Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 04:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 21:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Ale ta winnica to i tak mniejszy wstyd, niż nasza reprezentacja na szczycie unijnym ;)

Wiesz co Maciej, nie wypisywał byś tych bredni. Jaki wstyd ? Chodzi o odmiany ? Spokojnie, dojdą do właściwych. Warto pamiętać, że jeszcze kilka lat temu nikt o winnicach w Polsce nie myślał, a osobę chcącą uprawiać winorośl pod Suwałkami uznano by za psychicznie chorą.

Przyznaję, wstyd dla redaktorka, że się nie dopytał jak brzmi poprawna nazwa tej czy innej odmiany, a dodatkowo pewnie coś poprzekręcał. D

PS. Mają Regenta i Rondo na czerwone, to co się czepiasz ? Fakt, mają trochę Aurory, ale pewnie zgniła w tym roku to wykarczują.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"][quote="Maciej"]Ale ta winnica to i tak mniejszy wstyd, niż nasza reprezentacja na szczycie unijnym ;)

Wiesz co Maciej, nie wypisywał byś tych bredni. Jaki wstyd ?
Przecież napisałem: mniejszy. Uważasz, że większy?

Cytuj:
Warto pamiętać, że jeszcze kilka lat temu nikt o winnicach w Polsce nie myślał, a osobę chcącą uprawiać winorośl pod Suwałkami uznano by za psychicznie chorą.
Eee tam! Kilka lat temu? W 2001 roku rosło już 8ha w Miękini. Pod Suwałkami chwilę później, choć nie 8ha.
Sądzisz, że winoroślarstwo w Polsce zaczęło się szybko rozwijać osiem czy dziesięć lat temu, dlatego, że w 2004 UJ posadził winnicę?

PS. Już się boję się enologów wykształconych przez nauczycieli, którzy podejmują decyzje o tego rodzaju nasadzeniach.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 22:26 
Ekspert
Ekspert

Jeśli winnica na UJ to wstyd, to trzeba by to jakoś uzasadnić, dlaczego wstyd ? Odmiany Ci nie pasują ? Gdyby poszli w Cabernet Sauvignon i Rieslinga to byłby to powód do dumy ?
Co do enologii na Wydziale Farmacji to lepszy rydz niż nic. Od czegoś przecież trzeba zaczynać. Zresztą jestem pewien, że kurdesz maczał w tym palce, i przynajmniej część wykładów prowadzona jest przez Francuzów. Zazdrościsz ?
Niosą kaganek oświaty pod małopolskie strzechy i za to mają u mnie plus. Dodatkowo, nie przypuszczam aby fakt ten był powszechnie znany, na geologii UJ prowadzone są wykłady z tematu "Geologia wina".
Pokaż mi drugą polską uczelnię tak dalece zaangażowaną w sprawy winiarskie, a wtedy uznam, że to co robią na UJ jest zawstydzające.. D

PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 08:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]http://wiadomosci.onet.pl/2681,1843726,wydarzenie_lokalne.html

Tutaj jest pełny tekst który daje lepszy obraz tego co się dzieje na UJ ( na onecie dali streszczenie):

http://www.kariera.com.pl/?gm=1&wi=4848&st=1

Wynika z tego tekstu, że winnica powstała dzięki entuzjastom i została pomyślana bardziej jako doświadczalna niż produkcyjna. Ci co traktują sprawę w kategoriach hańby i honoru mogą spać spokojnie: winnica planuje nasadzenia szczepów Vitis vinifera. D

PS: Na farmacji UJ, poza fakultetem enologicznym, istnieje Studenckie Koło Enologiczne: http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/index.p ... nologiczne

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 08:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"].....PS. Już się boję się enologów wykształconych przez nauczycieli, którzy podejmują decyzje o tego rodzaju nasadzeniach.

