Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 01:35 
mistrz
mistrz

Byłem w dwóch stowarzyszeniach tematycznych: wino SWiMP i piwo PSPD
Ja nie bronię zakładać stowarzyszenia. Na obecną chwilę mam dość tego typu działalności. To samo można robić bez formalnej formy.
Co do grantów z UE mam też negatywne doświadczenie. Może uogólniam ale jest to wyciąganie pieniędzy z naiwnej UE. Jest wiele innych dziedzin życia, gdzie pieniądze bardziej by się przydały. Rozdawanie cudzych pieniędzy na lewo i prawo przychodzi bardzo łatwo. Ale tak jak napisałem jest to uogólnianie. W większości jednak prawdziwe. I nie dotyczy to tylko winiarzy.

PS Zabrałem głos w dyskusji bo jestem z Wielkopolski i mam hobbystyczną winnicę. Życzę Ci Włodek powodzenia w uprawie komercyjnej i zapału w tworzeniu stowarzyszenia. Temat z mej strony uważam za zamknięty.

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2020, 06:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Nie zgodzę się. Granty pomagają rozwijać się organizacjom i budują lokalne społeczeństwa. UE stawia na rozwój lokalny, siłę małych ojczyzn. Proszę wejść na stronę Stowarzyszenie Brzesko-Oławska Wieś Historyczna, które obejmuje organizacje społeczne z powiatu oławskiego i brzeskiego. Należymy do niego z żoną i z naszym Stowarzyszeniem, a w jego ramach i na rozwój lokalny uzyskaliśmy w ciągu dwóch lat 36 tys. zł. na lokalne działania dla społeczności (warsztaty, itp.). Od wiosny granty i tak są przekierowane na walkę z COVID, zatem ciężko jest uzyskać cokolwiek. Od nowego roku jest jednak szansa na FIO i tu mogą zyskać dofinansowanie młode organizacje.
A co do członkostwa, jak pisał Włodek, członek wspierający to szerokie pojęcie. Na zachodzie kraju już działają szeroko lokalne inicjatywy, jak Stowarzyszenie Winnic Pomorza Zachodniego, Stowarzyszenie Santockie Winnice (odtwarzają tradycje winiarskie Nowej Marchii z okolic Gorzowa Wlkp. i Santoka) oraz zrzeszające winiarzy z woj. dolnośląskiego i opolskiego (sam też tu należę) Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie. Dlatego warto, aby i Wielkopolska wpisała się w ten rejon. A czy nie będzie to kiedyś przyczynkiem do tworzenia apelacji? Stowarzyszenia to promocja regionu, popularyzacja danych inicjatyw i praca u podstaw na rzecz społeczności lokalnej. Społecznicy to bardzo cenna grupa, niestety niezbyt doceniana jeszcze przez urzędników.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1