Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 19:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2024, 20:48 
Ekspert
Ekspert

Spotkajmy się także tutaj: https://targiwino.pl/pl/
Proponowany termin piątek (bo w sobotę niektórych win może zabraknąć).
Jak ktoś się wybiera to informujcie.

PostNapisane: środa, 20 marca 2024, 08:06 
Ekspert
Ekspert

Ja będę w sobotę.
Ktoś jeszcze?

PostNapisane: środa, 20 marca 2024, 09:02 
Ekspert
Ekspert

Ja też będę (jednak) w sobotę.
Podpowiem, że opcja dojazdu koleją na tego rodzaju "degustacyjne" Targi także z racji umiejscowienia Targów Poznańskich
(i ewentualnych blokad rolniczych) wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

PostNapisane: środa, 20 marca 2024, 09:32 
nowicjusz
nowicjusz

Również planujemy z Anią odwiedzić targi w sobotę .

PostNapisane: środa, 20 marca 2024, 18:12 
czeladnik
czeladnik

W sobotę często już nagrodzonych win nie ma możliwości skosztować dlatego odwiedziny targów w piątek dają większą szansę na ich degustację...) :)

PostNapisane: piątek, 22 marca 2024, 18:06 
przedszkolak
przedszkolak

To kogo warto odwiedzić?

PostNapisane: piątek, 22 marca 2024, 18:46 
Ekspert
Ekspert

Na pewno warto odwiedzić forumowego Narc81 - czyli Włodka - Winnica Zielona.
Włodek na pewno będzie prezentował swoje słodkie wina - już kolejny rocznik - nagrodzone złotymi medalami na PIWI na Morawach.

PostNapisane: sobota, 23 marca 2024, 20:47 
Ekspert
Ekspert

Byliśmy, obeszliśmy wszystko wzdłuż i wszerz, próbowaliśmy wszystko co się dało. Polska jawi się jako kraj Solarisa i Regenta. Ogromna ilość win z tych odmian, lepsze, słabsze, różnej jakości. Ale to nie koniec. W odmianach białych jest zauważalny progres. Okazuje się, że jest mnóstwo bardzo dobrych Johanniterów i Souvignierów Gris. Dla mnie te odmiany dają lepsze wina od Solarisa i dojrzewają wystarczająco w większości lokalizacji. Johanniter to już renomowana marka, ale to Souvignier Gris pobił wiele win swoją jakością i (co ciekawe) różnorodnością. Jakość wina oczywiście mocno zależy od umiejętności winiarza, ale pewne wady głoszone przez teoretyków od tych odmian można włożyć między bajki (np. wysokie kwasy win z SG czy jakieś goryczki w Johanniterach). Było też sporo win z Seyval Blanc, ale z mojej obserwacji i porównań wynika, że ta odmiana jest bardziej bazą do kupaży (myślę, że samodzielnie odstaje od tych dwóch wspomnianych). Wielu winiarzy mierzy się też z Rieslingiem, ale tu wyniki są różne, bo jak wiadomo to późna odmiana o wysokich kwasach.
Natomiast wina z Chardonnay były jakieś takie nie wyraźne. Sporo też innych odmian. Z muszkatów właściwie tylko pojawiał się Muscaris. Ogólnie wizyta bardzo owocna.

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2024, 09:57 
Ekspert
Ekspert

Uwagi sławka podzielam.
Na targach prezentowały się winnice małopolskie, lubuskie i zachodniopomorskie oraz kilka z centrum Polski więc reprezentację miała mniej więcej tylko (albo aż) połowa kraju.
Wielkim rozczarowaniem na starcie była słynna winnica spod Krakowa i to nie tyle z powodu kiepskich win co przez arogancję właściciela P.J. kiedy zaczęliśmy wypytywać o dość podstawowe informacje i kręcić nosami z powodu stajenki w kieliszku. Żenada.
Potem było już tylko dobrze. Zasadniczo właściciele/producenci nie okrywali swoich win aurą tajemniczości, wręcz przeciwnie ożywiali się widząc, że mają do czynienia z praktykami.
Co do win to prezentowany był rocznik głównie 2022 i trochę z 2023 oraz nieliczne starsze.
Wina z winifer zaprezentowały się generalnie dość słabo, co potwierdza obiegową opinię, że w trudnym roczniku z hybryd łatwiej ukręcić coś dobrego.
Wśród czerwieni dominował oczywiście Regent ale był też Cortis - głownie w kupażach i o dziwo zdążały się tu wina bez pirazyn. Winarze też coraz śmielej eksperymentują z dębem.
Było kilku wystawców, którzy pod hasłami natur/bio/eko próbowali wciskać wina słabe lub z wadami. Ciągle jest sporo dziwactw (oczywiście to moje zdanie :wink: ) takich jak wina pomarańczowe, pet-naty i nibyappassimento z cukrem resztkowym >20 g/l
Byłem pierwszy raz i szczerze polecam imprezę, bo za niewielkie pieniądze można się rozeznać co
i w jakiej jakości się aktualnie w Polsce produkuje.
Warto zabrać swój kieliszek - ten wypożyczony średnio się nadaje do degustacji i jakąś zagrychę, bo z tym to tam jest naprawdę kiepsko :wink:

