gronkowiec napisał(a):
Wino zostało zakwalifikowane do typu półwytrawnego przy zawartości cukru resztkowego 24g/l. Czy wytyczamy nowy polski kierunek, kiedy ustalone są normy.
- wytrawne - o zawartosci 1-3 g cukru w litrze
- półwytrawne - 3-10 g
- półsłodkie - 10-16 g (półsłodkie i półwytrawne to nie to samo!)
- słodkie - powyżej 16 g
- bardzo słodkie, likierowe - powyżej 45% cukru.
Z drugiej strony przy kwasowości 9,5g/l i cukrze resztkowym 3g/l pewnie nie tylko mnie gębę wykrzywiło

Wg
DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 4 czerwca 2013 r. Poz. 633 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi1) z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje2)
Ze względu na zawartość cukru (cukry redukujące po inwersji)
? wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%
? półwytrawne powyżej 10?30 g/l, o zawartości cukru od 2 do do 4%
? półsłodkie powyżej 30?60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%
? słodkie powyżej 60?150 g/l, o zawartości cukru od 8 do 16%
? bardzo słodkie powyżej 150 g/l
Inne są normy niemieckie a jeszcze inne francuskie
To wino seyval 2015 nie spełnia tych norm, bo np
Halbtrocken (półwytrawne): cukier resztkowy do 18 g/l, przy czym jego zawartość nie może przekroczyć całkowitej zawartości kwasu o więcej niż 10 g/l.
Kwas 9,5g/l + 10 = 19,5
A to w/w wino ma 24g/l cukru resztkowego i wg norm niemieckich jest winem półsłodkim(Lieblich)
PS
Czy ktoś już pił to wino i może praktycznie określić jego słodkość i balans cukier/kwasy ?