Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Canin napisał(a):
...Ciekawi mnie jaka była konkluzja "Winifery czy Hybrydy"...
Zdania jak zwykle bardzo podzielone. Siedząc pośród winiarzy słyszeliśmy opinie, że ludzie z panelu corocznie na konwentach bardziej promują hybrydy. Gro winiarzy wręcz przeciwnie, potwierdzało się to także jakością ich win z vinifer.

Jeszcze kilka zdjęć z imprezy ode mnie:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Super wymienniki ciepła do zbiorników fermentacyjnych i leżakowania.

Obrazek

Sprawdzajcie zawartość swoich zbiorników :lol:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Canin napisał(a):
A możecie podsumować jakoś te seminaria? Ciekawi mnie jaka była konkluzja "Winifery czy Hybrydy" - bo sam mam taki dylemat :)


Tu jest dość duży problem bo dla mnie to nie były seminaria. Mam chyba inny standard i definicję seminarium. Jednakowoż odbyły się te "seminaria".
Po pierwsze absolutnie nie warte 50zl/seminarium. Trzeba było pobierać opłatę po prostu za konwent np. 100 zł i było by uczciwie. W końcu jakieś koszty były, choćby posiłków . Nikt nie sprawdzał czy uczestnik zapłacił czy nie.
Seminarium Solaris polegało na wyświetlaniu slajdów o treści encyklopedycznej na temat Solarisa i degustacji 20 win z ich omówieniem, ale tak jak wcześniej napisałem brakowało na tym omówieniu profesjonalnych enologów.
Seminarium na temat PN polegało na tym, że degustowaliśmy 2 wina z PN. Konkluzja była taka, że nie jest to wino do jakiego przyzwyczaiła nas Burgundia (wysoko postawiona poprzeczka ) oraz wypowiadali się dwaj Winiarze, którzy uprawiają PN.
Szło to mniej więcej u obu tak:
uprawiam PN od 13-15 lat szkoda zachodu. Zrobiłem w tym czasie 4 razy wino. Raz dodałem do innego nastawu, ale grona były niedojrzałe i spaprałem sobie parę set litrów wina. Nie wiem co oni uprawiali przed wojną kiedy Grempler z Grünberg robił medalowe wina z PN nagradzane w Paryżu .
Wypowiadał się nasz kolega Rafał Stec, że na winogrona .org jest akcja z PW i za parę lat coś więcej będzie wiadomo bo chłopaki sprowadzili z Anglii za straszną kasę sadzonki obiecującego klonu PN. Na pytanie czy to aby PN powołał się na RobertaR.
Mój komentarz ano bo Grempler robił musiaki, a nie silił się na dorównanie Burgundi. Ciekawe, że ludzie przed wojną mieli więcej rozumu niż dzisiaj.
Acha padło, że jak się klimat ocieplić to może coś z tego PN będzie.

Trzecie seminarium mi umknęło. Chyba ktoś coś powiedział na temat, ale nagłosnienie było słabe, a przy naszej części stolika usiadł poseł Duda wiec woleliśmy porozmawiać z nim i wylać trochę żali na władzę. Obiecał, że będzie tematem polskiego winiarstwa się zajmował. Zobaczymy.


Dużo lepiej by było aby tę część nazwać:
"pogadajmy o Solarisie i PN "
Moderował będzie X.

-- niedziela, 7 sierpnia 2016, 19:22 --

jokaer napisał(a):
... I wrażenie mam takie, że starano się to wszystko robić dość profesjonalnie.

Jolu kluczowe jest słowo "starano się". Nie będę się rozpisywał bo warto było przyjechać, a nie mam punktu odniesienia do innych konwentów. Organizatorzy chyba czuli co wyszło nie tak i muszą wyciągnąć wnioski.

Jarek no tego gościa w zbiorniki to przegapiłem. Chyba na degustacjach nie wypluwał do wiaderka. :lol: . Podoba mi się taka fantazja. Ta fotka pokazuje, jakie fajne towarzystwo było

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
uprawiam PN od 13-15 lat szkoda zachodu. Zrobiłem w tym czasie 4 razy wino. Raz dodałem do innego nastawu, ale grona były niedojrzałe i spaprałem sobie parę set litrów wina. Nie wiem co oni uprawiali przed wojną kiedy Grempler z Grünberg robił medalowe wina z PN nagradzane w Paryżu .


