Szkic programu ?korekta win, stabilizacja i przygotowanie do butelkowania?
Prowadzi: Agnieszka Rousseau
Sobota rano 9.00 - Korekty win
1. Korekty kwasowosci
2. Garbniki ? niedobor i nadmiar ( i sposoby radzenia sobie z problemem)
3. Przeglad srodkow klarujacych
4. degustacja ? wplyw roznych srodkow klarujacych na wlasciwosci organoleptyczne win bialych, rozowych i czerwonych (ok 10 win)
Sobota po poludniu - stabilizacja
1. stabilizacja winianowa
2. stabilizacja bialkowa
3. stabilizacja mikrobiologiczna
4. stabilizacja koloru
5. usuwanie nadmiaru jonow metali
Niedziela 9.00 ? przygotowanie do butelkowania
1. przygotowanie wina do butelkowania
2. metnosc, sposoby klarowania
3. rodzaje filtrow ze szczegolowym omowieniem zasad uzywania filtrow plytowych
4. potencjal oksydoredukcyjny win, porownanie gazow neutralnych
5. dodatki stabilizujace
6. wybor sprzetu do butelkowania
7. wady zabutelkowanego wina
8. wybor butelek i zamkniec ( korki naturalne, syntetyczne, zakretki, szklo ? porownanie, ocena jakosci)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W programie uwzględniono degustacje 10 win.
Czas trwania programu: 12 godzin.
Miejsce: Janowiec nad Wisłą - Dom Kultury
Ilośc miejść ograniczona
Koszt szkolenia - 200zł/osoba
W koszt szkolenia nie jest wliczone wyżywienie i nocleg.
Organizator
www.winiarzempw.plZgłoszenia i pytania
winnica.wieczorkow@op.pltel. 798 837 577