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2024, 21:40 
mistrz
mistrz

I ja byłem, miód i wino piłem :) Byłem również w sobotę. Dodam że oprócz podstawowych Solarisów, dużo było Muscarisa i faktycznie nie które były fantastyczne. Regenta w porównaniu do poprzednich lat było zdecydowanie mniej. Na takich targach, gdy mamy brać winiarską z całego kraju, daje się zauważyć jak bardzo potrafią się różnić wina tej samej odmiany. Obiecaliśmy sobie że w tym roku nie zakupimy tyle win jak poprzednio, aby nie mieć takiego problemu z transportem :D
Ale przy takich winiarkach i winiarzach, trudno się oprzeć aby nie zabrać tych bukietów zapachu i smaku do domu. Widać bardzo zżycie i przyjaźń, jaką wspólna pasja potrafi połączyć ludzi.
Trzeci dzień to już też widoczne zmęczenie.
Jak co roku był nasz Mirek@Zodiak, pierwszy raz Włodek zaprezentował swoje fantastyczne wina i mialę okazję poznać tego fantastycznego faceta wraz z małżonką.
Bardzo miło wspominam p. Antoniego z synem, jak co roku zresztą i wspaniałe małżeństwo z Winnicy w Darłowie.Wiele jeszcze innych bardzo miłych ludzi, których nazwy winnic mi teraz umknęły.
Jednym słowem, warto jechać na takie targi, jest to wspaniałe przeżycie i poznać można tylu ludzi i nowych doświadczeń.
Jedno z czego mi śmiać się chciało, to gdy jesteś cichym obserwatorem, pamiętasz wszystkich i z tłumu wyłapujesz. Ciebie mam wrażenie nie pamięta nikt :D Mirek, miałem wrażenie jakby pierwszy raz w życiu mnie widział :D

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2024, 14:59 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):

Wśród czerwieni dominował oczywiście Regent ale był też Cortis - głownie w kupażach i o dziwo zdążały się tu wina bez pirazyn.

Czyli da się zrobić wino z Cortisa bez pirazyn? Czyli tylko i wyłącznie "výběr z hroznů" oraz "výběr z bobuli" ?

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2024, 16:03 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem, o to trzeba pytać tych co uprawiają. Ja wykopałem po 3 owocowaniach.

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2024, 16:19 
Ekspert
Ekspert

Chyba każdy wykopuje za wyjątkiem niepoprawnych optymistów. :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2024, 16:47 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Chyba każdy wykopuje za wyjątkiem niepoprawnych optymistów. :mrgreen:
Prawie 40 ha oficjalnie zgłoszonych nasadzeń Cortisa w PL (stan na 2022) i drugie miejsce w kategorii pow. ciemnych PIWI, po Regencie.
Może kluczem do sukcesu jest krótsza, maks. 3-4 dniowa fermentacja w miazdze?

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2024, 16:54 
Ekspert
Ekspert

Uprawa pewnych odmian to wynik skuteczności dawnych "promocji". Czasy jednak się zmieniają i jest sporo okazji dla porównań i już warto byłoby zweryfikować pewne nasadzenia zamiast wmawiania klientom, że nasze wino jest wyjątkowe a wada jest zaletą. Niektórym chce się dalej uczyć innym już nie. Najłatwiej jest przyzwyczaić się albo wręcz dostroić się do własnego wina, dołożyć do tego piękną legendę (oj nasłuchaliśmy się takich na Targach), "oswoić" klienta i puszczać mu przeciętny towar w cenie 80 zł za flaszkę. Jakakolwiek nawet najmniejsza krytyka wydaje się niedopuszczalna.

Z nami jest trochę problem: wielu z nas sporo jeździ, porównuje i tak łatwo nie ulegamy marketingowi. Zloty forumowe a zwłaszcza częste wizyty na Morawach "demoralizują" pozytywnie. :wink: :thumbup:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1