@narc
Swoje zastrzeżenia co do punktacji win wyraziłem już po PIWI 2019 i w zasadzie się nic nie zmieniło. W przypadku białych win jury ma słabość do cukru. Może ma to swoje korzenie w czeskiej klasyfikacji win? Nie wiem.
Jeśli ty też lubisz wina z wysokim cukrem resztkowym lub widzisz w tym potencjał biznesowy to jesteś na dobrej drodze

Jednak praktycznie 99% ludzi pijących wino na co dzień poszukuje win wytrawnych lub takich, w których cukier jest obecny co najwyżej dla zrównoważenie całości. Komisje mają prawo oceniać po swojemu, a my my prawo się z tym nie zgadzać.
Cytuj:
Nie chodzi mi o moje wino.Wiem jakie są,poddawane zresztą pod ocenę(nieoficjalnie) sommelieriom czy dziennikarzom winiarskim w PL z pozytywnym skutkiem.
Jeśli tak, to tym bardziej zastanawia mnie fakt dlaczego zdecydowałeś się wysłać na konkurs w zasadzie niepijalnego SG
Cytuj:
Mam nadzieję,że komisja będzie godna oceniania win wtedy,kiedy Wy postanowicie wysłać swoje wina.
Pragnę cię uspokoić, że moich wina na PIWI nie zobaczysz

Nie mam planów komercjalizacji - po prostu czysta pasja

Poza tym jestem chyba zbyt samokrytyczny.
PIWI to świetna impreza, dla mnie to przede wszystkim możliwość przekrojowego spróbowania win z hybryd i wymiana doświadczeń. Do ocen trzeba jednak podchodzić z dystansem.