Ot, taka ciekawostka:
W dniu 8 lipca br. w Pałacu Prezydenckim odbyła się uroczysta kolacja dla prezydentów i premierów państw zrzeszonych w NATO, pod przewodnictwem Generalnego Sekretarza NATO. Wśród gości byli m.in. Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande, David Cameron, Justin Trudeau, Victor Orban. Oprawę cateringową zapewnił Belvedere Catering by Design, a menu przygotowywane było przez szefa kreatywnego restauracji Belvedere, Marcina Przybysza.(...)Sommelier Belvedere, Piotr Zieliński, zaproponował do kilku wybranych dań polskie wina. Jak piszą organizatorzy kolacji, zaskoczyły one gości niezwykle dojrzałym, wyrafinowanym smakiem.
Menu z Pałacu Prezydenckiego:
Wiejskie pomidory z twarogiem łomnickim (kozim)
Wino do potrawy: Seyval Blanc, Winnica Turnau 2015
Krem z białych szparagów
Dorsz z młodym szpinakiem i czerwoną porzeczką
Wino do potrawy: Riesling, Winnica Pałac Mierzęcin 2014
Krem z pędów sosny z lodami z kory brzozowej
Wino do potrawy: Johanniter, Winnica Turnau 2015Menu z Zamku Królewskiego:
Białe szparagi z rabarbarem i bazylią
Młode ziemniaki z cebulą i ziołami
Polędwica sandacza z pietruszka i wiśniami
Na deser: antonówka pieczona w sianie
Niektóre wina oferowane podczas kolacji na Zamku Królewskim (do wyboru):
Aperitif -
wino różowe winnica Turnau, Rose, Banie, woj. Zachodniopomorskie, Polska, 2014
Wino Białe:
Acustic Cellier, 'Acustic' Monstant, HiszpaniaWino Białe:
Ktima Gerovassiliou, Malagousia, Epanomi, GrecjaWino Deserowe:
Blandy's, Madeira, Malmsey, Portugaliahttp://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowar ... Czolka3Img