Teraz jest środa, 7 maja 2025, 15:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PIWI 2022
PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 13:33 
Kiper
Kiper

"Grupa ekspertów z forum winogrona.org, bojkotuje działanie Jury na Morawskim konkursie win HIBERNAL FORUM 2022"

Tego jeszcze nie grali... :lol:

P.S nie zapomnijcie poinformować o tym fakcie wszystkich winnic,które zdobyły dobre noty.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 15:03 
Ekspert
Ekspert

Ja tylko nakreśliłem jak to tam wygląda. Akurat zmiany i podział o którym wspomniałem zaproponował ktoś spoza grupy ludzi z której szydzisz. Pewne oceny jury łatwo to zweryfikować pijąc wina nagrodzone. Championy i pierwsze trzy miejsca zwykle się bronią, dalej jest już bardzo różnie i jak wcześniej napisałem wiele zależy od gustu. Mam nadzieję, że Twoje medalowe będą dostępne zwłaszcza dla tych co bezwzględnie ufają wszelakim komisjom.
Jestem pewien, że dla Ciebie podział na kategorie zależne od cukru resztkowego byłby akurat na plus, bo może oceny byłyby jeszcze lepsze a akurat osoby lubiące wina wytrawne nie dyskutowałyby o tym dlaczego akurat takie a nie inne oceny czy medale dla win słodszych.
Międzynarodowość komisji mnie zastanowiła, bo skoro na obiedzie po prelekcjach był tylko jeden obcokrajowiec (nie licząc nas 2 z Polski) to dla mnie mało prawdopodobne, żeby Ci spoza Moraw po ocenie wina wyjechali przed finałem imprezy. Międzynarodowość rozumiem więc, że z każdego kraju można wystawić wino, ale już niekoniecznie w każdej tej 2-3 osobowej komisji (jak na podlinkowanej fotce) będzie ekspert spoza Czech.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 15:05 
Kiper
Kiper

Sajko Twój post tylko dopełnił tej "profesjonalnej" oceny Jury...
Zwroty typu "powęszyłem" blisko komisji itd. brzmi jakby to był spisek jakiś,conajmniej
Nawiązałeś też o wątpliwej "międzynarodowości" komisji a tu chodzi głównie o międzynarodowość konkursu i win z różnych krajów.No tego nie da się przeskoczyć.
Szanowny kol.Robert w drugim poście wątku wręcz zachęca użytkowników forum do sprawdzenia swoich win na tym konkursie.Po chwili jednak wręcz wyśmiewa komisję.
Wiem,że najłatwiej przychodzą słowa krytyki,ale litości!!!
Gdzie tu merytoryka???
Łączy, w zasadzie powinna łączyć nas ta pasja a w sumie to okazuje się jak potrafi dzielić,niestety.

Nie chodzi mi o moje wino.Wiem jakie są,poddawane zresztą pod ocenę(nieoficjalnie) sommelieriom czy dziennikarzom winiarskim w PL z pozytywnym skutkiem.

Co do podziału win na zawartość cukru to uważam również,że powinno tak być.My tak zawsze konkursujemy wina na naszych warsztatach.
Prawda jest też taka,że wprawny pijca czy sommelier potrafi takie rzeczy rozróżniać i nie stanowi to problemu.

Mało winnic wysłało swoje wina na tegoroczny konkurs ale każda z nich zdobyła medale.To powinno cieszyć ,a nie dawać argumenty do sprowadzania konkursu do jakiejś czarnej d...

Mam nadzieję,że komisja będzie godna oceniania win wtedy,kiedy Wy postanowicie wysłać swoje wina.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 16:12 
Ekspert
Ekspert

Merytorykę niech ocenią czytający. Idę "powęszyć" za chwastami na winnicy, bo to bardziej profesjonalne rozwiazanie niż wyjaśniać sobie coś na forum :wink:

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 18:31 
czeladnik
czeladnik

Narc gratulacje. Miłe początki, daje kopa do dalszych działań.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 20:40 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Gdzie można znaleźć w internecie katalog win "PIWI i Hibernal Forom 2022" - punktacja i parametry ( oprócz facebuka) ?
Obawiam się, że nigdzie. Publikują bardzo skąpo. Katalog otrzymaliśmy, ale zawierał głównie odmianę, punktację, producenta i pochodzenie wina. Właśnie z tego m.in. wynikł tu spór, bo przecież nikt nie spróbuje 367 win (plus 253 z vinifer) więc przez "rozpoznanie w boju" musi przebrnąć przez wina o parametrach, których nie lubi, bo wszystko jest "włożone do jednego worka". Może nagrodzeni z Polski podzielą się parametrami własnych win, ale i tu bym nie liczył na wiele...

