Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 19:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 06:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Dolnoslonzok napisał(a):
Dopłacasz 10 zł i masz szlachetnego Rieslinga, Bachusa lub Rose Bystrzyca z "Adorii" spod Ślęży :wink: . Chardonnay nieco droższe, bo o całe 4 zł.



A porównywałeś te wina z innymi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 07:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Z całym szacunkiem, ale wina z Adorii cenowo to jednak przesada do jakości, zwłaszcza Pinot Noir...

Wesół ma rację, że trzeba porównać do innych dostępnych polskich win na rynku, wie co mówi, zwłaszcza jak chodzi o Rieslinga, :thumbup:

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 08:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dolnoslonzok napisał(a):
Dopłacasz 10 zł i masz szlachetnego Rieslinga, Bachusa lub Rose Bystrzyca z "Adorii" spod Ślęży :wink: . Chardonnay nieco droższe, bo o całe 4 zł.


A czy szanowny Kolega pił te trunki by je ocenić czy tylko teoretyzuje na podstawie "szlachetności" tych szczepów, ceny i witryny sprzedawcy.
Bo ja jestem praktyk, spożywam i uprawiam tylko te szczepy z których wino mi smakuje. A przy okazji wolę dobrego Regenta niż słabe jakościowo (zazwyczaj) Pinot Noir, bo jak dotąd tylko raz trafiłem na pijalne PN a wiele razy na przyzwoite Regenty, i prawie zawsze dobre Zweigelty.
Dziś jak zdążę postaram się spróbować Regenta ze "Srebrnej Góry".

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 05:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Oczywiście, macie rację. To może Riesling,brązowy medalista z 2011, z "Jaworka" w Miękini : http://www.winnicamiekinia.pl/pdf/winni ... ogolna.pdf , http://www.polskiewina.com.pl/pl/produc ... -Jaworek/8 . Cena już przystępna. Oczywiście kibicuję Srebrnej Górze. Do Regenta nic nie mam. Gust i smak można tylko budować poprzez własne doświadczenia, choćby enoturystyczne. I tu żaden znawca, przewodnik czy inny wskaźnik nie wykarczuje nam drogi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 10:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
A te próbowałeś?
http://www.polskiewina.com.pl/pl/produc ... bnickie/23
Winnice Wzgórz Trzebnickich robią jedne z najlepszych win w Polsce. Kraków z pewnością dołączy do tego grona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 września 2013, 06:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Co do kapitana, nie ma wątpliwości. Dodaj jeszcze "Poraj" w Paczkowie. Południowa Polska to najbardziej korzystna kraina w Polsce do upraw winorośli, a płd. zach. dla winorośli szlachetnej, co potwierdzają areały upraw, odmian i wyniki, także wymienionych tu winnic i winiarzy. Co do tego, nie ma wątpliwości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Na stronie głównej winnicy ,ukazane są wina do sprzedaży w tym roku.

Jest jedno wino Riesling-Gewurztraminer,a w opisie
Zbiór winogron riesling - 28.09,więc można z tego wywnioskować,że Riesling w tam tym roku bez problemu dojrzał i to bardzo dobrze .Wino ma kwasowość 6,7.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Adamlove napisał(a):
Na stronie głównej winnicy ,ukazane są wina do sprzedaży w tym roku.

Jest jedno wino Riesling-Gewurztraminer,a w opisie
Zbiór winogron riesling - 28.09,więc można z tego wywnioskować,że Riesling w tam tym roku bez problemu dojrzał i to bardzo dobrze .Wino ma kwasowość 6,7.




Ciekawe... w innych bardzo dobrych lokalizacjach Riesling w tym terminie miał 15-18g kwasu...

Tutaj raczej podają kwasowość wina a nie owoców...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 19:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Szczep: riesling (75%), gewürztraminer (25%)
Typ: wino białe wytrawne
Zbiór: riesling - 28.09, gewürztraminer ? 26.09
Maceracja: -
Fermentacja: stal
Dojrzewanie: -
Alkohol: 10,5% obj.
Kwasowość: 6,7 g/l
Cukier resztkowy: 0,8 g/l



To niezwykle niskie kwasy musiał mieć ten Riesling.Gewurz pewnie w okolicach 6-8, dodając do tego drożdże ,które obniżają kwasowość maks o 2-3 gramy/l ,Z tego wynika ,że Riesling musiał być wyjątkowo dobrze dojrzały lub redukują grona i mają szczególną niską plenność ,dzięki której mają tak dobre parametry.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 19:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
A ta kwasowość to w przeliczeniu na kw. winowy, czy siarkowy?
Może oprócz redukcji przez fermentację(drożdże i/lub fjm) kwas winowy wypadł w postaci kamienia...

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3948
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Adamlove napisał(a):
Szczep: riesling (75%), gewürztraminer (25%)
Typ: wino białe wytrawne
Zbiór: riesling - 28.09, gewürztraminer ? 26.09
...


Z terminu zbiorów wynika, że uciekali przed pogarszającą się aurą. Nikt wtedy nie wiedział, że po 10 października zrobi się lato.
Srebrna Góra ma świetne warunki, powyższe odmiany rosną zdaje się na stromej skarpie i zupełnie możliwe, że kwasy już wtedy były ok. Mnie jednak ciekawi coś innego, mianowicie zastanawia mnie połączenie Rieslinga z Gewurztraminerem, prawie niespotykane w europejskich winach. Stawiam na to , że Gewurztraminera mieli za mało i trzeba było gdzieś go upchnąć.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 22:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Czytalem tez na bloogu Wojciecha Bosaka,ktory tej wiosny degustowal wina z Srebrnej Gory, artykul degustowanych win.Jedno wino przykulo mi uwage bylo to Riesling/Traminer.(70%/30%) w tym 10% Roter Riesling.Przepraszam za bledy,ale pisze z komorki.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
DW napisał(a):
Adamlove napisał(a):
Szczep: riesling (75%), gewürztraminer (25%)
Typ: wino białe wytrawne
Zbiór: riesling - 28.09, gewürztraminer ? 26.09
...

Mnie jednak ciekawi coś innego, mianowicie zastanawia mnie połączenie Rieslinga z Gewurztraminerem, prawie niespotykane w europejskich winach. Stawiam na to , że Gewurztraminera mieli za mało i trzeba było gdzieś go upchnąć.


Myślę, że to celowe. Wiele Rieslingów niemieckich ma dodatek Traminera w ilościach nie wymagających podawania tego na etykiecie 5-15%?
Taki scenariusz zakładam, może kiedyś Aga zweryfikuje:
1. Zbiór Traminera dwa dni wcześniej i zimna maceracja, wydobycie aromatów.
2. Połączenie z Rieslingiem w celu wyrównania kwasów. Traminer bardzo mało np. 5g/l, Riesling 9-10g/l.
To tylko teoria, ale większość z nas pewnie wie, że wino robi się takie jakie mamy owoce i nie zawsze da się zrobić to co zaplanowaliśmy.
No chyba, że nasza winnica daje zawsze takie same owoce, ale to chyba nie u nas.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO