Teraz jest piątek, 23 maja 2025, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nowy wątek, myślę odpowiednio wcześnie, aby każdy mógł się wypowiedzieć i jeszcze zdążyć przeczytać, nowy regulamin, przed kolejnym konkursem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 18:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Moim zdaniem jeżeli chodzi o skalę ocen należy oprzeć się na twórcy skali 100 punktowej. Czyli Robercik Parkerze. Jest wiele modyfikacji tej skali, ale w krajowych konkursach prawdopodobnie z powodu nieznajomości zasad metrologii wkradły się do tych skał błędy, które są dalej powielane.
W następnych wpisie zacytuję skale Roberta Parkera z jego kultowego dzieła "Przewodnik po winnicach świata"
Tam jest podana skala, która może być konsensusem mojego pomysłu (skala szkolna) i skali stosowanej przez sommelierów.
Chwilę to potrwa, muszę przepisać spory fragment ręcznie bo mam to dzieło w formie drukowanej

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Moim zdaniem koniecznie należy zaokrąglać bo to nie tylko bzdura logiczna, ale przedewszystkim metrologiczna.

Zaokrąglić, czy podać bez zaokrąglania do przecinka?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie wiem.
Musiał by wypowiedzieć się specjalista od metrologii. Wydaje mi się, że ZbyszekB możę być w tym kompetentny.
Może też ktoś inny.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 19:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Wina o punktacji 79,67 i 80,33 są praktycznie identyczne i obu można dać notę 80, ale wynik z cyframi po przecinku ma znaczenie psychologiczne - jedne jest poniżej 80, a drugie powyżej 80 i na ewentualnej liście rankingowej to drugie byłoby wyżej, a nie ex aequo lub być może zdobyłoby inny medal. Pytanie co chce osiągnąć organizator konkursu, NIEZALEŻNIE od standardu MUE.


Ostatnio edytowano środa, 21 czerwca 2017, 19:12 przez Amawin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 19:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
O to co na temat swojej skali napisał Robert Parker

?A oto wskazówki do interpretowania ocen liczbowych

90-100 odpowiada piątce i otrzymuje się je za wybitne lub specjalne osiągnięcia.Wina w tej kategorii są najlepszymi winami produkowanymi w tym rodzaju.. Istnieje ogromna róźnica pomiędzy 90 a 100, ale oba te wyniki wskazują na wina najwyższej jakości. W rzeczywistości niewiele win trafia do tej kategorii, po prosty dlatego, że nie ma tak wiele naprawdę wspaniałych win.

80-89 odpowiada czwórce w szkole i takie wino. Szczególnie w przedziale 85-89 jest winem bardzo dobrym. Wiele win należącej do tej kategorii odznacza się znakomitymi walorami. Mam sporo takich win w swojej własnej piwnicy.

70-79 to trójka czyli ocena średnia z pewnością jednak 79 jest dużo bardziej porządanym wynikiem niż 70. Wina w przedziale 75-79 to przeważnie przyjemne solidne wina, którem brakuje jednak bogactwa, charakteru lub głębi. Jeżeli nie są drogie mogą nadawać się do bezpretensjonalnej konsumpcji

Poniżej 70 to dwója lub pała w zależności gdzie Państwo chodzili do szkoły. Taka ocena wskazuje na wina niezrównoważone, z wadami, nieciekawe lub wodniste ? jednym słowem winami którymi nie interesuje się wymagający konsument.?


Tyle Robert Parker

Jest kompromis?

W naszym szkolnictwie do szkół średnich funkcjonuje w tej chwili skala 1-6
Moja propozycja:

Komisja ocenia w skali 100 punktowej a wyniki są podawane w skali 100 punktowej + w skali szkolnej wg następującej zasady:

99-100 szóstka
97-98 piątka plus
94-96 piątka
90-93 piątka minus
88-89 czwórka plus
84-87 czwórka
80-83 czwórka minus
78-79 trójka plus
74-77 trójka
70-73 trójka minus
68-69 dwójka plus
64-67 dwójka
60-63 dwójka minus
Poniżej 60 jedynka

Jak widać rozszeżyłem tę skalę do 60. Powód? konkurs win amatorskich.

Dla mnie czytelne

Jeżeli będzie zainteresowanie napisze w jaki sposób Parker dokonuje oceny.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
I ta skala będzie już bez problemu porównywalna z tą z konkursu na Morawach? Bo w sumie o to cały czas chodzi.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:14 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Problem zaokrągleń wyników, cyfr po przecinku itp. powinna załatwić mediana
(dla przypomnienia: https://www.youtube.com/watch?v=SqBBLFXDNMw),
do obliczenia której dla trzech ocen (po odrzuceniu dwóch skrajnych z pięciu) to nawet nie ma po co kalkulatora wyciągać ;-)

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
dziadek2 napisał(a):
I ta skala będzie już bez problemu porównywalna z tą z konkursu na Morawach? Bo w sumie o to cały czas chodzi.


Jeszcze jest kwestia karty oceny, ale na Morawach minimalna ilość punktów to 60. Tak samo jak przy tej skali.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:24 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Czyli jeśli byłoby 5 not: 61, 64, 65, 74 i 77 i odrzucimy 2 skrajne, co pozostawi noty 64, 65 i 74, to mediana, czyli 65 byłoby naprawdę wartością oddającą ocenę wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:16
Posty: 15
Moje propozycje:
:clap: >95 no, ja pierdziu! o coś takiego chodzi w tej bajce!
:thumbup: >90 bardzo fajne, duża pijalność
8) >80 niezłe! ...
:problem: >70 coś bym poprawił...
:eh: >65 hmmm... widziało, albo dopiero zobaczy lepsze czasy....
:yawn: >60 typowy średniak
:? >55 coś mi nie pasuje...
:think: >50 łeee...
:roll: >45 co, do licha!
:( >30 nie warto było wystawiać...
:thumbdown: >25 do bani!
:wtf: >20 jaki syf!
:crazy: >15 o ja pier...
:sick: >10 rzygnę ...
:evil: <10 ktoś chciał otruć komisję...


Ostatnio edytowano środa, 21 czerwca 2017, 20:31 przez general, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
EnoLab napisał(a):
do obliczenia której dla trzech ocen (po odrzuceniu dwóch skrajnych z pięciu) to nawet nie ma po co kalkulatora wyciągać ;-)


Piotrze napisz wprost:

1. wszystko w górę
2. wszystko w dół
3 do0,49 w dół
4. od 0,50 w gore

Ja to już tak dawno miałem, że już nie pamietam.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:16
Posty: 15
Zamiast wygaszać post, lepiej go przenieś do tego zaśmieconego wątku, przez który Dziadek musiał założyć nowy wątek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:16
Posty: 15
Po słownej jatce, jakiej byłeś autorem w dwóch wcześniejszych wątkach o konkursie w Gostomii dziwię się, że tu mały żart Ci tak zalazł za skórę. A co do moich umiejętności sędziowania? W konkursach trunków domowych mam kilkunastoletnie doświadczenie. I nieco dłuższe w ich tworzeniu. Więc wiem, co piszę. A zarzucanie mi niegrzeczności świadczy o nierozumieniu definicji słowa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nie ma się co oszukiwać, zawsze trochę boli, jak Ktoś miesza, ale w "przepychankach" wszystkie chwyty dozwolone, nawet nie ma potrzeby wygaszania postów.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO