Teraz jest wtorek, 20 maja 2025, 02:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 10:51 
Kiper
Kiper

Witam.

Wraz ze znajomym, nosimy się z zamiarem utworzenia jak w tytule,
WIELKOPOLSKIEGO STOWARZYSZENIA WINIARZY.

Wszystkich zainteresowanych prosiłbym o wyrażenie swojej opinii.

Faktem jest,że nie mamy wielkoobszarowych winnic jak nasi sąsiedzi ale napewno jest nas wielu.

W tej kwestii liczy sie każdy głos,bez względu na powierzchnię uprawy.

Zapraszam do rozmowy i kontaktu.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 12:48 
Ekspert
Ekspert

Popieram!

I zapisuję się jako "członek wspierający" - do granicy z Wielkopolską mam 40 km - w dodatku autostradą :-)

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 13:11 
Kiper
Kiper

Zbyszek,nieoficjlanie jeszcze ale witamy! :clap:

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2020, 13:53 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
6 km do Wielkopolski, 2 km wpław przez Jeziorsko ale tyle może przepłynę ;-)

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 00:21 
mistrz
mistrz

Do hobbystycznego wyrobu wina stowarzyszenie nie jest mi potrzebne.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 06:47 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Włodku, wspaniały pomysł. Załóż fundację. Wystarczą dwie osoby, a wachlarz działań jak w stowarzyszeniu. A stowarzyszenie czy fundacja może realizować wspaniałe rzeczy. Sieraków ma wątek związany z dawnymi uprawami winorośli. Jest na terenie granicznym z Nową Marchią (Gorzów Wlkp. i Santok), czyli terenami, gdzie obecnie odtwarza się winnice, nawiązując do tradycji winiarskich Nowej Marchii. Włodku, enoturystyka, granty, kupuj ziemię nad jeziorem. Działaj. Ludzie teraz szukają takich miejsc. Wino, lokalna historia z nim związana i przyroda. Same atuty. A jeżeli kocha się swoje miejsce, małą ojczyznę, to tym bardziej trzeba pokazać jej walory.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 12:35 
Kiper
Kiper

Panie,Panowie

To oferta dla grupy ludzi,którzy będą mieli szansę na szkolenia,wymianę doświadczeń w szerszym gronie,zorówno producentów komercyjnych jak i hobbystów,również dla miłośników wina, etc...

Oczywiście stowarzyszeń winiarzy nie brakuje i można wstępować do każdego z nich,nie ma z tym problemu.Jednak jako wielkopolanin uważam,że taka organizacja powinna zaistnieć.Zwłaszcza,że nowych winnic przybywa i takim stowarzyszeniem można się rownież przyczynić do promocji regionu(wojewodzctwo,gmina).

Zacytuję również opinię kol.Mirka Krasnowskiego(zodiak) i kika powodów dla których warto być członkiem w stowarzyszeniu:

1.Lokalna integracja środowiska.
Stowarzyszenie jest platformą do wymiany doświadczeń,podejmowania wspólnych inicjatyw społecznych i gospodarczych.
2.Wspólpraca z organizacjami zewnętrznymi,zarówno lokanlnymi,państwowymi jak i społecznymi, np:z urzędami,które mogą udzielić wsparcia formalneej grupie a nie indywidualnie.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 15:12 
Ekspert
Ekspert

Włodek, ja jestem oczywiście ZA i zapewne pojawię się w odpowiednim miejscu i czasie. Każda inicjatywa integrująca środowisko jest "na plus".

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 16:30 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Panie,Panowie

To oferta dla grupy ludzi,którzy będą mieli szansę na szkolenia,wymianę doświadczeń w szerszym gronie,zorówno producentów komercyjnych jak i hobbystów,również dla miłośników wina, etc...

A na sąsiednim forum cisza, brak odzewu, nie ma winiarzy?

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 16:56 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
A na sąsiednim forum cisza, brak odzewu, nie ma winiarzy?

Żeby robić wino gronowe trzeba mieć krzewy winorośli. Na tamtym forum uprawiających winorośl jest garstka, a z Wielkopolski może 2. Z tego większość jest też na tym forum. Wszyscy inni robią wina z czego się da a jeśli z winogron to winogronowe. Dlatego nie kwalifikują się do stowarzyszenia.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 18:57 
Kiper
Kiper

Nie chciałbym odpowiadać na każde pytanie,które może prowadzić do dyskursu intencji zamieszczonego postu.
Przekaz wydaje mi się czytelny i jasny.

Jednak spieszę wyjaśnić,że każdy może być członkiem stowarzyszenia.
Tutaj tylko nadmienię: Krzysiek(@Vanlkomp) moim zdaniem nie trzeba uprawiać winogron,czy popełniać z nich win.Wystarczy mieć pasję interesować się winiarstwem,tudzież tylko degustwać.
Nie dyswalifikowałbym nikogo,kto choć trochę się tym winem interesuje.

Przynależność nieobowiązkowa. :wink:

To narazie raczkujący projekt.Jak się jednak rozwinie,czas pokaże.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 19:16 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
moim zdaniem nie trzeba uprawiać winogron,czy popełniać z nich win.Wystarczy mieć pasję interesować się winiarstwem,tudzież tylko degustwać.
Nie dyswalifikowałbym nikogo,kto choć trochę się tym winem interesuje.

Nie uważasz, że to rozmycie kryteriów. Wszak nazwa brzmi Wielkopolskie Stowarzyszenie WINIARZY. Wg słownika języka polskiego:
"Winiarz to osoba zajmująca się produkcją wina lub związana z produkcją wina; dawniej winiarze byli rzemieślnikami, obecnie tak nazywa się zwykle właścicieli winnic"
Na co osobie, która tylko degustuje i nie ma pojęcia o całej procedurze służącej do uzyskania efektu końcowego szkolenia z ochrony przed patogenami lub niuansów fermentacji? Chyba, że liczą na degustacje na szkoleniach. :wink:

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 19:38 
Kiper
Kiper

Poniekąd racja głownie związana z nazwą!

Miałem chwilę w zamyśle nieco dłuższą nazwę,która faktycznie mogłoby poszerzyć krąg zainteresowanych,mianowicie:

WSWiPW, jak wyżej i...Przyjaciół Wina.

Projekt jak wspomniałem raczkuje,nic nie wykluczamy.;)

Cyt: "Na co osobie, która tylko degustuje i nie ma pojęcia o całej procedurze służącej do uzyskania efektu końcowego szkolenia z ochrony przed patogenami lub niuansów fermentacji? "

Krzysiek różni ludzie,różne zainteresowania.
Ktoś może przecież chcieć się dowiedzieć,jak to wygląda od podszewki.
Może nie musi.Dlatego niedyskwalifikowałbym nikogo tylko dlatego,że nie posiada winnicy.

Z aktów prawnych "członek wspierający" nie jest jasno zinterpretowany.

W moim odczuciu,gdybym ja nie posiadał winnicy i tylko się tematem interesował,jednak chciałbym poznać niuanse,itd...miałbym być z tego powodu odrzucony,byłoby to słabe podejście.

PostNapisane: sobota, 21 listopada 2020, 22:43 
mistrz
mistrz

"To oferta dla grupy ludzi,którzy będą mieli szansę na szkolenia,wymianę doświadczeń w szerszym gronie,zorówno producentów komercyjnych jak i hobbystów,również dla miłośników wina, etc..."
Wymienione przez Ciebie oferty realizujemy z powodzeniem bez tworzenia stowarzyszenia i tym podobnych formalnych układów. Dla celów hobbystycznych "zadęcie formalno prawne" nie jest potrzebne. Nie potrzebni są prezesi, w-ce prezesi itp. Chyba, że tak jak napisał Dolnoslonzok ma się chęć starać o granty z UE i innych źródeł. Myślę jednak, że w obecnych trudnych czasach staranie się o takie granty jest niemoralne.

PS Byłem w swoim życiu w kilku stowarzyszeniach. Nic dobrego z tego nie wyszło. Formalno-prawne zadęcie wygrało z celami statutowymi.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 00:11 
Kiper
Kiper

Krzysztof1970 wyraziłeś swoją opinię i oczywiście masz rację ale nie jedyną.

Nie interesuje Cię takie podejście,rozumiem i szanuję i nie namawiam,to nie jest mój priorytet.

Jednak muszę się odnieść do jednego mianowicie,nie rozumiem,co ma wspólnego bycie członkiem stowarzyszenia, czy jego zawiązywanie i jak wspomniał @Dolnoslonzok "STARANIA O GRANTY..."a Ty przytoczyłeś jego wypowiedź dodając, że to niemoralne w tak dziś trudnej sytacji.

Czy to oznacza,że w tej sytuacji trudnej,stowarzyszenia powinny się rozwiązywać lub chociaż nie powstawać?

Założenie takiej organizacji napewno potrwa to pewne.Dlatego wrzuciłem post na forach,w celu zainteresowania.
Mam nadzieję i myślę,tak samo jak Ty,że dzisiejsza sytuacja odmieni się na lepsze.

Ale czy świat się zmieni? Zmienią się ludzie?

Nie chcę się rozpisywać zbytnio, bo nie o to chodzi i gubimy trochę sens tematu.Choć dla jednych jest w tym sens, a dla innych nie i tak jest zbudowane społeczeństwo i tak pozostanie.

P.S Nie wnikam w jakich stowarzyszeniach byłeś.
Tu jednak,chodzi o stowarzyszenie pasjonatów tematyki winiarskiej.Więc wydaje mi się,że ma prawo to zagrać jak należy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1