Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 22:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Babciu po co to wszystko ....

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 20:35 
Kiper
Kiper

Z KEGa podawany był gazowany Sylvaner z winnicy Jeziorki (potem był też "normalny"). Wyjaśniłem już sprawę lekko różowego Rieslinga. Albo korek albo flasza, W oryginale jest nadal zielonkawy.
Jeśli chodzi o Cabernet Cortis, to niestety nie poprawiło mu się po kilku dniach. Nawet wietrzenie niewiele pomogło...
Wczoraj poszła ostatnia flaszka z poseminaryjnej imprezy :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:22 
Kiper
Kiper

Parę słów wyjaśnienia co do niskiej kwasowości moich czerwonych (W tym Cortisa). Niestety popełniłem parę błędów - spanikowałem przy nieco wyższej kwasowości i potraktowałem je niewielką dawką KHCO3. Po FJM (wymuszonej bakteriami i niekontrolowanej niestety) i mroźnej zimie okazało się, że kwasowość spadłą za bardzo. Więc dodałem ździebko kwasu winowego i cytrynowego, ale to już nie było to co miało być :-( Mam nauczkę. Poza tym wszystkie moje miały zbyt wiele CO2.

Moja opinia co do kosztowanych win: fajne, orzeźwiające, z wysoką i jak dla mnie za wysoką kwasowością. Silvanerowi można wybaczyć. Podobał mi się Riesling, choć też różowy kolor mnie zaskoczył. Myślę, że ma potencjał. W Pinotach Gris na siłę doszukiwałem się intensywnych alzackich aromatów pieczonych jabłek i lekkiej pikantności, ale było gdzieś to daleko za mgłą. Szkoda, może też za wiele oczekuję od naszego klimatu... ja lubię wina z charakterem, bo jeszcze nie mam tak wysublimowanych kubków, aby wyczuć subtelne aromaty.
Rondo Macieja mi się podobało, choć kwasów mu było brak.
Myślę, że ogólnie idziemy w dobrym kierunku, ale na know-how pracuje się latami.
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam,
Nikodem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1