Polsce (w 2015 lepszy cukier i nieco wyższe kwasy niż w Klosterneuburgu).
Z racji ogromnej ilości wzorów przedstawionych konkursowych win, musiałem się ograniczyć do tego co lubię, nie będę się więc przesadnie rozpisywał, każdy ma swój gust. Zatem z win białych przede wszystkim zainteresowany byłem degustacją wina z Goecseji Zamatos. Dwa lata temu wino z GZ było ciekawe, naszym zdaniem niedocenione, ale zupełnie inne w typie niż to z tegorocznej imprezy. GZ ze Słowacji od p. Hladkiego ze Skalicy to jedno z najciekawszych win białych jakie miałem okazję próbować. GZ na krzewie ma wyraźny przepiękny muszkat, w winie jest tego mało, jest piękny lekko bursztynowy kolor, mineralność, cytrusy, brzoskwinie, brak jakiejkolwiek goryczki i aromatów hybrydowych, dla mnie bomba. W nieco innym typie, ale także dobrze zapamiętałem jeszcze Donaurieslinga (warto by było u nas wypróbować tą hybrydę bo raczej nie wymarznie), oraz wina od p. Fasory czyli Safira i Muscaris.
Odnośnie prezentowanych Hibernali, jak zwykle poziom wysoki, szczególnie utkwił mi Hibernal od p. Manaka i z Cejkowic (Vino Hnidak). Generalna uwaga jest taka że coraz mniej jest niestety Hibernali wytrawnych lub z minimalnym cukrem resztkowym, po tak ciepłym roku praktycznie wszystko z cukrem resztkowym (po to aby zbyt wysoki alkohol nie wyszedł w winie). Nastała też moda jak widzę na słodkie Hibernale i znajduje to wielu konsumentów, wina sprzedają się ?na pniu?.
Niemniej jednak pojechałem przede wszystkim próbować wina z odmian które uprawiam (i nie tylko), czyli z czerwonych. I warto było jechać choćby po to by próbować win z Klosterneuburga, które moim zdaniem przyćmiły całą resztę. Zresztą Instytut jako winnica wygrał konkurs w kategorii najlepsza kolekcja win. W ub. roku instytut nie pokazał win, gdyż mieli katastrofę pogodową na przełomie września/października 2014 zalała ich ściana deszczu. Teraz pokazali więc wina z rocznika 2013 w technologii barrique, i młode wina z 2015. Mimo iż w katalogu widnieje jako zwycięzca wino z odmiany Cerason z Kobyli, to dla mnie i wielu innych niekwestionowanym zwycięzcą jest wino z odmiany Rathay (Grosse Reserve 2013). Dwa lata temu, wino z Rathaya także zrobiło największe wrażenie. Na drugim miejscu Roesler 2013 także z Klosterneuburga, przepięknie zrobiony o idealnie powtarzalnym charakterystycznym odmianowym posmaku jeżyn i wyraźnym wpływie nowej beczki. Kolejne wspaniałe wino to wino z odmiany 1923-77 (złożona krzyżówka Zweigelta z partnerem rezystentnym ponad 90 % v.v warto by ją by było przetestować w Polsce dojrzewa w okolicach Roeslera). Cięższe, bardziej złożone i bardziej owocowe od Zweigelta taki typ uwielbiam. Pan Bustik jak zwykle pokazał medalowego Regenta, wreszcie mogłem po raz drugi po winie od ZbyszkaB z przed kilku lat pić Regenta o dominującym smaku borówki amerykańskiej ? super (oczywiście brak jakichkolwiek tonów aptecznych). Z polskich win w czołówce wyróżniało się wino Cuvee II z Winnicy Zamkowej, bardzo dobrze zrobione cuvee MF/LM, oraz wino od Rafała Steca cuvee LM/Rondo. Zaskoczeniem in minus w czołówce było zaś wino będące cuvee Sevara, Regenta, Nativy i Laurota, trudno pijalne, te odmiany pasują do siebie jak pięść do nosa, oraz bardzo wodnisto trawiaste cuvee Roeslera, Syraha i Carmenere. Nieciekawie wypada także odmianowe wino z Saperavi Severnyj, a mówią że v. Amurensis nie daje hybrydowych tonów.
Mam nadzieję że Lech Małysz, który robił dokładne notatki, i miał możliwość dłużej degustować poszczególne próbki dopisze coś więcej odnośnie prezentowanych na PIWI win.
Zachęcam w kolejnym roczniku do wzięcia udziału w tej imprezie, myślę że po namowach kolegów którym pokazałem poza konkursem Roeslera/Pannon Frankos 2015 w przyszłym roku zgłoszę coś na ten konkurs.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 10:43 
mistrz
mistrz

RobertR dziękuję serdecznie za szczegółową relację.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 12:19 
Kiper
Kiper

Degustowaliśmy tego Twojego "Roeslera/Pannon Frankos 2015" u mnie na majówce.
To prawie mistrzostwo świata, więc popieram pomysl o jego wystawieniu.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 13:28 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
Degustowaliśmy tego Twojego "Roeslera/Pannon Frankos 2015" u mnie na majówce.
To prawie mistrzostwo świata, więc popieram pomysl o jego wystawieniu.

Miałem przyjemność degustować tego roeslera (m.in.) wczesną wiosną tego roku :D
Wtedy już nic mu nie brakowało ! Robert jest b.skromny. Moim zdaniem już w tej edycji powinien to wino wystawić do konkursu.
Ciekawe jak się ono rozwinie po roku leżakowania ? Dużo też zależy od warunków przechowywania.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 21:46 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Robert sorry nie wiedziałem, że Pan Prezes FWP jest naszym forumowiczem, ale napisałem "chyba". Panie Rafale gratuluję złotego medalu w jak, że trudnej konkurencji win czerwonych .
Czyli co ? 2:0 dla winogrona.org.
Do zobaczenia na Konwencie w Tuchowie, ale 6 flaszek na konkurs mi żal.

Możesz napisać jakiego Solarisa wysłałeś na konkurs? Oczywiście gratuluje sukcesu z różowym.

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Wysłałem dwa Solarisy półwytrawnego i wytrawnego. Przed rozlaniem do butelek nie zasiarkowałem ich. Prawdopodobnie w podróży dostały temperatury i drożdże zrobiły masakrę.
Dla mnie paradoksalnie jest to większe doświadczenie niż złoty medal za różowe. Ze złota oczywiście bardzo się cieszę.

Załączniki:
Komentarz: Konkursowa kolekcja
2016-06-15 23.18.14.jpg
2016-06-15 23.18.14.jpg [ 101.12 KiB | Przeglądane 1026 razy ]

PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 22:44 
mistrz
mistrz

Człowiek się uczy całe życie. Ze swej strony mogę jedynie dodać, że piłem obydwa te wina i bardzo mi smakowały. Oczywiście za umożliwienie degustacji jestem niezmiernie wdzięczny!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1