Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 19:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 września 2013, 06:29 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Dopłacasz 10 zł i masz szlachetnego Rieslinga, Bachusa lub Rose Bystrzyca z "Adorii" spod Ślęży :wink: . Chardonnay nieco droższe, bo o całe 4 zł.

A porównywałeś te wina z innymi?

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 07:22 
Kiper
Kiper

Z całym szacunkiem, ale wina z Adorii cenowo to jednak przesada do jakości, zwłaszcza Pinot Noir...

Wesół ma rację, że trzeba porównać do innych dostępnych polskich win na rynku, wie co mówi, zwłaszcza jak chodzi o Rieslinga, :thumbup:

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Dopłacasz 10 zł i masz szlachetnego Rieslinga, Bachusa lub Rose Bystrzyca z "Adorii" spod Ślęży :wink: . Chardonnay nieco droższe, bo o całe 4 zł.

A czy szanowny Kolega pił te trunki by je ocenić czy tylko teoretyzuje na podstawie "szlachetności" tych szczepów, ceny i witryny sprzedawcy.
Bo ja jestem praktyk, spożywam i uprawiam tylko te szczepy z których wino mi smakuje. A przy okazji wolę dobrego Regenta niż słabe jakościowo (zazwyczaj) Pinot Noir, bo jak dotąd tylko raz trafiłem na pijalne PN a wiele razy na przyzwoite Regenty, i prawie zawsze dobre Zweigelty.
Dziś jak zdążę postaram się spróbować Regenta ze "Srebrnej Góry".

PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 05:32 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Oczywiście, macie rację. To może Riesling,brązowy medalista z 2011, z "Jaworka" w Miękini : http://www.winnicamiekinia.pl/pdf/winni ... ogolna.pdf , http://www.polskiewina.com.pl/pl/produc ... -Jaworek/8 . Cena już przystępna. Oczywiście kibicuję Srebrnej Górze. Do Regenta nic nie mam. Gust i smak można tylko budować poprzez własne doświadczenia, choćby enoturystyczne. I tu żaden znawca, przewodnik czy inny wskaźnik nie wykarczuje nam drogi.

PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 10:55 
Ekspert
Ekspert

A te próbowałeś?
http://www.polskiewina.com.pl/pl/produc ... bnickie/23
Winnice Wzgórz Trzebnickich robią jedne z najlepszych win w Polsce. Kraków z pewnością dołączy do tego grona.

PostNapisane: piątek, 13 września 2013, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Co do kapitana, nie ma wątpliwości. Dodaj jeszcze "Poraj" w Paczkowie. Południowa Polska to najbardziej korzystna kraina w Polsce do upraw winorośli, a płd. zach. dla winorośli szlachetnej, co potwierdzają areały upraw, odmian i wyniki, także wymienionych tu winnic i winiarzy. Co do tego, nie ma wątpliwości.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:14 
mistrz
mistrz

Na stronie głównej winnicy ,ukazane są wina do sprzedaży w tym roku.

Jest jedno wino Riesling-Gewurztraminer,a w opisie
Zbiór winogron riesling - 28.09,więc można z tego wywnioskować,że Riesling w tam tym roku bez problemu dojrzał i to bardzo dobrze .Wino ma kwasowość 6,7.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 18:25 
Kiper
Kiper

Adamlove napisał(a):
Na stronie głównej winnicy ,ukazane są wina do sprzedaży w tym roku.

Jest jedno wino Riesling-Gewurztraminer,a w opisie
Zbiór winogron riesling - 28.09,więc można z tego wywnioskować,że Riesling w tam tym roku bez problemu dojrzał i to bardzo dobrze .Wino ma kwasowość 6,7.

Ciekawe... w innych bardzo dobrych lokalizacjach Riesling w tym terminie miał 15-18g kwasu...

Tutaj raczej podają kwasowość wina a nie owoców...

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 19:14 
mistrz
mistrz

Szczep: riesling (75%), gewürztraminer (25%)
Typ: wino białe wytrawne
Zbiór: riesling - 28.09, gewürztraminer ? 26.09
Maceracja: -
Fermentacja: stal
Dojrzewanie: -
Alkohol: 10,5% obj.
Kwasowość: 6,7 g/l
Cukier resztkowy: 0,8 g/l

To niezwykle niskie kwasy musiał mieć ten Riesling.Gewurz pewnie w okolicach 6-8, dodając do tego drożdże ,które obniżają kwasowość maks o 2-3 gramy/l ,Z tego wynika ,że Riesling musiał być wyjątkowo dobrze dojrzały lub redukują grona i mają szczególną niską plenność ,dzięki której mają tak dobre parametry.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 19:29 
Kiper
Kiper

A ta kwasowość to w przeliczeniu na kw. winowy, czy siarkowy?
Może oprócz redukcji przez fermentację(drożdże i/lub fjm) kwas winowy wypadł w postaci kamienia...

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Adamlove napisał(a):
...

Z terminu zbiorów wynika, że uciekali przed pogarszającą się aurą. Nikt wtedy nie wiedział, że po 10 października zrobi się lato.
Srebrna Góra ma świetne warunki, powyższe odmiany rosną zdaje się na stromej skarpie i zupełnie możliwe, że kwasy już wtedy były ok. Mnie jednak ciekawi coś innego, mianowicie zastanawia mnie połączenie Rieslinga z Gewurztraminerem, prawie niespotykane w europejskich winach. Stawiam na to , że Gewurztraminera mieli za mało i trzeba było gdzieś go upchnąć.

PostNapisane: wtorek, 5 listopada 2013, 22:07 
mistrz
mistrz

Czytalem tez na bloogu Wojciecha Bosaka,ktory tej wiosny degustowal wina z Srebrnej Gory, artykul degustowanych win.Jedno wino przykulo mi uwage bylo to Riesling/Traminer.(70%/30%) w tym 10% Roter Riesling.Przepraszam za bledy,ale pisze z komorki.

PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 15:57 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Adamlove napisał(a):
...

Mnie jednak ciekawi coś innego, mianowicie zastanawia mnie połączenie Rieslinga z Gewurztraminerem, prawie niespotykane w europejskich winach. Stawiam na to , że Gewurztraminera mieli za mało i trzeba było gdzieś go upchnąć.

Myślę, że to celowe. Wiele Rieslingów niemieckich ma dodatek Traminera w ilościach nie wymagających podawania tego na etykiecie 5-15%?
Taki scenariusz zakładam, może kiedyś Aga zweryfikuje:
1. Zbiór Traminera dwa dni wcześniej i zimna maceracja, wydobycie aromatów.
2. Połączenie z Rieslingiem w celu wyrównania kwasów. Traminer bardzo mało np. 5g/l, Riesling 9-10g/l.
To tylko teoria, ale większość z nas pewnie wie, że wino robi się takie jakie mamy owoce i nie zawsze da się zrobić to co zaplanowaliśmy.
No chyba, że nasza winnica daje zawsze takie same owoce, ale to chyba nie u nas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1