Zajęcia faktultatywne z enologii nie kształcą enologów. Jak sama nazwa wskazuje, są do zajęcia dodatkowe, uzupełniające. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 09:34 
Ekspert
Ekspert

Oj Daniel, starsznie się jakoś zdenerwowałeś - trzy posty pod rząd...
Po pierwsze - w poście o wstydzie na końcu wstawiłem " :wink: ".
Po drugie, i to już całkiem poważnie, uważam, że szczególnie na początku jakiejś drogi trzeba bardzo starannie i poważnie podchodzić do tematu, żeby nie skompromitować już na starcie słusznej, skądinąd, idei. Jak sądzisz, skąd bierze się powszechna opinia dotycząca rodzimych win, że to straszne kwachy i śmierdziele? Wczoraj taką opinie wyraziła nawet moja koleżanka z pracy, zupełnie niezwiązana z winiarstwem, która miała okazję popróbować win na jakiejś imprezie w ZG czy Środzie. Większość polskich win, poza tym, że mają kupę błędów technologicznych, powstaje z badziewiarskiego materiału. A raz wyrobiona zła opinia na długo pozostaje w pamięci.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 10:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Oj Daniel, starsznie się jakoś zdenerwowałeś - trzy posty pod rząd...
Po pierwsze - w poście o wstydzie na końcu wstawiłem " :wink: ".
Po drugie, i to już całkiem poważnie, uważam, że szczególnie na początku jakiejś drogi trzeba bardzo starannie i poważnie podchodzić do tematu, żeby nie skompromitować już na starcie słusznej, skądinąd, idei. Jak sądzisz, skąd bierze się powszechna opinia dotycząca rodzimych win, że to straszne kwachy i śmierdziele? Wczoraj taką opinie wyraziła nawet moja koleżanka z pracy, zupełnie niezwiązana z winiarstwem, która miała okazję popróbować win na jakiejś imprezie w ZG czy Środzie. Większość polskich win, poza tym, że mają kupę błędów technologicznych, powstaje z badziewiarskiego materiału. A raz wyrobiona zła opinia na długo pozostaje w pamięci.

Sen miałem spokojny :D
To wszystko co piszesz to racja. Badziewne wina, robione z badziewnego materiału przez badziewnych winiarzy. Jednak dlaczego tak się dzieje ? Czy w Polsce były prowadzone jakieś wieloletnie badania podstawowe w dziedzinie uprawy winorośli, winifikacji, itp. spraw enologicznych ? Czy mamy specjalistów w tej dziedzinie ? A może jest jakiś ogólnokrajowy program wspierany i współfinansowany przez nasze państwo ?

Na wszystkie te pytania odpowiedź brzmi: nie. Sprawa rozwoju polskiego winiarstwa to sprawa amatorów i pasjonatów, często ludzi prostych i niewykształconych. Zatem bardziej chwalmy i zachęcajmy niż gańmy i wyśmiewajmy. Z tego chaosu wykluje się łabędź, jestem tego pewien. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 10:47 
Ekspert
Ekspert

No i zaczynamy dochodzić do zgody w kilku miejscach.
Zgadzam się z Tobą, że jakikolwiek przejaw aktywności winiarsko-winoroślarskiej cieszy i zasługuje na uznanie, nie sądzę jednak, żeby słusznym było bezkrytyczne chwalenie wszystkiego, co się dzieje.
Nie wiem, co bardziej zraża, czy wysłuchanie/przeczytanie krytycznej opinii wcześniej, czy lata prób i głupich błędów zakończone porażką. Gdybym pięć czy sześć lat temu trafił na kogoś z doświadczeniem w uprawie, chętnego do szczerego podzielenia się ze mną tym doświadczeniem, pewnie nie karczowałbym rok temu połowy winnicy. Pewnie też jako takie wino zrobiłbym po trzech, a nie po pięciu latach od rozpoczęcia uprawy.
Wiadomo - nie mamy żadnych praktycznie tradycji, badań (Skierniewice w uprawie - owszem), żadnego wsparcia ze strony państwa, sporą grupę pseudospecjalistów, ale prawdziwych specjalistów również. Jednego już w kraju.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 11:24 
Ekspert
Ekspert

Zgoda buduje, niezgoda rujnuje :) Zawsze jestem za tym aby wypracować wspólne stanowisko :)

Przyznasz, że enologiczna edukacja przyszłych winiarzy odbywa się u nas głównie na trzech czy czterech forach internetowych. Poza kurdeszem, większość z forumowych specjalistów uczyła się, i ciągle się uczy, na własnych błędach. Innej drogi nie ma. Uczniowie, zanim zgłębią sprawy najbardziej podstawowe, zaczynają cierpieć na ból głowy oraz rodzi się w nich poczucie kompletnego zagubienia i katastrofy.

To czego brakuje, moim zdaniem, najbardziej, i co należy jak najszybciej wypracować, to wyróżnienie na obszarze kraju stref klimatyczno-winoroślarskich oraz list odmian/szczepów najlepiej sprawdzających się w tych strefach. Bardzo tego brakuje. Ludzie najczęściej czują intuicyjnie, że nie każda zasadzona odmiana sprawdzi się w ich warunkach, i sadzą wszystko jak leci. Tracąc, jak słusznie zauważyłeś, kilka lat. Z tego też powodu, wskazywanie jednego czy nawet kilku odmian/szczepów jako zdecydowanie lepszych od innych, mija się z celem i chyba dodatkowo pogłębia panujący chaos.

Jak sam gdzieś wcześniej zauważyłeś, nawet z Pinot Noir można zrobić badziewne wino. Szczególnie, jeśli zasadzono go w nieodpowiednich warunkach przyrodniczych, a dodatkowo, za winifikację zabrał się kompletny nowicjusz. Klęska w takim wypadku jest nieunikniona. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 12:25 
Ekspert
Ekspert

No to jak już sobie gadamy we dwóch...
[quote="DW"] Przyznasz, że...

Przyznam. O elementarnych podstawach dyskutować nie ma co, to już zostało powiedziane i na forach, i w literaturze. Z tym każdy musi poradzić sobie sam. Ale tym bardziej uważam, że w kwestiach nieco bardziej zaawansowanych powinniśmy korzystać maksymalnie z wiedzy tych, którzy wiedzą dobrze, a sobie nawzajem radzić najlepiej, jak potrafimy. Błędy będziemy dalej popełniać, ale mniej.

Cytuj:
To czego brakuje (...), to wyróżnienie na obszarze kraju stref klimatyczno-winoroślarskich oraz list odmian/szczepów...

To musi zająć sporo czasu. Szybko sie nie da.

Cytuj:
Ludzie najczęściej czują intuicyjnie, że nie każda zasadzona odmiana sprawdzi się w ich warunkach, i sadzą wszystko jak leci. Tracąc, jak słusznie zauważyłeś, kilka lat. Z tego też powodu, wskazywanie jednego czy nawet kilku odmian/szczepów jako zdecydowanie lepszych od innych, mija się z celem i chyba dodatkowo pogłębia panujący chaos.

A tu już się nie zgodzę, zresztą sam się z tym nie zgodziłeś, pisząc wcześniej o konieczności wyróżnienia listy odmian. Że nie każda odmiana się sprawdzi, to fakt. Że sadzić wszystko jak leci - to już nie. I właśnie dlatego uważam, że mając już jakieś doświadczenie, powinniśmy wskazywać tych kilka szczepów lepszych od innych. Jasne, że nie kilka szczepów na całą Polskę. Niczego takiego zresztą nigdzie nie sugerowałem. Kilka szczepów na region, na określone warunki i na określony cel (w sensie jakości wina, którą chcesz, czy możesz potencjalnie uzyskać).
Wg mnie po prostu sadzenie Cascade i Aurory na Dolnym Śląsku czy w Lubuskim ma taki sam sens, jak sadzenie tamże Shiraz, Grenache czy Mudjuretuli, albo sadzenie Cabernet Sauvignon czy Rieslinga w Suwałkach. Taki sam, czyli żaden.

Cytuj:
Jak sam gdzieś wcześniej zauważyłeś, nawet z Pinot Noir można zrobić badziewne wino.
Jassssne. Badziewne wino można zrobić ze wszystkiego. Ale odwrotnie - już nie. Dobrego wina najlepszy winiarz z badziewia nie zrobi.
A propos PN: dzwonił do mnie 10 minut temu koleś spod Wrocławia; zebrał wczoraj PN precoce (niestety drobny przymrozek skosił mu liście tydzień temu) przy ekstrakcie całkowitym 25Bx i kwasowości 8g/l. W tak beznadziejnym roku będzie robił PN bez szaptalizacji (12,6% alkoholu, po poprawce) i żadnego odkwaszania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Właściwie to mówimy jednym głosem. Jesli zostają nieporozumienia to wynikają chyba z szybkiego czytania/niedoczytania :)

Wiem, że PN lubi mieć dobre parametry w syfiastym klimacie. O ile jednak podawane przykłady mają mieć znaczenie edukacyjne, powinny być podawane dla większego obszaru. Cenna byłaby np. informacja, jakie Ty masz parametry na swoich winiferach, jakie parametry mają te same odmiany w Tarnowie, Warszawie oraz na Pojezierzu Kaszubskim, a także w Przemyślu.