Może po prostu wiedzieli co robią, bo kurna uprawiać 14 lat winorośl, robić wino i robić takie numery :roll: ,
w życiu bym się nie przyznała, że zrobiłam taką głupotę.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2296
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zodiak napisał(a):
Canin napisał(a):
A możecie podsumować jakoś te seminaria? Ciekawi mnie jaka była konkluzja "Winifery czy Hybrydy" - bo sam mam taki dylemat :)


Tu jest dość duży problem bo dla mnie to nie były seminaria. Mam chyba inny standard i definicję seminarium. Jednakowoż odbyły się te "seminaria".
Po pierwsze absolutnie nie warte 50zl/seminarium. Trzeba było pobierać opłatę po prostu za konwent np. 100 zł i było by uczciwie. W końcu jakieś koszty były, choćby posiłków . Nikt nie sprawdzał czy uczestnik zapłacił czy nie.
Seminarium Solaris polegało na wyświetlaniu slajdów o treści encyklopedycznej na temat Solarisa i degustacji 20 win z ich omówieniem, ale tak jak wcześniej napisałem brakowało na tym omówieniu profesjonalnych enologów.
Seminarium na temat PN polegało na tym, że degustowaliśmy 2 wina z PN. Konkluzja była taka, że nie jest to wino do jakiego przyzwyczaiła nas Burgundia (wysoko postawiona poprzeczka ) oraz wypowiadali się dwaj Winiarze, którzy uprawiają PN.
Szło to mniej więcej u obu tak:
uprawiam PN od 13-15 lat szkoda zachodu. Zrobiłem w tym czasie 4 razy wino. Raz dodałem do innego nastawu, ale grona były niedojrzałe i spaprałem sobie parę set litrów wina. Nie wiem co oni uprawiali przed wojną kiedy Grempler z Grünberg robił medalowe wina z PN nagradzane w Paryżu .
Wypowiadał się nasz kolega Rafał Stec, że na winogrona .org jest akcja z PW i za parę lat coś więcej będzie wiadomo bo chłopaki sprowadzili z Anglii za straszną kasę sadzonki obiecującego klonu PN. Na pytanie czy to aby PN powołał się na RobertaR.
Mój komentarz ano bo Grempler robił musiaki, a nie silił się na dorównanie Burgundi. Ciekawe, że ludzie przed wojną mieli więcej rozumu niż dzisiaj.
Acha padło, że jak się klimat ocieplić to może coś z tego PN będzie.

Trzecie seminarium mi umknęło. Chyba ktoś coś powiedział na temat, ale nagłosnienie było słabe, a przy naszej części stolika usiadł poseł Duda wiec woleliśmy porozmawiać z nim i wylać trochę żali na władzę. Obiecał, że będzie tematem polskiego winiarstwa się zajmował. Zobaczymy.


Dużo lepiej by było aby tę część nazwać:
"pogadajmy o Solarisie i PN "
Moderował będzie X.

-- niedziela, 7 sierpnia 2016, 19:22 --

jokaer napisał(a):
... I wrażenie mam takie, że starano się to wszystko robić dość profesjonalnie.

Jolu kluczowe jest słowo "starano się". Nie będę się rozpisywał bo warto było przyjechać, a nie mam punktu odniesienia do innych konwentów. Organizatorzy chyba czuli co wyszło nie tak i muszą wyciągnąć wnioski.

Jarek no tego gościa w zbiorniki to przegapiłem. Chyba na degustacjach nie wypluwał do wiaderka. :lol: . Podoba mi się taka fantazja. Ta fotka pokazuje, jakie fajne towarzystwo było


