TP 2-1-17 ma już swoją nazwę - 'Crimson Pearl' i została wstępnie opisana na WIKI/winogrona.org. Jest to siostra rodzona 'Petite Pearl'.
42,03% V.vinifera + 18,24% V.labrusca + 23,81% V.riparia + inne amerykańce. Crimson podobno ma mniej barwnika w skórkach i mniej tanin ? a więc nic ciekawego !!!? Certyfikat spodziewany w 2016 roku.
Twórcy swój produkt zawsze zachwalają.
Ale mały udział vinifery w genach budzi pewne wątpliwości z mojej strony co do jakości win z takich odmian
W wątku o Cabernet Cortis napotkałem takie stwierdzenie problemu pogoni za nowinkami :
"
Z opisów wynika , że jedna odmiana lepsza od drugiej a ta jeszcze lepsza od trzeciej. Dzisiaj wybrałeś kilka odmian - jutro już tego nie chcesz bo przeczytałeś jakieś nowe opisy itd., itp. Potem sadzisz to co wydaje się najlepsze a w polu okazuje się, że jest to gorsze od tego co myślałeś, że jest złe
Zamiast wpadania w koszty - rozsądne inwestycje
pzdr
Daniel "
Nic dodać, nic ująć

- nadal aktualne i długo będzie jeszcze...