Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 06:58 
mistrz
mistrz

Polecam darmowy AVI ReComp. Instalujesz go w całości ze wszystkimi dodatkami. Do tego potrzbny jest odtwarzacz, darmowy, Subedit

Może Ci się przydać poradnik jak robić napisy. Jest on co prawda o tłumaczeniu, ale do robienie napisów w rodzimym języku jak najbardziej się przyda.

Po kolei robisz tak:
1. Instalujesz obydwa programy
2. W subedicie robisz napisy i masz dwa pliki- film i napisy
3. W AVIRecomp sklejasz je w całość, dodajesz sobie logo np doktorek.tv, możesz też zmienić niektóre parametry filmu.
4. I gra gitarra

Moja porada jest darmowa ;) i pozwolę sobie na jeszcze jedną przy okazji- jeśli taki szkoleniowy filmik upublicznisz, nie znający Cię ludzie zobaczą część Twoich umiejętności, to jak najbardziej chętnie skorzystają z zasadniczych usług. Coś jak zwiastun w kinie, zachęca :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 07:25 
Kiper
Kiper

Za pierwszą część porady dziękuje. W przypadku części drugiej to szanowny kolego zapomnij więcei o dawaniu takich d-tych porad bo zaczynam się czuć jak spadająca łódź podwodna. Znaczy się z ciśnienia zaczynają mi gruchotać wszystkie kości. Przerywam w tym momencie bo głowę mam tak przepełnioną stosownymi inwektywami, że mógłbym cie niepotrzebnie obrazić. Mam więc prośbę jak nie masz zbyt wiele do powiedzenia to sobie odpuść. Milczenie jest złotem.
PS. Przepraszam czy ty się aby wybierasz do Górzykowa.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 07:43 
mistrz
mistrz

[quote="przemar"] (..) Ot Polska właśnie, dlatego zawsze będziemy zaściankiem cywilizowanych społecznych narodów. (..)

Tu przegiąłeś, ale rozumiem i podzielam wzburzenie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 07:51 
Kiper
Kiper

A ja się całkowicie zgadzam z tym co napisał przemar. I nie z satysfakcją, ale z troską. Patriotyzm (kto pamięta co to znaczy) to także umiejętność krytycznego spojrzenia na rzeczywistość, a nie tylko notorycznego powtarzania że " Słowacki świetnym pisarzem był... "

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 08:48 
mistrz
mistrz

[quote="doktorek"]Milczenie jest złotem.

A skromność cnotą.

Człowiek chce pomóc, doradzić (w tym na czym sie zna) a tu takie niespodzianki.

Bez odbioru

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 09:12 
Ekspert
Ekspert

A zapowiadało się dobrze:

[quote="nikodem"]
Poza tym wszystkim (i jeszcze wrażeniami organoleptycznymi!) wywiozłem takie przemyślenia, subiektywne, ale dotyczą za pewne kilku forumowiczów, więc podzielę się nimi ...

Moje wnioski ...

Może więc zamiast niepotrzebnych przepychanek powróćmy do meritum , może inni uczestnicy seminarium również chcą podzielić się własnymi przemyśleniami , a równoległy wątek skutecznie im to uniemożliwia.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 11:27 
mistrz
mistrz

[quote="doktorek"] (..) Patriotyzm (kto pamięta co to znaczy) to także umiejętność krytycznego spojrzenia na rzeczywistość, a nie tylko notorycznego powtarzania że " Słowacki świetnym pisarzem był... "

noooo i chodzi o to notoryczne powtarzanie że :

[quote="przemar"] (..) Ot Polska właśnie, dlatego zawsze będziemy zaściankiem cywilizowanych społecznych narodów. (..)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 12:58 
Kiper
Kiper

Dodam od siebie, że bardzo chciałbym zdobyć materiały od Janusza, bo jego wiedza jest bezcenna. Jeżeli będzie taka opcja to z chęcią zapłacę :)

P.S. Janusz - staraj się nie reagować tak emocjonalnie na niektóre posty. Jak w każdej społeczności tu na forum są ludzie z różnym podejściem do życia. Niektórymi sprawami po prostu nie warto się przejmować. Sądzę, że znakomita większość użytkowników forum ma szacunek i wdzięczność, za przekazywaną przez Ciebie wiedzę :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 19:49 
czeladnik
czeladnik

[quote="doktorek"]Ale rzeczywiście natchnęliście mnie pomysłem, i coś takiego zostanie profesjonalnie przygotowane

Tylko daj znać kiedy będzie dostępne :) . Ja jestem jak najbardziej chętny bo niestety na spotkanie dotrzeć nie mogłem :(

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 22:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]
PS. Przepraszam czy ty się aby wybierasz do Górzykowa.

Tylko proszę Januszu nie podejmuj pochopnych decyzji.
Kolegę MAF-a spacyfikujemy jak będzie głupie rady dawał!!!!
A może jego duże auto się popsuje???? Bądźmy optymistami :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 08:24 
mistrz
mistrz

A może wpadnę na drzewo.
Trzymaj kciuki

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 13:19 
przedszkolak
przedszkolak

Kochani, ile razy o tym już było, zbędne złe emocje szkodzą forum. Niekiedy złe odczytanie intencji prowadzi do regularnych wielopostowych miniwojen. Ja wiem, każdy do swojej pracy i trudu podchodzi emocjonalnie, ale proszę o powściągnięcie emocji, trzymanie ich na wodzy, oczywiście najlepsze byłoby przebaczenie "doznanych krzywd".
Uwagę, czy dydaktykę też trzeba tak poprowadzić, żeby ukarany miał świadomość, gdzie popełnił błąd. Bo nie dla wszystkich "winowajców" jest to oczywiste. Jeżeli ktoś czuje się dotknięty jakimiś sformułowaniami to najpierw powinien przeczytać ze dwa razy te stwierdzenia i zastanowić się czy autorowi rzeczywiście chodziło o to, żeby nam dowalić. Jeżeli nawet jest to jednoznaczne, to najlepiej odpuścić sobie i innym i zignorować "jegomościa".
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 21:20 
Ekspert
Ekspert

I po co to wszystko?? spotkacie się na zlocie i będzie Wam głupio spojrzeć sobie w twarz ....

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 09:52 
Kiper
Kiper

No właśnie, szkoda, że temat zszedł na psy, a ja czekałem na jakieś recenzje towarzystwa co do win degustowanych w części drugiej, że ją tak nazwę.
Ja przyznam, że byłem mile zaskoczony jakością wszystkich win. W zasadzie były bez wad, tylko jedno z nich było minimalnie perliste i jedno miało odrobinę wyczuwalnego H2S (znikającego po przewietrzeniu), więc obydwie te rzeczy można przypisać do etapu wytwarzania, na jakim się znajdowały.
Białe były takie, jakich się można spodziewać w naszym klimacie - wyraźna kwasowośc, stosunkowo lekkie, o łatwych do identyfikacji aromatach odmianowych. Może Macieja Pinot Gris z 2007 było w trochę cięższym stylu i jak dla mnie mogłoby być degustowane w trochę wyższej temperaturze, bo tak schłodzone było trochę jakby zamknięte (tu sobie przypomniałem, że walczę z alergią i ostatnio mam też przytępiony trochę nos), ale całkiem fajnie złożone aromatycznie. Z drugiej strony - jak w warunkach pół polowych i przy 35-stopniowym upale temperaturę można lepiej skontrolować - nie wiem. A tak - było gorąco a wina schłodzone - pasowało.
Czerwone za to mnie zaskoczyły. Spodziewałem się raczej feeri aromatów owocowych, a tu proszę - raczej stonowane, ziemiste, w burgundzkim stylu, odrobinę mało kwasowości, czego też sie nie spodziewałem, przez co do wypicia w "bieżącym sezonie konsumpyjnym" lub myślę co najwyżej - następnym.
O! Tyle ode mnie. Notatek nie robiłem, więc zapamiętałem raczej ogólne wrażenie, a to było po prostu dobre. Plus te sery... 8)
Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 20:42 
nowicjusz
nowicjusz

Zgadzam się w 100% z przedmówcą.
Ogrom wiedzy doktorka w kwestii ochrony przed chorobami i szkodnikami jest niepodważalny i niepodlega dyskusji (choć w 100% nie zgadzam się z tezą, że jego wiedza jest "bezcenna" ;)), ale dla nas kluczem będzie umiejętność przełożenia nabytej i przetrawionej wiedzy na nasze winnice (zwłaszcza w kwestii "niedocenianej" szarej pleśni).
W kwestii cześci drugiej zwanej w pewnych kręgach "nieoficjalną" to jestem mile zaskoczony jakością uzyskanych w naszym klimacie win (IN PLUS).
Opisywane przez gzeha wina Pinot Gris niczym nie ustępują w kwesii jakości podobnym winom włoskim czy Amerykańskim. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie "polski" Riesling, natomiast wśród białych win faworytem było winko podawane jako pierwsze (niestety nie pamiętam odmiany) mam na myśli te podawane z KEG-a.
W kwestii win czerwonych niestety nie doczekałem się na zbyt wiele (wcześniejszy wyjazd).
Z tych degustowanych ciekawe choć nieprzewidywalne w przyszłości aromaty rozwinęły się w Nikodemowym Cortisie, natomiast Maciejowe Rondo nie zachwyciło mnie mimo tego, że było bardziej stonowane od Cortisa (kwestia gustu).
Poza tym w temperaturze 35 st. i po "spróbowanych" kilku winach pewne subtelności w poszczególnych "próbkach" niestety się zacierają.
Z związku z tym, że był to mój pierwszy "wyjazd" na "winoroślowe szkolenie" moje wrażenia są grubo większe niż pozytywne.
Pozdrawiam Organizatorów i Gratuluję udanego szkolenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1