Skoro się na mnie powołano to muszę stwierdzić że jak najbardziej mamy PN w klonie z Anglii. Jak dotąd same pozytywy. Jestem tą mutacją wręcz zachwycony(już się wybarwia, i nie chce chorować, na szampana idealnie :D ) ale jak wiecie ogólnie PN to nie moje klimaty.
Reasumując dotychczasowe bezsensowne dyskusje na temat vinifery kontra hybrydy, powiem tak, podniecamy niektórymi odmianami idąc owczym pędem, bo akurat parę zim było bez mrozu, a odmiany są albo za późne, albo zbyt delikatne i trudne w winifikacji, a nie widzimy vinifer z najbliższego nam rejonu winiarskiego - Morawy, Słowacja, Wegry, Austria. I jeśli już mamy się bawić w vinifery to trzeba patrzeć w tym kierunku.
p.s. Vinifery od naszych sąsiadów : Rubinet jest już wybarwiony, Neronet w znacznym stopniu, Dunaj dojrzeje bez problemu, Zweigelt także wygląda na to że bez problemu powinien dojrzeć. I raczej nie będzie to "dojrzałość" Merlota, czy CS na Morawach, który da się pić, ale który nigdy nie dojrzeje tak jak powinien (Bordeaux).
To tyle w temacie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
jokaer napisał(a):
w życiu bym się nie przyznała, że zrobiłam taką głupotę.

Jolu gdybyś zdegustowala dwadzieścia win to byś się przyznała nie do takich rzeczy :shh:

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 21:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Wróciłem jakiś czas temu po dzisiejszym wykładzie F. Bottona. Udział w szkoleniu był płatny, co budziło pewne zdziwienie bo w całym programie na ten temat nie było żadnej wzmianki. Ale szkolenie na 5+
Spotkałem też Roberta R, trochę pogadaliśmy, miły gość.
Dylemat Hybrydy czy Vinifery pozostanie zawsze, każdy niech sadzi co chce i dopasowuje odmiany do siedliska. Po szkoleniu Bottona to mogę powiedzieć że w vinifikacji czerwonych odmian, to jesteśmy 100 lat za murzynami, najpierw nauczmy się robić poprawnie a nie porywajmy się z motyką na księżyc. Obydwa P.N na seminarium, pomimo zbioru przy 24brx, były zielone.

Co do Solarisa, to widać że z tej odmiany można zrobić dobre wino, było kilka fajnych Solarisów, na pewno to nie odmiana na wina wytrawne, dużo lepiej wypadły te z cukrem resztkowym. Mój też tam był, chyba nie wypadł tak zle, ale swojego wina nie będę oceniał.
Z białych, lepiej wypadły z Johanitera jak z Sejvala, ale najlepsze były spod stołu, P.G. Jarka, i Vinifery od kolegi z Puław.
Różowe nie tak żle, ale brakowało im cukru resztkowego, najlepsze spod stołu Zodiaka.
Ogólnie cała impreza super, można było swoje wina porównać na tle innych, drobne wpadki się trafiały, ale tylko głupi nigdy się nie myli.
Jestem bardzo zadowolony, towarzystwo było super, dziękuję organizatorom.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7019
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
Cytuj:
uprawiam PN od 13-15 lat szkoda zachodu. Zrobiłem w tym czasie 4 razy wino. Raz dodałem do innego nastawu, ale grona były niedojrzałe i spaprałem sobie parę set litrów wina. Nie wiem co oni uprawiali przed wojną kiedy Grempler z Grünberg robił medalowe wina z PN nagradzane w Paryżu .


Może po prostu wiedzieli co robią, bo kurna uprawiać 14 lat winorośl, robić wino i robić takie numery :roll: ,
w życiu bym się nie przyznała, że zrobiłam taką głupotę.

A ja się tam przyznaję :wink:
5 lat walczyłem z PN klon 115 i wykopałem.
Ale dosadziłem w ub.roku kilkanaście krzaków PNP.
PS
Gratulacje dla Jarka za białe PG i dla Mirka za różowe z MF&LM

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
AMELIE napisał(a):
Po szkoleniu Bottona to mogę powiedzieć że w vinifikacji czerwonych odmian, to jesteśmy 100 lat za murzynami, najpierw nauczmy się robić poprawnie a nie porywajmy się z motyką na księżyc.

Rozwiń, proszę - co ciekawego o winifikacji mówił Botton że aż "100 lat za murzynami"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 08:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2296
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Przyłączam się do bardzo pozytywnej oceny szkolenia jaką wystawił Amelie. Warto było tam pojechać.
Na dodatek miałem możliwość osobiście porozmawiać z p. Botton i uzyskałem odpowiedź na kilka interesujących mnie problemów, i błędów jakie popełniłem przy winifikacji odmian czerwonych. Byłem pod wrażeniem jego rozeznania odmian czerwonych z tej części Europy.
Co do jego oceny polskich win czerwonych delikatnie to ujmując obok łatwych do poprawy błędów winifikacji prelegent po degustacji łącznie 200 próbek zarzucił że winifikujemy w ogromnej większości niedostatecznie dojrzałe owoce (to info dla tych którym się wydaje że mamy już wystarczające globalne ocieplenie i wszystko dojrzeje, ostatnie październiki mamy przecież cudowne :lol: ), toteż w naszych warunkach zalecał radykalne redukcje plonu, i odpowiedni dobór odmian.
Dla nich optymalny cukier przy zbiorze większości odmian czerwonych to 25 brix :D
W moich warunkach takie lub zbliżone parametry osiągają tylko : Marquette, Pannon Frankos, Roesler i C. Cantor.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To musiał nam to uświadomić P. Botton?
Na Konwencie rozmawiałem z winiarzami i wielu przyznawał się do odkwaszania moszczu na czerwone solami podwójnymi oraz jak to ładnie powiedział jeden kolega, że w Polsce moszcz absorbuje cukier z powietrza.
Dlatego u mnie od początku nastawiam się na białe i różowe oraz musiaki i likierowe, a raz na parę lat zrobi się czerwone. No, ale ja mam takie miejsce, że łatwiej od razu podjąć taką decyzję .

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 09:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2296
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mirek szkolenie było z technologii win czerwonych, a opinia p. Botton to takie ad vocem fachowca z zewnątrz o polskich winach i kolejny przyczynek także w dyskusji vinifery kontra hybrydy.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Robert ja to rozumiem. Jestem generalnie pod wrażeniem polskich win czerwonych AD 2015 oraz postępów jakie daje się zauważyć przez lata. Jednak w pewnym sensie cieszę się, że te dylematy mnie nie dotyczą .

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 13:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
wina czerwone....

zarzucił że winifikujemy w ogromnej większości niedostatecznie dojrzałe owoce ....


Dla nich optymalny cukier przy zbiorze większości odmian czerwonych to 25 brix




Jeśli Blg to to samo co Brx to mój Marszałek miał 26 Blg w ub. roku,
ale Regent 23-24 Blg

W tym roku zaowocuje wreszcie dość konkretnie Marquette, ciekawe jak będzie.

Mam pytanie jeszcze odnośnie konwentu. Jakie w ogóle było zainteresowanie? Czy dużo było uczestników?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 12:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Oficjalnie podano 100 uczestników

-- wtorek, 9 sierpnia 2016, 13:01 --

Zapomniałem o jednej bardzo ważnej sprawie. Na festivalu wina w Tuchowie (Ma się odbywać co roku w każdy pierwszy weekend sierpnia) winnice sprzedawały wino. Stoisk było naprawdę dużo. Więcej niż na Winobraniu w Zielonej Górze.
Ceny win zaczynały się od 25zł (z akcyzą. Czyli można), a chyba większość kosztowała około 30zł.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2296
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zodiak napisał(a):
Oficjalnie podano 100 uczestników

-- wtorek, 9 sierpnia 2016, 13:01 --

Zapomniałem o jednej bardzo ważnej sprawie. Na festivalu wina w Tuchowie (Ma się odbywać co roku w każdy pierwszy weekend sierpnia) winnice sprzedawały wino. Stoisk było naprawdę dużo. Więcej niż na Winobraniu w Zielonej Górze.
Ceny win zaczynały się od 25zł (z akcyzą. Czyli można), a chyba większość kosztowała około 30zł.


Dokładnie tak, nawet sobie takie jedno kupiłem, cudów jakościowo nie ma ale to bardzo znaczący krok we właściwym kierunku. :clap: Jednak najbardziej się ucieszyłem z upolowania rumuńskiej Feteaski Neagry za 35 zł(bardzo dobre wino, może tylko trochę zbyt wysoki poziom alkoholu przeszkadza delektować się tymi "feteaskowymi" klimatami) Na duży plus wypadło cuvee Rondo/Regent(leżakowane w beczce) z leżącej blisko mnie Winnicy Koniusza.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO