Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 09:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PIWI 2022
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 11:48 
Ekspert
Ekspert

21 maja odbędzie się Wystawa PIWI i Hibernal Forum
https://www.vinarskecentrum.cz/o-vine/v ... rnal-forum
To ostatni dzwonek, żeby sobie zarezerwować nocleg. W samych Sardicach już będzie ciężko, ale w okolicznych miejscowościach jeszcze można znaleźć miejsca noclegowe.
Zachęcam szczególnie tych, którzy wahają się co posadzić. Można tu znaleźć każdą wartościową hybrydę w co najmniej kilku odsłonach.

Tytuł: Re: PIWI 2022
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 12:53 
Ekspert
Ekspert

Do tego co Mietek napisał dodam że jeśli idzie o zdobycie potrzebnej wiedzy na temat odmian to jeden wyjazd na PIWI znaczy więcej niż niejeden płatny kurs enologiczny w Polsce.
Zapowiada się całkiem ciekawy wyjazd zwłaszcza jeśli idzie o reprezentację uczestników naszego forum.
Informuję również iż jeśli macie ciekawe wina do zaprezentowania (wiem że ostatnie 2 lata były fatalne), i nie szkoda wam wysłać 3 butelek (konkurs jest darmowy) to można śmiało zgłaszać.
Nie jest wymagane posiadanie rejestrowanej czy profesjonalnej winnicy, oceniają tak wszystko od labrusek jak Charvat do Roeslera, czy też najnowsze odmiany z udziałem ponad 90% genów vinifer.
Pod tym linkiem można znaleźć formularz zgłoszeniowy : http://www.vinozesardic.cz/akce-2022/pr ... rnal-forum

PostNapisane: środa, 23 lutego 2022, 09:18 
Ekspert
Ekspert

Gdybyście mieli problemy z rezerwacją noclegu w Sardice to polecam zarezerwować coś w miejscowościach wzdłuż drogi Cejc-Hovorzany-Sardice-Swatoborzyce/Mistrzyn-Kyjov ale nie dalej.
Tam jeździ autobus, również w niedzielę - i łatwo się dostać do Szardic
Wielu z nich ma swoje własne winnice i warto zagadać bo można się załapać na dodatkową degustację np u Dufka, czy "U Štastných" w Swatoborice/Mistrzyn - chwile mi zeszło u niego w winiarni!!!

Taksówki są drogie i muszą dojechać z Kiejew, a "pociążek" dojeżdża tylko do Cejc'a i jest kłopot z przesiadką na autobus.

PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2022, 14:03 
mistrz
mistrz

Z przyczyn rodzinnych muszę zrezygnować z wyjazdu, mam zarezerwowany nocleg do odstąpienia.

PostNapisane: niedziela, 1 maja 2022, 11:20 
Ekspert
Ekspert

Wpis Marcina nieaktualny. Jest już chętna osoba.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2022, 09:07 
Ekspert
Ekspert

To co? Jutro się z niektórymi widzimy. Trzymajcie kciuki, bo na tych prelekcjach przed degustacją będziemy się z Robertem produkować intelektualnie o PIWI w Polsce. Strach się bać... przy tych Profesorach :eh:

PostNapisane: piątek, 20 maja 2022, 09:31 
Kiper
Kiper

To wrzućcie gdzieś jakiś stream z Waszej części może …

PostNapisane: niedziela, 22 maja 2022, 23:39 
Ekspert
Ekspert

Wróciliśmy.
Wrażeń moc.
Na koniec dziś b. udana wizyta w Cejcu, gdzie zostaliśmy zaproszeni do Pani Melkusovej. Bardzo owocna dyskusja na temat hybryd, które ta Pani uprawia i dodadza kolejne hektary. Kolega Krzysztof określił jej Regenta barrique najlepszym, lepszym od tych z konkursu. Jako że prowadziłem w drodze powrotnej to nie mogłem tego stwierdzić, ale dostałem szt. 2 tego wina, więc na najbliższym forumowym złocie będzie mała batalia Regentów, gdyż nabyłem również konkursowego Regenta z Instytutu z Klosterneuburga, który jest niesamowity, powidłowy, ciężki gęsty, południowy. Będzie co omawiać, i porównywać z polskimi, w tym naszych forumowiczów. Zdobyty również, żeby nie popadać w nieuzasadnione zadowolenie nad własnymi wynalazkami Roesler od Pana Lanżhotskiego z 2009 (chyba dobry ) i Regent z Roeslerem 2016.
Wg. mnie werdykty jury na PIWI momentami kontrowersyjne, np. niektóre medalowe z kilku kontynentów białe wina pana Dufka ocenione na poziomie planktonu i sikaczy. W czerwonych zdarzało się podobnie.
Więcej informacji na temat wyjazdu wkrótce.
Dla pasjonatów globalnego ocieplenia w naszym wielkim małym imperium, a zwłaszcza fanów i plantatorów np. Sauvignier Gris, Rieslinga itp. ekstrawagancji, dzisiejsza różnica temperatur pomiędzy południową Polską a południowymi Morawami wyniosła nawet 9 c. W poprzednich dniach również było kilka c różnicy. Mimo takich widocznych różnic klimatycznych niektóre wypychane już teraz masowo kwasiory z 2021 (w celu opróżnienia z badziewia piwnic z nadzieją na lepszy sezon) mieli strasznie drażniące zarówno przewód pokarmowy jak i system nerwowy.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 08:06 
Ekspert
Ekspert

Kolejna udana winiarsko ale i towarzysko ;) impreza. Wina faktycznie słabsze jak na poprzedniej edycji, szczególnie jeśli chodzi o czerwone i różowe/białę vinifery. W 85% wina z rocznika 2021. Jednak przy takiej ilości win każdy mógł znaleźć to co go zadowoli. Z werdyktem jury też nie zawsze się zgadzałem - ale dotyczy to góry tabeli. To co było ocenione jako słabe - było słabe. Każdy z nas w pierwszej kolejności skupiał się na odmianach, które ma albo które planuje sadzić. I tak:
Solarisy - wszystkie, które piłem były z cukrem resztkowym i to czasem na takim wysokim poziomie , że nie da sie tego rozsądnie ocenić. Aromatycznie dość powtarzalne.
Johannitery - to był chyba całkiem dobry rok dla tej odmiany. Aromatycznie przypominające rieslingi i bez nadmiaru kwasu. Zarówno te z Polski, Niemiec i Czech.
Muscarisy. Też niektóre ciężko było ocenić przez nadmiar cukru. Generalnie poprawnie i przyjemnie.
Souvinier Gris - w zeszłym roku raczej nigdzie prawidłowo nie dojrzał, wina bez wyraźnego aromatu, kwaśne, czasem maskowane cukrem.
Hibernale - jak zwykle najszerzej reprezentowane. Różnie, od perfekcyjnych miodowo-rieslingowych po ziołowo-porzeczkowe.
Regenty - zdarzały się bardzo dobre, większość jednak prezentowała przeciętny poziom. Podbijanie beczką czasem dawało efekt przeciwny od zamierzonego. Widać, że bez dużej redukcji plonu w słabym roku wychodzi cienkusz i tyle.
Cab. Cortis - ani jeden warty uwagi, przebijały się głównie pirazyny. Jeden różowy był podobno niezły.
Roeslera i Rubineta jak na lekarstwo - chyba jeszcze przyjdzie parę lat poczekać na poważną reprezentację tych win.

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 12:11 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Wróciliśmy.
Wrażeń moc.
Na koniec dziś b. udana wizyta w Cejcu, gdzie zostaliśmy zaproszeni do Pani Melkusovej. Bardzo owocna dyskusja na temat hybryd, które ta Pani uprawia i dodadza kolejne hektary. Kolega Krzysztof określił jej Regenta barrique najlepszym, lepszym od tych z konkursu. ...

Rzeczywiście ten Regent był super. Też kupiłem po degustacji na tarasie.
Robert,
Nie wspomniałeś o Monarchu pani Melkusowej. Co prawda nie kupiłem go i bardzo żałuje, ale dostała mi się podegustacyjna butelka (prawie pełna) i po powrocie (po północy) jeszcze degustowałem i uznaję to wino i tą odmianę za odkrycie tego wyjazdu.

