Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 13:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 14:17 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś może się zapoznał? Jest coś nowego?
http://www.plantpress.pl/oferta/product ... cts_id/415

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lutego 2009, 19:26 
nowicjusz
nowicjusz

Czy ktoś się od tego czasu zaopatrzył w tę książkę?
Kiedyś RM coś mówił o zamiarze wydania czegoś NOWEGO, ładnie wydanego. Miał ponoć scharakteryzować m.in. popularne/obiecujące w PL odmiany, zaktualizowany poradnik uprawy winorośli, ... - jak w opisie.
Może to być ciekawa pozycja. Się może skuszę.

Pozdr.
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 00:18 
Kiper
Kiper

Warto nabyć ten poradnik - kolejne dzieło polskiego Dionizosa. Ładne ilustracje i szata graficzna książki, zwięzłe opisy popularnych u nas odmian.
kt70

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 07:15 
Ekspert
Ekspert

A to nie jest stara jego ksiażka "Winorośl" w nowym wydaniu?
BTW, ma ktoś "Winorośl i Wino" RM - warto kupić? Jako uzupełnienie do "Winorośli"?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 09:48 
Kiper
Kiper

Mam "Winorośl i wino" z 2006 r. Jest to publikacja solidna, ciekawa. Zawiera szereg informacji o odmianach: opisy, zestawienia, tabele itp. To chyba najobszerniejsze dzieło R. Myśliwca z dotąd opublikowanych. Warto nabyć.
kt70

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 lutego 2010, 09:59 
mistrz
mistrz

Ja mam Winorośl i Wino rocznik 2006 i muszę przyznać, że nie warto mieć i tego i "Nowoczesnej winnicy", bo wiele tekstów sie powtarza, co nie zmienia faktu, że książka (WiW) wartościowa (choć żałuje że nie ma tak ładnej grafiki jak "Winorośl")

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 10:19 
Kiper
Kiper

Z publikacjami RM to jest tak:
Zacząłem swoją przygodę z winoroślą od strony internetowej RM. Potem kupiłem "Ogród winoroślowy" (1997), "Wino z własnej winnicy" (2000) i "Uprawę winorośli" (2003). Większość tekstu okazała się już jednak znana ze wspomnianej strony internetowej. Potem w 2006 kupiłem "Winorośl w ogrodzie" i "Winorośl i wino" i okazało się, że ta pierwsza to "Ogród winoroślowy" pod zmienionym tytułem (a powinno być po prostu wyd. II zmienione) a "Winorośl i wino" to połączone dwie pozostałe publikacje (i nieco zaktualizowane). Szanuję pana RM za wiedzę, doświadczenie, wkład w rozwój polskiego winiarstwa i przede wszystkim inspirację dla moich własnych działań, ale kolejne publikacje sobie podarowałem. Nie wiem, czy RM robi jakiś doktorat czy habilitację, ale moim zdaniem mnoży tytuły (ocierając się o autoplagiat), by zwiększyć liczbę publikacji. Jeśli więc ktoś nie ma wcześniejszych książek, to polecam zakup najnowszych, ale jeśli już coś ma, to po co płacić drugi raz za to samo? Z tych, które mam uważam "Winorośl i wino" za najzupełniej wystarczającą książkę i szczerze ją polecam.

Ostatnio edytowano piątek, 19 lutego 2010, 09:19 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 21:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="piotrsz"]Z publikacjami RM to jest tak:
Zacząłem swoją przygodę z winoroślą od strony internetowej RM. ....
.....
Z tych, które mam uważam "Winorośl i wino" za najzupełniej wystarczającą książkę i szczerze ją polecam.

Zgoda

Można zamiast tego
„Complete Grape Growing System” MP3 audio
Za jedyne 47,95$
http://www.my-grape-vine.com/
I tam dowiesz się jak wyhodować krzew z którego otrzymasz 42funty owoców.
Piękne zdjęcia !!!!
Naprawdę książka warta ceny :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 22:47 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="piotrsz"] ...moim zdaniem mnoży tytuły (ocierając się o autoplagiat), by...

Podzielam tę opinię. Zorientowałem się już kilka lat temu, że kolejne książki to w dużym stopniu fragmenty i kompilacje poprzednich.
Bywa jednak gorzej: w pierwszym wydaniu "Nowoczesnej winnicy" jest cały rozdział pt. "Produkcja materiału sadzeniowego", z dość szczegółowym opisem prowadzenia plantacji podkładek, opisami podkładek, pozyskiwaniem zrazów, szczepieniem, stratyfikacją, prowadzeniem szkółki itd. W kolejnych wydaniach wszystko to znika...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 22:49 
Ekspert
Ekspert

42 funty ? to tylko 21 kg . Nie ma o czym pisać . Ja z Ronda miałem 10 kilo i to bez nawozów , w drugim roku owocowania . To wszystko i tak nic w porównaniu z winogrodnikami z Ukrainy , oczywiście jeśli to prawda .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 lutego 2010, 23:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]42 funty ? to tylko 21 kg . Nie ma o czym pisać . Ja z Ronda miałem 10 kilo i to bez nawozów , w drugim roku owocowania . To wszystko i tak nic w porównaniu z winogrodnikami z Ukrainy , oczywiście jeśli to prawda .

te 42 funty to też w 2-gim roku owocowania :mrgreen:
Ja miałem z Aurory 40kg i też bez nawozów a gdy pochwaliłem się tym na wino.org.pl to mnie obśmiały(ale to już było dawno temu)
Ale liści na krzewie było tyle,że wykarmiły by pewnie i drugie tyle owoców !

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 00:52 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"] W kolejnych wydaniach wszystko to znika...

A dziwisz się?Przejść z monopolisty do jednego z wielu?Rzadna satysfakcja.Ale ON ten monopol sobie wypracował!Pokaż drugiego co cokolwiek napisał,co z własnej kieszeni wykładał pieniądze na coś,co inni nazywali abstrakcją,ale z tej abstrakcji chętnie pózniej skorzystali!
ON nigdy nie był instytutem,który "hulał"za pieniądze podatników!
Facet w końcu zrozumiał,że za swoją pracę coś mu się należy!
Sądzę że gdyby nie pasja RM,to Forum nie było by w tym miejscu,w którym jest obecnie.Przeprowadz sondę, ilu forumowiczów zaczynało od Myśliwca,ilu zaczynało od jego książek,a ilu od innych autorów?
Ale może Ty coś wydasz!Ja bym to chętnie kupił,tylko obawiam sie ,że tam by nie było "O winorośli" tylko"Złote myśli".Sory Maciek,ale tak to widzę.

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 08:01 
Ekspert
Ekspert

Ponieważ "Winorośl" czytałem w wersji elektronicznej :roll: , a RM uczciwie pracuje na swoje pieniądze - nabyłem drogą kupna "Winorośl i Wino" ale więcej od niego raczej nic już nie kupię :D

[quote="Maciej"] Bywa jednak gorzej: w pierwszym wydaniu "Nowoczesnej winnicy" jest cały rozdział pt. "Produkcja materiału sadzeniowego", z dość szczegółowym opisem prowadzenia plantacji podkładek, opisami podkładek, pozyskiwaniem zrazów, szczepieniem, stratyfikacją, prowadzeniem szkółki itd. W kolejnych wydaniach wszystko to znika...

Nie macie tego rozdziału na skanach? Chętnie bym przeczytał.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 09:22 
Kiper
Kiper

[quote="szpeciel"]Pokaż drugiego co cokolwiek napisał,co z własnej kieszeni wykładał pieniądze na coś,co inni nazywali abstrakcją,ale z tej abstrakcji chętnie pózniej skorzystali!
ON nigdy nie był instytutem,który "hulał"za pieniądze podatników!
Facet w końcu zrozumiał,że za swoją pracę coś mu się należy!
Sądzę że gdyby nie pasja RM,to Forum nie było by w tym miejscu,w którym jest obecnie.Przeprowadz sondę, ilu forumowiczów zaczynało od Myśliwca,ilu zaczynało od jego książek,a ilu od innych autorów?

Ja się z tym w 100% zgadzam i myślę, że nikt temu nie przeczy. Ale wydawanie tego samego kilka razy pod innymi tytułami to co najmniej naciąganie.
[quote="szpeciel"]Ale może Ty coś wydasz!Ja bym to chętnie kupił,tylko obawiam sie ,że tam by nie było "O winorośli" tylko"Złote myśli".Sory Maciek,ale tak to widzę.
A ja się nie obawiam i zupełnie serio bym kupił.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 09:28 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
I tam dowiesz się jak wyhodować krzew z którego otrzymasz 42funty owoców.

Pierwsze wino w życiu - 30 l - zrobiłem z jednego krzewu, który rósł w ogródku mojego wujka. Porastał cały płot, pół trawnika i jedno wielkie drzewo :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1