---JESZCZE Z WYSTAWY PIWI NA MORAWACH---
W ramach naszego ostatniego szkolenia wiosenno-letniego na Morawach, podczas odwiedzin pana Lubomíra Glosa, dyskutowano również o różnicach między winoroślą właściwą a odmianami PIWI. Padło pytanie, w czym widzi główną różnicę między viniferami a PIWI. Odpowiedź była lakoniczna: ?5000 lat pracy ludzkiej z winoroślą?.
Z kolei w winnicy pana Fasory, winiarza zajmującego się od długiego czasu równolegle viniferami i PIWI usłyszeliśmy: ?Droga PIWI nie jest drogą ślepą. Uszlachetnianie, w tym w czasach obecnych poszukiwanie ?winorośli doskonałej? też na drodze genetycznej, doprowadzi do uzyskania bardzo dobrych odmian mieszańcowych. Stawiam jednak na dalsze prace uszlachetniające na bazie vinifer.? Przedstawił jedną z takich odmian-Noria- z którą ma b.dobre wyniki w swej winnicy, z możliwością jej użycia również w winnicach polskich.
Podczas wystawy konkursowej PIWI w Šardicach pracownik Centrum Nauczania i Badań Winiarstwa i Ogrodnictwa w Klosterneuburgu pan inż.Karel Hanák przedstawił najnowsze osiągnięcia na polu rozwoju odmian PIWI a pan inż. Ondrej Korpáš opisał słuchaczom drogę do ?winorośli doskonałej? przy zastosowaniu badań genetycznych i inżynierii genetycznej, stosowanej na winorośli.
Na degustacji publicznej uczestnicy szkolenia przekonali się, że wybitne wina można uzyskać z odmian PIWI. Zwłaszcza wina z odmiany Roesler, Rathay, win z nowych krzyżówek Klosterneuburga 1923-77 i 1923-52 smakowały świetnie. Z białych odmian wszystkim podobał się Donauriesling, Saphira, Savilon.
Z naszego szkolenia wiosenno-letniego pozwolę sobie podkreślić jeszcze jedną ważną sprawę: podejście winiarzy morawskich do kolegów z Polski. Absolutna bezinteresowność w przekazie niezwykle cennych doświadczeń, wprost w winnicy, żadnego siedzenia w ławach i słuchania wykładu w stylu szkolnym. Pełna praktyka, dyskusje wprost przy konkretnym krzewie, godziny spędzone w ten sposób to bezcenna sprawa! Zresztą, Robert i Rafał potwierdzą na pewno moje słowa. Również dla tego zachęcam w przyszłym roku do kolejnej edycji szkolenia wiosenno-letniego oraz do wystawy PIWI w morawskich Šardicach.
Info: Lech Małysz,
lechm@seznam.cz, kom. +420 732 368 668