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 20:47 
Kiper
Kiper

@ Jozef dzięki!
Choć nie chciałem na tym forum wrzucać dyplomów,bo znowu ktoś by mnie pomówił o instrumentalne traktowanie forum.
To wina Krzyśka! :lol:

Hibernal Forum 2022.
Jeszcze nie ma żadnych info.

http://www.vinozesardic.cz/akce-2022/pr ... rnal-forum

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 21:11 
Ekspert
Ekspert

@narc
Swoje zastrzeżenia co do punktacji win wyraziłem już po PIWI 2019 i w zasadzie się nic nie zmieniło. W przypadku białych win jury ma słabość do cukru. Może ma to swoje korzenie w czeskiej klasyfikacji win? Nie wiem.
Jeśli ty też lubisz wina z wysokim cukrem resztkowym lub widzisz w tym potencjał biznesowy to jesteś na dobrej drodze :thumbup: Jednak praktycznie 99% ludzi pijących wino na co dzień poszukuje win wytrawnych lub takich, w których cukier jest obecny co najwyżej dla zrównoważenie całości. Komisje mają prawo oceniać po swojemu, a my my prawo się z tym nie zgadzać.
Cytuj:
Nie chodzi mi o moje wino.Wiem jakie są,poddawane zresztą pod ocenę(nieoficjalnie) sommelieriom czy dziennikarzom winiarskim w PL z pozytywnym skutkiem.

Jeśli tak, to tym bardziej zastanawia mnie fakt dlaczego zdecydowałeś się wysłać na konkurs w zasadzie niepijalnego SG :shock:
Cytuj:
Mam nadzieję,że komisja będzie godna oceniania win wtedy,kiedy Wy postanowicie wysłać swoje wina.
Pragnę cię uspokoić, że moich wina na PIWI nie zobaczysz :lol: Nie mam planów komercjalizacji - po prostu czysta pasja :wink: Poza tym jestem chyba zbyt samokrytyczny.
PIWI to świetna impreza, dla mnie to przede wszystkim możliwość przekrojowego spróbowania win z hybryd i wymiana doświadczeń. Do ocen trzeba jednak podchodzić z dystansem.

PostNapisane: sobota, 28 maja 2022, 21:50 
Kiper
Kiper

@Misza zgadza się,impreza bardzo przyjemna,sam byłem na szkoleniowym weekendzie chyba w 2019 też z Lechem M.
Bardzo mile wspominam atmosferę tam panującą.

Nie pamiętam jednak aby ktoś nawet startujący w konkursie i słabą punktacją psioczył na Jury...Tu się psioczy nawet nie startując.
Nie chodzi nawet o odmienne zdanie do oceny komisji,bo to jest normalne,ale wyśmiewanie tej komisji to już pycha żeby nie powiedzieć zwykłe chamstwo.

SG i Orange nie wysyłałem w PL na testy,bo na nie jeszcze za wcześnie(orange jeszcze w beczce).Niepijalny SG to lekka przesada...ale o gustach nie dyskutuję.
Pozatym miałem chrapkę na "Czempiona"(za cztery wina z medalami jest "czempion") było blisko! ;)
Wchodząc w komercję przydadzą się potwierdzenia jakości własnych win.

Czyli mamy podobnie.Również się tym pasjonuję.Połączyć pasję z pracą byłoby fantastycznie!

Nie mam w planie robić tylko słodkich win,to jasne.Mam odmiany na różne typy i lubię urozmaicenia.
Z tego co się orientuję to właśnie spore zapotrzebowanie na rynku jest na wina słodsze.Polska lubi słodkie wina.

