Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 17:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 12:01 
Ekspert
Ekspert

http://img213.imageshack.us/img213/9422/s6302020ys2.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/5204/s6302027wh0.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/4757/s6302028bq1.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/5135/s6302031iu3.jpg

Zdjęcie nr 1 to widok ogólny winnicy
Zdjecie nr 2 - grono Aloszenkina na młodym krzewie
Zdjęcie nr 3 - krzew Arkadii
Zdjęcie nr 4 to(od lewej) Wojtek(Ja),Bajtek, Wojchiech Bosak(stoi) i Robert - odpoczywamy :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2007, 19:23 
Ekspert
Ekspert

Jak na doświadczalną, to aby nie zawielka :lol:

Ładna, fajne wzgórze znalazłeś. A te wielkie drzewa to oczywiście północ?

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 04:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Jak na doświadczalną, to aby nie zawielka :lol:

Ładna, fajne wzgórze znalazłeś. A te wielkie drzewa to oczywiście północ?

Witam,
Jak na nasze warunki, to spora, 4 tys. krzewów. Te wysokie drzewa, to osłona północna. Zdjęcia pochodzą ze szkolenia prowadzonych w Winnicach Małopolskich.
Nie sądzisz chyba, że to cacko jest moją własnością :D .To co ja posiadam, jest kilka razy mniejsze, to forma kolekcji, ale nie jest wykluczone, że w ciągu kilkunastu, może kilkudziesięciu miesięcy obsadzę "poważny kawałek" ziemi dwiema, trzema odmianami.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 17:27 
Kiper
Kiper

oj.. Wojtus.. ale zesmy powaznie wyszli..:) trzeba dodac kolegom, ze to zdjecie jest zrobione jeszcze przed degustacja..;)
ja wrzuce swoje fotki na serwer dopiero na rano.. jestem po 24h dyzurze (brak checi)..
dzieki za wspolne bycie, fajnie bylo sie spotkac.. i mowie Ci.. tak mi namieszali w glowie.. tak mi namieszali..!!, ze chyba mnie przekonali..:))
pozdrawiam Bajtus

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 17:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="Bajtek"]. i mowie Ci.. tak mi namieszali w glowie.. tak mi namieszali..!!, ze chyba mnie przekonali..:))
pozdrawiam Bajtus

No to pochwal się co zdecydowałeś :D , to raz, a po drugie nie widzę żadnych Twoich fotek :lol: .
pozdrowionka Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 18:27 
Kiper
Kiper

Przylaczam sie do pytania :?: , rowniez jestem ciekawy na co sie zdecydowales. Fotki sa bardzo porzadane :lol:

Pozdrawiam
Rafal

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2007, 19:38 
Kiper
Kiper

No jestem chlopaki.. czesc.. sorki ale wczoraj znowu wypadl mi dyzur z nocka..
fotki wrzucilem na serwer: http://foto.winnice.net/pub/
Wojtku.. jakos mi uciekales sprzed obiektywu.. natomiast Ty mnie obfotografowales dosc powiem.. priorytetowo.. szczegolnie te dwie kielbaski ktore praze nad ogniskiem, to musze powiedziec kolegom, ze jedna trzymalem Wojtkowi, gdy robil to zdjecie.. to tak zebym nie wyszedl na obzartucha..:)) (mowie tu o reportazu na stronach Instytutu Winorosli i Wina) http://www.instytutwina.pl/aktualnosci.htm
co do decyzji.. coz.. narazie wstepnie zaplanowalem obsadzenie po pol hektara na wina czerwone i pol hektara na wina biale.. rzeczywiscie chce sie sklaniac w kierunku tworzenia win jakosciowych sredniej klasy.. moze tez uda sie przy tym jakas jakosciowa perelka..;) zobaczymy
poza tym napewno proby win slomkowych.. moze lodowych.. napewno likierowych.. moze tez bede chcial sprobowac szampanskiej zabawy..:))
w tej chwili jestem zdecydowany na ponizsze odmiany.. ale jeszcze bede ta sprawe dyskutowal ze Zdzicholem.. tak jakos blisko mi do Niego i chcialbym, abysmy obaj zawladneli dolina rzeki Bialej..:)) z tego co wiem Zdzicholo zglosil juz szkolke.. i bede chcial zeby zostal moim glownym dostawca..
a wiec tak, na biale:
Seyval Blanc 30% obsady
Sibera 30%
Bianca 10%
Hibernal 15%
Muskat Odeski 15%
na winka czerwone:
Leon Millot 20% obsady
Rondo 40%
de Chaunac 10%
Dornfelder 15%
Cabernet Dorsa 15%
w sumie prawie 5 tys. krzaczkow..
no.. ale to sa plany.. narazie usilnie poszukuje sciezki kredytowej.. troche tej kasy bedzie potrzeba..
ciekawi mnie co Ty na to.. co inni koledzy..?
Heniu.. moderatorze.. jakby sie wywiazala rzeczowa dyskusja w temacie, moze by przerzucic temat do Winiarstwa..?!
narazie pozdrawiam Bajtek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 04:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Bajtek"]
ciekawi mnie co Ty na to.. co inni koledzy..?
Heniu.. moderatorze.. jakby sie wywiazala rzeczowa dyskusja w temacie, moze by przerzucic temat do Winiarstwa..?!
narazie pozdrawiam Bajtek