To, że niektóre mieszańce tak bardzo opóźniły dojrzewanie, że już zapewne nie dojrzeją, wiemy bo wszyscy o tym piszą. O szczepach vinifera jednak cisza.

Ze swego podwórka mogę powiedzieć tylko tyle, że w mojej winnicy zostaje, jak dotąd, ze wszystkich szlachetnych, jedynie Garanoir. Bez pudła mogłem go zebrać ok. 15 września, a gdybym zostawił go na 1 -go października, to też bym zebrał - ani śladu szarej pleśni czy innego badziewia; prawie nie był pryskany, tylko raz potraktowałem go Amistarem. Okrywać na zimę też go nie myślę; znam miejsce gdzie przetrwał bez strat 3 kolejne zimy z minimami poniżej -25stC, każda. Ponieważ, jednak, Gamay to nie to samo co PN, to żaden burgund mi z niego nie wyjdzie tylko szwajcarski sikacz. Skupażuję go zatem z jakimiś fajnymi mieszańcami żeby uzupełnić to i owo, i żeby było akurat.D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 14:30 
Ekspert
Ekspert

Parametry swoich vinifer podam oczywiście przy okazji artykuliku o zbiorach i winifikacji 2008 na Winnicach Polskich. Coś zresztą pisze się na ten temat - choćby tutaj, czy tutaj.
Jeśli komuś zależy, żeby mieć ogląd całości, musi chyba zadać sobie trochę trudu i wszystkie dostępne informacje zestawiać samodzielnie. Fakt, że warto by do tego znać np. SAT w danej lokalizacji, obciążenie krzewów, ich wiek i inne szczegóły. Na to, że w tym roku parametry będę miał znośne, a nie dobre, poza parszywą pogodą we wrześniu, będzie miał np. wpływ okrutny atak przędziorków wiosną, który zmasakrował mi młode latorośle. Z kolei ja zmasakrowałem przędziorki opryskiem, ale nieco zbyt nerwowym ;) i w rezultacie zmasakrowałem te biedne latorośle jeszcze bardziej. Szacuję, że ze 2 tygodnie mam w plecy.
Dopiero porządna analiza pełnych danych z wielu lat dałaby możliwość wyciągnięcia miarodajnych wniosków.
Ale, jak to mówią, z braku laku, dobry kit. Nie ma i długo nie będzie pełnych danych, więc trzeba sobie radzić inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 15:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] ...Ale, jak to mówią, z braku laku, dobry kit...

Święte słowa, Macieju, święte.. Każdy powinien wziąć je sobie do serca :lol: D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 22:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] ...powszechna opinia dotycząca rodzimych win, że to straszne kwachy i śmierdziele? ....

Mam obawy, że to się może, niestety, ugruntować. Przecież z tego rocznika mają powstać pierwsze polskie handlowe wina. To chyba jakaś ironia losu, ta pogoda. D

PS. Na forum wymarło. Czyżby ludzie się załamali i bez naszego gadania ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 22:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"][quote="Maciej"] ...powszechna opinia dotycząca rodzimych win, że to straszne kwachy i śmierdziele? ....

Mam obawy, że to się może, niestety, ugruntować. Przecież z tego rocznika mają powstać pierwsze polskie handlowe wina. To chyba jakaś ironia losu, ta pogoda.

Ale tak być wcale nie musi. Kiepski rok - wina gorsze, niż zwykle -to powinien zrozumieć każdy. Ale kwasior i śmierdziel? - nigdy. Jest taka możliwość, żeby w zupełnie niesprzyjających warunkach wina nie robić wcale.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1