Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 02:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2016, 00:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
28-29 października 2016 - degustacja
30 listopada 2016 wręczenie nagród przy okazji targów w Stuttgardzie.
Duży sukces Winnicy Turnau - wszystkie wystawione wina z tej winnicy rocznik 2015 zostały nagrodzone !!!! gratulacje :thumbup:
I tak:
Złoto 95 pkt - Seyval Blanc
Srebro : cuve rondo/regent 89 pkt; cuvee Cortis/Cantor/Dorsa 86 pkt; Johanniter 88 pkt; Solaris 87 pkt; rózowe rondo/regent 84 pkt.

Kto następny w przyszłym roku ?
Zapisy od lipca, opłata 75 eu/butelkę od zrzeszonych.
Przy 6 butelkach tylko po 55 eu/butelkę

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2016, 05:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To ja także przyłączam się do gratulacji. Szczególnie moje zainteresowanie wzbudziło wino z Seyvala. Muszę koniecznie je spróbować. To jest odmiana w której drzemie duży potencjał, który jest u nas słabo wykorzystywany.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2016, 11:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Punktacja

Opis - najlepsze zaraz po otwarciu butelki, możliwość przechowywania 2020 rok, cena 70 zł.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 12:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Wino zostało zakwalifikowane do typu półwytrawnego przy zawartości cukru resztkowego 24g/l. Czy wytyczamy nowy polski kierunek, kiedy ustalone są normy.

- wytrawne - o zawartosci 1-3 g cukru w litrze
- półwytrawne - 3-10 g
- półsłodkie - 10-16 g (półsłodkie i półwytrawne to nie to samo!)
- słodkie - powyżej 16 g
- bardzo słodkie, likierowe - powyżej 45% cukru.
Z drugiej strony przy kwasowości 9,5g/l i cukrze resztkowym 3g/l pewnie nie tylko mnie gębę wykrzywiło :P

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Poruszyłeś temat (problem), który od pewnego czasu mnie nurtuje.
Zastanawiałem się dlaczego w przypadku wina nie umieszcza się na butelkach dokłądnej zawartości, podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych.
Rozumiem, że określenia wytrawne, półwytrawne itd ma dać konsumentowi szybką orientację, ale konsument w swojej masie i tak nie wie co to oznacza. Konsument kojarzy wytrawność z zawartością kwasów, a nie cukru. Można nad tym ubolewać ale tak jest.
Gdyby na etykiecie podawano zawartość kwasów i cukru była by większa jasność, a tak naprawdę to chodzi o balans (równowagę) pomiędzy zawartością kwasu i cukru tak aby odczucia organoleptyczne były najbardziej akceptowalne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 14:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
gronkowiec napisał(a):
Wino zostało zakwalifikowane do typu półwytrawnego przy zawartości cukru resztkowego 24g/l. Czy wytyczamy nowy polski kierunek, kiedy ustalone są normy.

- wytrawne - o zawartosci 1-3 g cukru w litrze
- półwytrawne - 3-10 g
- półsłodkie - 10-16 g (półsłodkie i półwytrawne to nie to samo!)
- słodkie - powyżej 16 g
- bardzo słodkie, likierowe - powyżej 45% cukru.
Z drugiej strony przy kwasowości 9,5g/l i cukrze resztkowym 3g/l pewnie nie tylko mnie gębę wykrzywiło :P

Trochę inaczej:
0-4 g/l - wytrawne
4-12 g/l - półwytrawne
12-40 g/l półsłodkie
powyżej 40 g/l słodkie
gdy wina mają podwyższoną kwasowość dane te nieznacznie się zmieniają
( definiuje to derektywy UE i rozporządzenie MRiRW )

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 16:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
Wino zostało zakwalifikowane do typu półwytrawnego przy zawartości cukru resztkowego 24g/l. Czy wytyczamy nowy polski kierunek, kiedy ustalone są normy.

- wytrawne - o zawartosci 1-3 g cukru w litrze
- półwytrawne - 3-10 g
- półsłodkie - 10-16 g (półsłodkie i półwytrawne to nie to samo!)
- słodkie - powyżej 16 g
- bardzo słodkie, likierowe - powyżej 45% cukru.
Z drugiej strony przy kwasowości 9,5g/l i cukrze resztkowym 3g/l pewnie nie tylko mnie gębę wykrzywiło :P

