Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2010, 06:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zapraszam na winobranie w podopolskim Winowie , które odbędzie się 28-29 sierpnia b. r. Winów to stara wieś , której tradycje winne sięgają średniowiecza, na co wskazuje nazwa miejscowa.W uprawie przeważa Riesling i inne szlachetne odmiany.

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2010, 08:54 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Dolnoslonzok napisał(a):
...winobranie w podopolskim Winowie , które odbędzie się 28-29 sierpnia (...) przeważa Riesling...
Chcesz zbierać Rieslinga 28-29.08.??!!! Odrdzewiacz będziesz produkował? :mrgreen:

A poważnie: winobranie planujesz jakieś dwa miesiące za wcześnie.

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 17:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Nie ja organizuję winobranie , a właściciele winnicy z Winowa ( polecam wejść na stronę www.winow.online, ja jestem z Brzegu.Napisałem, że przeważa w uprawie Riesling, czyli nie twierdzę, że zbierają już Rieslinga.

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 17:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="Dolnoslonzok"]Nie ja organizuję winobranie , a właściciele winnicy z Winowa ( polecam wejść na stronę http://www.winow.eu , ja jestem z Brzegu. Napisałem, że przeważa w uprawie Riesling, czyli nie twierdzę, że zbierają już Rieslinga. Jest to w zasadzie festyn winny, sprzedaż ( tak było w zeszłym roku ) win i sadzonek, wystawy sprzętu winiarskiego ( ponoć mają być zaprzyjaźnieni czescy winiarze ).quote]

PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2010, 22:11 
Kiper
Kiper

Ten festyn winny, zorganizowany w niewielkiej miejscowości w pobliżu Opola, to spora ciekawostka (moim skromnym zdaniem). Chętnie odwiedziłbym Winów i wziął udział w tej imprezie, gdybym mieszkał bliżej. Na jednym ze zdjęć zamieszczonych na stronie tej miejscowości dostrzegłem winnicę ciągnącą się wzdłuż szosy. Muszę przyznać, że uprawa ta wygląda bardzo efektownie. Gratuluję twórcom tej winnicy.
kt70

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 15:40 
Ekspert
Ekspert

To nie jest daleko . A 4 spod Krakowa suniesz do samego zjazdu na Opole i później wjeżdżasz na DK 45 i już jest prawie Winów ( ok. 2-3 godz. jazdy sam.). Zapraszam. Warto zwiedzić również rieslingową , 5 ha,winnicę w Paczkowie, moim zdaniem jedną z najpiękniej położonych ( na wzgórzu, opadającą stokiem ku miejskim murom )w Polsce . Proponuję, byś zaplanował kiedyś małą turystyczną wyprawę "winną". We wrześniu w Środzie Śląskiej będzie Święto Wina , zatem przy okazji można zwiedzić piękne miasto, zobaczyć pobliską, największą w Polsce ( ok. 20 ha ) winnicę " Jaworek " w Miękini, no i byłaby wtedy okazja , by zobaczyć wspomnianą winnicę w Winowie. Obie winnice leżą prawie wzdłuż ( ok. 15 km od autostrady ) A 4.

PostNapisane: sobota, 14 sierpnia 2010, 23:09 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
To nie jest daleko . A 4 spod Krakowa suniesz do samego zjazdu na Opole i później wjeżdżasz na DK 45 i już jest prawie Winów ( ok. 2-3 godz. jazdy sam.). Zapraszam. Warto zwiedzić również rieslingową , 5 ha,winnicę w Paczkowie, moim zdaniem jedną z najpiękniej położonych ( na wzgórzu, opadającą stokiem ku miejskim murom )w Polsce . Proponuję, byś zaplanował kiedyś małą turystyczną wyprawę "winną". We wrześniu w Środzie Śląskiej będzie Święto Wina , zatem przy okazji można zwiedzić piękne miasto, zobaczyć pobliską, największą w Polsce ( ok. 20 ha ) winnicę " Jaworek " w Miękini, no i byłaby wtedy okazja , by zobaczyć wspomnianą winnicę w Winowie. Obie winnice leżą prawie wzdłuż ( ok. 15 km od autostrady ) A 4.

Dziękuję za bardzo ciekawe informacje. Chciałbym w końcu wybrać się na Dolny Śląsk, aby zobaczyć tamtejsze winnice (zwłaszcza największą uprawę w Miękini koło Środy Śląskiej). Może jesienią znajdę na to trochę czasu. Pozdrawiam serdecznie.
kt70

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 20:17 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Brzeg, admin. woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
To już jutro impreza w Winowie, a dla kolegi , autora postu wyżej, mam info, że Święto Wina w Środzie Śląskiej odbędzie się 11- 12 września. POlecam i pozdrawiam. Dolny Śląsk i Śląsk Opolski to regiony , których tradycje winiarskie sięgają średniowiecza, ale o tym już pisałem przedstawiając się na Forum. Ostatnią ciekawostką jest jedyna w Polsce winnica położona na wygasłym wulkanie w Krainie Wygasłych Wulkanów koło Jawora ( zjazd z A 4 na Legnicę i Jawor ).

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 05:24 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Brzeg, admin. woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Czyściłem kompa z Trojan i musiałem założyć tu nowe konto.

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 10:23 
Ekspert
Ekspert

Nie pamiętałeś hasła? przecież jest przypomnienie wysyłające na mail (~)

Strefa czasowa: UTC + 1