Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2008, 23:57 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="heavy"]"
...
Mam podobne zdanie o Panu Lisku. W Mierzęcinie również chętnie dzielił się swoją wiedzą. Gość OK!!!!...

Widać nie jesteśmy sami...:)

[quote="heavy"]"
Ps. A co do głów to.... każdy (po cięciu) ma inną, np tępą!!
Została "naostrzona" ;)

Pozdrawiam
Marecki

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2008, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Taka mi się jeszcze praktyczna rada przypomniała - p. Lisek pokazywał nam, jak wyginać łozę. Otóż nie nalezy się cackać i czaić, tylko zdecydowanym, szybkim ruchem to zrobić, bo w przeciwnym razie może strzelić. No i faktycznie coś tam w niej łupało, jak ją wolno wyginał. A wcześniej, przy "szybkiej akcji" nie stało się nic.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2008, 17:42 
Ekspert
Ekspert

Co do głowy , tą forme doc . Lisek traktuje jako najprostszą , ponieważ nie zależy mu na tonażu a do celów porównawczych uznał za wystarczającą . Pozatym , sami widzieliście w jakim rozstawie się da upchać w rządku . On sam zastosowałby co najmniej , formę głowy z modyfikacją , czyli łozę owocującą na dodatkowym słupku .Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 20:28 
Kiper
Kiper

Po obejrzeniu zdjęć o pouczającym cięciu-zasmuciłem się. Te krzewy wymagają ponownego cięcia odmładzającego. Nigdy bym nie przypuszczał, że JL tak pięknie potrafi doprowadzić krzewy do degeneracji. W teorii ma mocną głowę, ale praktyka temu przeczy.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 20:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Po obejrzeniu zdjęć o pouczającym cięciu-zasmuciłem się. Te krzewy wymagają ponownego cięcia odmładzającego. Nigdy bym nie przypuszczał, że JL tak pięknie potrafi doprowadzić krzewy do degeneracji. W teorii ma mocną głowę, ale praktyka temu przeczy.
Zdzisław
8O 8O 8O 8O

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 21:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Po obejrzeniu zdjęć o pouczającym cięciu-zasmuciłem się. Te krzewy wymagają ponownego cięcia odmładzającego. Nigdy bym nie przypuszczał, że JL tak pięknie potrafi doprowadzić krzewy do degeneracji. W teorii ma mocną głowę, ale praktyka temu przeczy.
Zdzisław

No dobra , ale udowodnij to, tzn. załącz jakieś zdjęcie jak to wg. Ciebie powinno wyglądać.
Jeżeli nie masz takiego zdjęcia to spróbuj to wyjaśnić opisowo, gdzie popełnił błąd i jak to ty robisz (tniesz)
Może masz jakieś własne opracowania i publikacje na ten temat ? podaj gdzie.
Bo jeżeli nie, to wybacz, ale
wygląda to tylko na takie „pieprzenie kotka ,za pomocą młotka”
PS
Co wcale jeszcze nie znaczy ,że nie masz racji, ale udowodnij ją.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:06 
czeladnik
czeladnik

Z tym - szybkim ruchem łozy - to ja nie wiem. W końcu wazny jest łagodny łuk przy formach odnawialnych i nawet wykrecanie jest dopuszczalne. łoza w przekroju elipsoidalna ma po boczkach pąki i jak sie jej nie wykręci to jak je wypozycjonowac góra dół? Będą szły na boki i co wtedy?
Poza tm wg wielu ludzi cięcie na sucho, drewniane to połowa sukcesu bo równie wazne jest ciecie "zielone" - było coś o tym?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="podkarpaciarz"]Z tym - szybkim ruchem łozy - to ja nie wiem. W końcu wazny jest łagodny łuk przy formach odnawialnych i nawet wykrecanie jest dopuszczalne. łoza w przekroju elipsoidalna ma po boczkach pąki i jak sie jej nie wykręci to jak je wypozycjonowac góra dół? Będą szły na boki i co wtedy?
Poza tm wg wielu ludzi cięcie na sucho, drewniane to połowa sukcesu bo równie wazne jest ciecie "zielone" - było coś o tym?