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 12:32 
Ekspert
Ekspert

Robert godnie reprezentował nasze Forum.
Zdjęcie dzięki uprzejmości Krzyśka. Jak ktoś ma jakieś inne to proszę o wystawienie.Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 17:58 
Ekspert
Ekspert

Mietek zapomniał dodać iż współprelegentem był Sławek czyli sajko, oraz był autorem prezentacji graficznej do całego wystąpienia.
Niestety w tych ramach czasowych jakie były musiałem się ograniczyć do skróconych wypowiedzi ogólniejszych, w większości poza tekstem napisanym do wystąpienia, i zawartymi tam bardziej szczegółowymi danymi, ale dobre i to.
Nasze forum, a zwłaszcza baza danych odmian została zaprezentowana, oczywiście wymieniliśmy ogromny wkład ZbyszkaB w tworzenie opisów odmian.
Poświęciłem specjalnie uwagę odmianie Cabernet Cantor, i problemom niektórych w Polsce z paloną gumą podczas winifikacji Cantora, i był od razu odzew od winiarza ze Słowacji, który absolutnie nie potwierdził tego typu problemu z tą odmianą.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 20:07 
nowicjusz
nowicjusz

Byłem, widziałem, próbowałem.

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 20:10 
Ekspert
Ekspert

Win z odmian PIWI można było spróbować 367 z tego 48 z Polski. Mnóstwo win z (za) dużym cukrem resztkowym. Jak ktoś nie akceptuje cukru to musiał mocno uważać. Co do kwasów to się nie wypowiadam, bo stojąc przy kolegach zauważyłem, że mam bardzo wysoką tolerancję na kwas. Często spotykana w winach słodycz bez dużych, dobrych kwasów zawsze mnie muli i nudzi. Zasadniczo dla mnie nic tam za kwaśnego nie było (o zgrozo dla delikatniejszych podniebień). Niestety uważam, że kilka nagrodzonych win nie było godnych tak wysokich not, więc zachęcam niektórych forumowiczów o większą pewność siebie, bo myślę, że co najmniej niektóre Wasze wina podebrały by kilka medali :wink:

Statystycznie najwięcej było Hibernali (101 win) i zwyciężyło wino od Petra Veverki z Sardic. Oprócz Hibernali najwięcej było win z Solarisa, Souvigniera Gris, Johannitera (w tej kategorii championem okazał się Souvignier Gris od Vinarstvi Bernatek) . A wśród win czerwonych było bardzo dużo Regentów, ale championem zostało wino z Pinota Nova z Klosterneuburga. O różowych nie napiszę, bo je zignorowałem (bo skończyłbym pod jakąś ławką).
W każdej kategorii było też kilka win z mniej spotykanych odmian. Ciekawostką było, że znaleźliśmy nawet wino z domieszką Dublańskiego, niestety słabe. Było tak zdominowane przez Muscarisa i G. Zamatosa, że nic ze znanych mi smaków i aromatów Dublańskiego nie przebiło się należycie.

Za to bardzo pozytywne doświadczenie to było spróbowanie win z vinifer wystawionych poza konkursem PIWI. Był ich do spróbowania 253. Można pozazdrościć Winiarzom morawskim warunków do ich uprawy i wieloletniego doświadczeń, bo te vinfery to jest jakość sama w sobie i wiadomo czego można się spodziewać. Tam skupiłem się na winach z Dorneldera (bo sam akurat uprawiam). Osiem win odmianowych i tu zaskoczenie na plus, czyli zauważalne duże różnice: od win lekkich owocowych po takie, które miały bardziej rozbudowana strukturę. Różnorodność na plus czyli dla każdego coś miłego.

Ogólnie impreza bardzo udana, można było się wyedukować, dostroić kubki smakowe i nos a gdy ktoś nie miał hamulców to mógł się nawet sformatować :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2022, 20:19 
Kiper
Kiper

A czy były w konkursie jakieś wina czerwone z Divico?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1