Zastanawia mnie tutaj brak jednej odmiany, a mianowicie Jutrzenki :cry: . To przez nieuwagę, czy jednak masz jakieś zastrzeżenia do niej? Ja po ostatnich spotkaniach w Mierzęcinie i w Łazach zdecydowałem, że zwiększę liczbę Seyval Blanc, i Jutrzenki oraz dokupię jeszcze dwie nowe odmiany vv na wina białe. Bardzo możliwe, że dojdzie jeszcze Milia, ale to po wizycie(wycieczce)do Jasła.
pozdrawiamWojtek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 07:48 
Ekspert
Ekspert

Bajtek- a dlaczego Leon Millot a nie Marechal Foche ? - Podobno ten drugi daje lepsze wino (nie mam porównania, z Leona nie pilem).

??
Darek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 16:28 
Ekspert
Ekspert

Bajtek,

Ty to masz odwagę ! Już teraz życzę Ci (i innym winogrodnikom towarowym) szybkich i korzystnych zmian ustawowych. Tak aby winoturysta mógł nabyć kilka kolekcyjnych buteleczek po odpowiedniej (czytaj wysokiej) cenie.

Widzę, że odmiany wybrałeś raczej sprawdzone (może z wyjątkiem DeChaunaca) a ta polemika na temat Leona Millot i Marechal Foch wydaje się być czysto retoryczna.

Może to dobry moment abym i ja się pochwalił swoim wyborem bo wielu kolegów pyta mnie o moje nasadzenia. To co zasadziłem w tym roku i wcześniej blokuje mnie niestety na kilka lat. Brakuje mi miejsca. Pragnę jeszcze tylko jednej winnej odmiany i basta na jakiś czas. Wszystkie wymienione niżej odmiany zasadziłem w ilościach wystarczających na zrobienie minimum 2-3 litrów wina z każdej (a zatem testy i eksperymenty). Na szczęście, przy doborze odmian nie muszę kierować się ustawą.

Na czerwone mam (kolejność przypadkowa):
1. Leon Millot (najwięcej, w tym roku pierwsze wino jeśli nie będzie komplikacji po ostrzale herbicydowym zafundowanym przez sąsiada).
2. Rondo
3. Marechal Foch
4. Regent
5. Dunaj
6. Gamaret i Garanoir (razem ok. 20 szt., jako gamraty pójdą do jednego gara)
7. Baco noir
8. Landot noir
9. Sabrevois
10. St. Croix
11. Alpenglow

Na białe mam:

1. Seyval Blanc (najwięcej)
2. Bianca
3. Muskat Odesskij
4. Hibernal
5. Frontenac g.
6. LaCrescent
7. Delisle
8. Prairie Star
9. Louise Swenson
10. St. Pepin
11. L'Acadie Blanc

Będzie dużo roboty z tyloma odmianami i sam jestem ciekaw jak sobie z tym poradzę :roll:

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 18:51 
Kiper
Kiper

Czesc Danielku..
Ty to jestes profesor..:) taki kolega i to blisko to dobra rzecz.. a swoja droga, sobote mam wolna.. wymysl cos zebysmy mogli wypic w koncu browarka i pogadac..;) swoja droga pomoglbys mi w doborze podkladek.. ale to nie tak szybko, bo jakies dane o glebie bede mial dopiero w polowie sierpnia..
jak Ci brak miejsca, to kolo mnie (jakies 100 m) jest ladny drugi wolny kawaleczek pola ok. 1 ha..:)
co do zmian ustawowych, to zmiana ustawy akcyzowej jest juz w sejmie i wszystko wskazuje na jej rychla zmiane na nasza korzysc.. zaraz ponizej tego reportarzu z Łazów na stronach Instytutu masz projekt zmian i uzasadnienie..

Czesc Darku.. odpowiem krotko.. rok rozeznawalem sie teoretycznie.. wyczytalem pewnie wszystkie mozliwe opinie w temacie.. ja wybralem Leona, ktos inny moze wybierac Marszalka.. inny jeszcze ani tego ani tego.. wlasnie na tym to polega..;)

to narazie.. Daniel jak cos wymyslisz daj znac, telefon chyba jeszcze masz do mnie..
pozdrawiam Bajtek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 19:18 
Kiper
Kiper

aaa... jeszcze o tym Chaunac'u..
troche rozpytywalem.. troche czytalem, np. tu: http://www.travelforum.pl/showthread.php?t=848&page=7
poza tym mam juz wsadzone pierwsze 25 szt..
i taki juz jestem.. czasem robie cos na "nosa"..;)
hejka..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 19:41 
Bajtek niezłe masz plany,
jedna tylko uwaga z mojej strony,
jeśli już planujesz takie nasadzenia i wydasz dosyć duże pieniądze na nasadzenia, rusztowania, przetwórnie, płacę dla robotników, etc - warto byłoby wynająć kogoś kto naprawdę zna się na temacie aby pomógł Ci w doborze odmian, podkładek, planowaniu itp,

chodzi o człowieka który ma odpowiednią wiedzę, być może warto sprowadzić kogoś z zagranicy, nie warto uczyć się na swoich błędach, skoro już chcesz wydać pieniądze to lepiej wydać troszeczkę więcej i mieć pewność , że wszystko co zrobiłeś było optymalne, a reszta zależy tylko od natury,

powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 20:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="Bajtek"]aaa... jeszcze o tym Chaunac'u..
troche rozpytywalem.. troche czytalem, np. tu: http://www.travelforum.pl/showthread.php?t=848&page=7
poza tym mam juz wsadzone pierwsze 25 szt..
i taki juz jestem.. czasem robie cos na "nosa"..;)
hejka..

No właśnie. Z tych czy innych opisów niewiele wynika (mam na myśli Sękowskiego i Mysliwca). Już wcześniej pisałem, że są tacy co umieją z tej odmiany wykręcić niezłe winko. I planowałem zasadzić 10 szt jednak w wyniku różnych zbiegów okoliczności zostały mi tylko 2 sadzonki.

pzdr
Daniel

PS. Co do spotkania to bardziej by mi pasowało w drugiej połowie lipca lub w sierpniu.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 08:19 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]Bajtek niezłe masz plany,
jedna tylko uwaga z mojej strony,
jeśli już planujesz takie nasadzenia i wydasz dosyć duże pieniądze na nasadzenia, rusztowania, przetwórnie, płacę dla robotników, etc - warto byłoby wynająć kogoś kto naprawdę zna się na temacie aby pomógł Ci w doborze odmian, podkładek, planowaniu itp,

chodzi o człowieka który ma odpowiednią wiedzę, być może warto sprowadzić kogoś z zagranicy, nie warto uczyć się na swoich błędach, skoro już chcesz wydać pieniądze to lepiej wydać troszeczkę więcej i mieć pewność , że wszystko co zrobiłeś było optymalne, a reszta zależy tylko od natury,

powodzenia

wlasnie Zbigu.. odpowiem najuczciwiej jak tylko sie da..;)
mam takie plany jak radzisz.. choc fachowca mam znacznie blizej, powiedzialbym w zasiegu reki..
dzieki za troske.. powodzenia i Tobie
Bajtek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1