O biodynamice już było na tym forum ponad 10 lat temu
post12201.html#p12201Biodynamika to w wielkim skrócie - uprawa organiczna + dynamika (wspomaganie odporności).
Uprawy organiczne (BIO) to używanie tylko naturalnych nawozów i środków ochrony roślin.
Biodynamika to dodatkowo jeszcze przestrzeganie terminów wszystkich czynności przy uprawie zgodnie z ?kalendarzem biodynamicznym?(korzystanie z cykli astrologicznych).
Oprócz kalendarza biodynamicznego stosowane są nawozy tzw. "homeopatyczne"
Rudolf Steiner (1861?1925), austriacki filozof, okultysta wymyślił 9 takich nawozów.
500 ? krowie odchody, którymi napełnia się krowi róg i zakopuje w ziemi na sześć miesięcy. Służy do oprysków gleby w winnicy w celu wspomożenia rozwoju organizmów glebowych.
501 ? sproszkowany kwarc fermentowany w krowim rogu. Służy do oprysków krzewów dla wspomożenia procesu fotosyntezy i podniesienia odporności.
502 ? kwiaty krwawnika pospolitego fermentowane w wysuszonym żołądku jelenia. Służy do spryskiwania kompostu.
503 ? kwiaty rumianku fermentowane w jelicie krowim. Służy do spryskiwania kompostu.
504 ? pokrzywa zwyczajna fermentowana w ziemi. Służy do spryskiwania kompostu.
505 ? kora dębowa fermentowana w czaszce: owcy, kozy, świni lub konia. Służy do spryskiwania kompostu.
506 ? kwiaty mniszka lekarskiego fermentowane w jelicie zwierzęcym. Służy do spryskiwania kompostu.
507 ? wywar z kozłka lekarskiego. Służy do spryskiwania kompostu.
508 ? wywar ze skrzypu polnego . Służy do oprysków krzewów w celu podniesienia ich odporności.
Stosowanie wszystkiego co powyżej świadczy o uprawie biodynamicznej.
Komisja wyznacza czas takiej uprawy, po upływie którego może ewentualnie wystawić certyfikat ?biodynamiki?.
Nicolas Joly napisał książkę ?Le vin du ciel ? la Terre?, która jest wzorcem dla biodynamików
http://coulee-de-serrant.com/comprendre ... u-domaine/Wpływ ?sił kosmicznych? ? księżyca i planet ? na wegetację roślin.
Dopiero ok 10 lat temu na Uniwersytecie w Waszyngtonie przeprowadzono naukowe badania porównawcze metod organicznej i biodynamicznej. Okazało się ,że odporność krzewów na choroby, kondycja gleby, owoce i wina z tych 2 ch rodzajów upraw niczym się nie różnią !!!!!
Ale wielu winogrodników
wybiera modną dziś biodynamikę choćby ze snobizmu, albo po prostu dla marketingu.
Aktualnie obowiązujące przepisy prawne UE nie definiują pojęcia ?wino organiczne?, nie dopuszcza się umieszczania takiej nazwy na butelkach.
Stosowane są następujące oznaczenia win organicznych
Certyfikaty na etykietach win BIO i biodynamicznych : AB (Agriculture Biologique), lub Demeter, lub ECOCERT SAS.
1. Wina BIO - to wina wytworzone z gron powstałych w winnicy, w której nie stosowano żadnych środków chemicznych
2. Wina BIODYNAMICZNE ? to wina wytworzone z gron powstałych w winnicy, w której nie stosowano żadnych środków chemicznych, a ponadto zarówno uprawy, winifikacja, jak i praca w piwnicy, wykonywane były zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych
W/w wina
1.Produkowane w małych ilościach
2. Produkowane przez niezależnego winiarza (vigneron independent)
3. Produkowane wyłącznie z gron pochodzących z winnic biodynamicznych należących do producenta
4. Grona pochodzące wyłącznie z ręcznego winobrania
5. Bez żadnych dodatków (np. cukier, obce drożdże)
6. Bez żadnego ?poprawiania? poziomu kwasowości
7. Winifikowane w sposób maksymalnie naturalny, na rdzennych drożdżach
8. Bez stosowania mikro napowowietrzania ani odwrotnej osmozy
9. Nie mogą zawierać więcej jak 10 mg/l (wina czerwone) i 25 mg/l siarki (wina białe), jednak zasadą jest w ogóle unikanie siarkowania
Doskonałe wino biodynamiczne charakteryzuje się tym, że jest nie-filtrowane, nie-polepszane, nie-siarkowane. Do klarowania dopuszcza się białka jajek.
Wina pochodzące z upraw biodynamicznych, najczęściej mają na butelce znak Demeter, zaś te, które są w trakcie przechodzenia na uprawę biodynamiczną ? znak Biodyn.
Edytowana:
cyfra ilości nawozów 9 zamiast 8