PostNapisane: niedziela, 29 maja 2022, 08:44 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Może ma to swoje korzenie w czeskiej klasyfikacji win? Nie wiem.
Jeśli ty też lubisz wina z wysokim cukrem resztkowym lub widzisz w tym potencjał biznesowy to jesteś na dobrej drodze Jednak praktycznie 99% ludzi pijących wino na co dzień poszukuje win wytrawnych lub takich, w których cukier jest obecny co najwyżej dla zrównoważenie całości

Nie wiem skąd masz takie statystyki o preferencjach ludzi co do win i skąd jesteś przekonany i preferencjach Czechów co do cukru resztkowego. Polecam na YT czeski kanał o winach z poszczególnych odmian najczęściej uprawianych w ČR. Natrafiłem jakiś czas temu na artykuł ,z którego wynikało,że na wino wytrawne jest moda a nie preferencje ludzi. Na enogii,przedmiot w ramach studiów, prowadząca powiedziała,że dobre wino to takie które nam smakuje,a nie które zdobywa wyróżnienia. Nie mówię,że wino medalowe jest złe,ale komuś może nie pasować.
Degustowałem 20letnie chateauneuf du pape i w życiu bym nie dał za niego tyle pieniędzy.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 29 maja 2022, 10:41 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Nie wiem skąd masz takie statystyki o preferencjach ludzi co do win i skąd jesteś przekonany i preferencjach Czechów co do cukru resztkowego. Polecam na YT czeski kanał o winach z poszczególnych odmian najczęściej uprawianych w ČR. Natrafiłem jakiś czas temu na artykuł ,z którego wynikało,że na wino wytrawne jest moda a nie preferencje ludzi.

Jeden ze sposobów klasyfikacji opiera się na zawartości cukru moszczu. Im więcej stopni NM tym lepiej. Ma to swoje konsekwencje w winie.
Pisałem o ludziach pijących wino regularnie na co dzień a nie od święta czy okazjonalnie. Wystarczy porozmawiać ze sprzedawcami sklepów specjalistycznych z winami i zapytać co kupują klienci regularnie nich odwiedzający. Słodkich win nie da się pić w większych ilościach bo są zamulające. O aspektach zdrowotnych nie wspomnę.

PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2022, 08:02 
Ekspert
Ekspert

Jeżdżę na PIWI dostatecznie długo, i mam przekrój poprzednich lat, często z wybitnymi winami, aby wiedzieć że wina z roczników 2021 i po części 2020 zarówno na PIWI jak i u niektórych winiarzy to próba przykrycia cukrem dwóch kolejnych słabych roczników, a już 2021 wybitnie słabego. Nigdy nie było tak aby podczas degustacji u winiarzy oraz na konkursie był taki odsetek win które mają 6 miesięcy !!! dla większości przyzwoitych odmian jest to profanacja, (pan Andjelić np. sprzedaje swoje bio wino z Pannonii dopiero po 2 latach od zbioru) o cukrze nie wspominając bo nigdy nie było też tyle win z taką ilością cukru, i tak kwaśnych.
Na szczęście byłem tam dwa dni wcześniej przed PIWI, i mieliśmy też okazję degustować wina z roczników 2009-2019, w większości wytrawne, więc skala porównawcza jest zupełnie miażdżąca roczniki 2020-21.
I co ciekawe wszyscy winiarze (oprócz pana Lanżhotskiego) pytani dlaczego tak szybko pozbywają się z piwnic rocznika 2021, jak inni mantrę o globciu, odpowiadali że rocznik był super, wreszcie kwasów w surowcu nie brakowało, nie musieli dokwaszać, a jaka aromatyka :lol: ( oż k.... nie zauważyłem nic poza kwasem z cukrem) itp bajeczki.
Dlatego będąc sprofilowany odpowiednio wcześniej podczas PIWI skupiałem się na nielicznych winach czerwonych i białych z wcześniejszych roczników, reszty "bożole" z cukrem 2021 po kilku tragicznych próbkach nawet nie tknąłem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1