Jak złapiesz za koniec i wygniesz, to będziesz miał łuk. Nic nie było o kręceniu. Jak pączki z boku, to chyba też wyrośnie w górę :roll:

O cięciu zielonym też było (na wykładzie), bo siłą rzeczy nie mógł go nam zaprezentować w praktyce :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 17:28 
mistrz
mistrz

Napiszcie , proszę jeszcze co to za odmiany były cięte w taki sposób(deserowe czy winne), bo odległośc między nimi (krzaczkami) jest faktycznie bardzo mała.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 18:04 
Kiper
Kiper

Do zbyszegb. Odpowiedź masz na stronie głównej. Poniżej znajdziesz temat(WYDARZENIA) "Nakłowicz w Jaśle, a w nim dokładne wyjaśnienie. Jeżeli i to cię nie usatysfakcjonuje, to podaj swój email, a rzucę parę fotek jak się wyprowadza formę głowy. Gdyby JL powiedział, że jest to powiedzmy forma"JEŻA" Forma "ROGI" lub "DRAPAK" to jest dobrze, ale nie można osła nazywać koniem.Jest takie powiedzenie" nie zawadzi-kiedy głupszy doradzi"
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 20:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="podkarpaciarz"]Z tym - szybkim ruchem łozy - to ja nie wiem. W końcu wazny jest łagodny łuk przy formach odnawialnych i nawet wykrecanie jest dopuszczalne. łoza w przekroju elipsoidalna ma po boczkach pąki i jak sie jej nie wykręci to jak je wypozycjonowac góra dół? Będą szły na boki i co wtedy?

Z tym wyginaniem łozy Dominika ma rację, cackanie się z łozą powoduję odrywanie się włókien. Poza tym mając ileś-set łóz do wygięcia robiłbyś to kilka dni. tak postępuje się z każdy pnączem i jest to zabieg bezbolesny :lol: ..
Zdzisław

A co Ci się tam nie podoba? :D , nazwa, wygląd :?: . Przecież to nie ma najmniejszego znaczenia jak krzew wygląda po cięciu, ważne są pewne zasady przy cięciu. Owocować i tak będzie normalnie. To samo tyczy się innych form prowadzenia krzewów, na sznurze skośnym możesz mieć i Royat i Caseneve.
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Taka mi się jeszcze praktyczna rada przypomniała - p. Lisek pokazywał nam, jak wyginać łozę. Otóż nie nalezy się cackać i czaić, tylko zdecydowanym, szybkim ruchem to zrobić, bo w przeciwnym razie może strzelić. No i faktycznie coś tam w niej łupało, jak ją wolno wyginał. A wcześniej, przy "szybkiej akcji" nie stało się nic.

A wyginał przy Was grube łozy odmian bardzo silnie rosnących? Jakieś Rondo, Dornfelder, Orion, Krystaly?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Ale p. Lisek nas uprzedzał, że niektóre jego formy odbiegają od książkowych standardów. Pierwszy krzew jaki zobaczyliśmy - niby pojedyńczy Guyot - wywołał u nas wybuch śmiechu - pokręcone to było, ale faktycznie główna łoza była (czy jak to tam się zwie :wink: ) Inne krzewy były już bardziej poprawne. Lisek twierdził, że nie zawsze się uda to zrobić tak, jak w książce. W każdym razie z tą głową to wygląda, jakby z premedytacją w ten sposób to prowadził, może ma w tym jakiś cel :roll: Ja tam nie wnikam, o ile efekt w postaci dobrego owocowania jest, to mi to wisi :oops:

Dla mnie, jako dla kompletnego laika, warsztaty były bardzo użyteczne. Może dla bardziej zaawansowanych kolegów już mniej....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="dominikams"]Taka mi się jeszcze praktyczna rada przypomniała - p. Lisek pokazywał nam, jak wyginać łozę. Otóż nie nalezy się cackać i czaić, tylko zdecydowanym, szybkim ruchem to zrobić, bo w przeciwnym razie może strzelić. No i faktycznie coś tam w niej łupało, jak ją wolno wyginał. A wcześniej, przy "szybkiej akcji" nie stało się nic.

A wyginał przy Was grube łozy odmian bardzo silnie rosnących? Jakieś Rondo, Dornfelder, Orion, Krystaly?

Heniek

Chyba wyginał Aurorę*, ale głowy (bez względu czy przycinana prawidłowo, czy nie :wink: ) nie dam....

* albo coś pochodnego od Aurory

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Do zbyszegb. Odpowiedź masz na stronie głównej.
Zdzisław

Wydają opinię o człowieku, który ma doktorat, a uprawiając winorośl od dawna, dobrze powinieneś wiedzieć, że nie każdą odmianę da się poprowadzić, jak przedstawia zdjęcie na stronie głównej.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1