Wg
DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 4 czerwca 2013 r. Poz. 633 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi1) z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje2)
Ze względu na zawartość cukru (cukry redukujące po inwersji)
? wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%
? półwytrawne powyżej 10?30 g/l, o zawartości cukru od 2 do do 4%
? półsłodkie powyżej 30?60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%
? słodkie powyżej 60?150 g/l, o zawartości cukru od 8 do 16%
? bardzo słodkie powyżej 150 g/l
Inne są normy niemieckie a jeszcze inne francuskie
To wino seyval 2015 nie spełnia tych norm, bo np
Halbtrocken (półwytrawne): cukier resztkowy do 18 g/l, przy czym jego zawartość nie może przekroczyć całkowitej zawartości kwasu o więcej niż 10 g/l.
Kwas 9,5g/l + 10 = 19,5
A to w/w wino ma 24g/l cukru resztkowego i wg norm niemieckich jest winem półsłodkim(Lieblich)
PS
Czy ktoś już pił to wino i może praktycznie określić jego słodkość i balans cukier/kwasy ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2016, 17:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Zodiak napisał(a):
.....Gdyby na etykiecie podawano zawartość kwasów i cukru była by większa jasność, a tak naprawdę to chodzi o balans (równowagę) pomiędzy zawartością kwasu i cukru tak aby odczucia organoleptyczne były najbardziej akceptowalne.
I właśnie mi o to chodzi. Dyrektywy, normy wymagają nowego podejścia do konsumenta. Większość polaków woli wina z cukrem resztkowym. Ja osobiście wina białe wytrawne pełnego odfermentowania wolę z kwasami na poziomie 6-7g/l po FJM, a jeszcze lepiej przy zawartości glicerolu powyżej 7g/l.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 13:18 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2014, 19:52
Posty: 69
Lokalizacja: Horní Suchá
Tylko dla porównania, jak to jest w Rep. Czeskiej :

Podział win wg zawartości cukru w g/l

víno suché ? wino wytrawne maks. zawartość cukru resztkowego (zbytkový cukr) wynosi 4 g/l. Wina te mogą przy wyższej zawartości kwasów zawierać do 9 g/l cukru resztkowego, jeżeli zawartość kwasów w g/l jest maks. o 2 g/l niższa aniżeli zawartość cukru

víno polosuché ? wino półwytrawne zawartość cukru resztkowego wynosi 4-12 g/l . Jeżeli zawartość kwasów w g/l jest maks. o 2 g/l niższa aniżeli zawartość cukru, może wino tej kategorii zawierać 9-18 g/l cukru.

víno polosladké ? wino półsłodkie zawartość cukru jest granicach 12-45 g/l .

víno sladké ? wino słodkie zawartość cukru jest ponad 45 g/l .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 16:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
lechm napisał(a):
Tylko dla porównania, jak to jest w Rep. Czeskiej :

Podział win wg zawartości cukru w g/l

víno suché ? wino wytrawne maks. zawartość cukru resztkowego (zbytkový cukr) wynosi 4 g/l.....
Przy jakiej dopuszczalnej kwasowości wszystkich rodzajów win ?

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2016, 03:33 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
zbyszekB napisał(a):
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje
Uwaga: fermentowane napoje winiarskie to nie wino. Piszę o tym bo już sam się na to kilka razy nabrałem (ale już nie będę ;-)).
Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Wykreślenia moje. napisał(a):
Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:
1) fermentowane napoje winiarskie, w tym: miód pitny, miód pitny markowy, wino owocowe markowe, wino owocowe, wino owocowe wzmocnione, wino owocowe aromatyzowane, wino z soku winogronowego, aromatyzowane wino z soku winogronowego, nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe, aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe, cydr, perry.
2) wyroby określone w:
a) rozporządzeniu nr 251/2014,
b) rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VII w części II w pkt 1?9, 11, 15 i 16.
W pierwszej grupie co prawda wśród fermentowanych napojów winiarskich mamy wino z soku winogronowego, ale to tylko pozornie tak dobrze wygląda.
Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina napisał(a):
g) wino z soku winogronowego ? będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino z soku winogronowego, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, lub barwienia,
W kwestii cukru zasady podziału wyrobów gronowych zamieszczone są w załączniku XIV do Rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia 14 lipca 2009 r., a w przypadku fermentowych napojów winiarskich w (cytowanym przez Zbyszka) Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 22 maja 2013 r.

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PIWI 2016
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2016, 18:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
@EnoLab
Dobrze ,że czuwasz, bo prawie wszystkie informacje w necie są błędne na temat klasyfikacji zawartości cukru resztkowego w winach gronowych.
np
http://www.nutrilife.pl/index.php?art=69
http://www.winka.net/slownik/w/wina-gronowe.html
http://www.ilovewino.pl/klasyfikacja-i-podzial-win/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wino
http://o-winie.pl/co-wiedziec/klasyfika ... dem-smaku/
itd.
Obowiązują w Polsce regulacje prawne wg http://paragrafwkieliszku.pl/formalnaetykieta/
A cukier resztkowy reguluje załącznik nr XIV część B

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO