Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 21:07 
mistrz
mistrz

Wydarzenie to będzie w zasadzie tylko dla mojej rodziny, chyba, że się ktoś przyłączy... :D
Ale na poważnie:
W drodze na węgierskie kąpieliska zamierzam spędzic chocby jeden dzień na Morawach, w okolicach Mikulowa.
Czy ktoś mógłby mi polecic winniczkę, gdzie można przyjemnie spędzic czas, a przy okazji kupic parę fajnych win w rozsądnej cenie?
A może to samo na zachód od Balatonu (będę prawdopodobnie w Bukk).
Generalnie preferuje wina białe.
Pozdrawiam.
Włodek

PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 22:28 
Ekspert
Ekspert

Polecam Brezi k. Mikulova.
Vinarstvi Knourek ma dobre wina białe z praktycznie większości uprawianych tam szczepów. Ma tam także noclegi.
Obok na ul. Sklepni masz kilku winiarzy. Do wyboru, do koloru, P. Sebesta, P. Kern, gdzie można nabyć rarytas w dobrej cenie czyli wino z Rubineta.
Zjeżdżając trochę w bok masz Vinarstvi Baloun w Velkich Pavlovicach, i pełno piwnic w pobliskich Cejkovicach.

PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 13:41 
mistrz
mistrz

Serdeczne dzięki.
To może jeszcze ktoś wie coś o okolicy na Węgrzech między granicą węgiersko-austriacką a Balatonem?
Pozdrawiam
Włodek

PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 14:26 
Kiper
Kiper

Jak masz czas to podjedź do Austrii do Burgenlandu do miejscowosci takich jak: Winden, Weiden am See czy Gols. Praktycznie na każdym rogu winiarnia. Polecam Leeb, Beck. Z resztą gdzie byś nie trafił to będziesz zadowolony. Wiem z doświadczenia :)
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 18:50 
mistrz
mistrz

Obiło mi się o uszy, że w okolicy Mikulowa jest do zwiedzania jakaś ogromna piwnica (a może chodzi o największą beczkę?). Wolałbym raczej zwiedzic zakład produkujący wino. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie?
Pozdrawiam
Włodek

PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 20:24 
Ekspert
Ekspert

W Mikulowie, w zamku mieści się muzeum. W nim jest ekspozycha dot. winiarstwa. Są też inne, ciekawe ekspozycje. Jest tam też i ogromna beczka.

Warto zakotwiczyć na parę dni i zwiedzić okolice. Winnic jest tam zatrzęsienie. Co knajpa, to winiarnia. Pensjonatów i hotelików w okolicy nie brak, a w szczególności nad samym zalewem, np. Dolni Vestonice. Bardzo często właściciel knajpki jest jednocześnie właścicielem winnicy. Są też i takie obrazki, że od strony ulicy, przy domu jest otwarta altanka porośnięta winoroślą, sół nakryty obrusem, a na nim stoi taca z kilkoma czystymi kieliszkami... Wystarczy zapukać do gospodarza, aby napić się wina za rozsądne pieniądze i posłuchać, co ma do powiedzenia. My nie skorzystaliśmy z takiej formy, bo byliśmy z dzieckiem, które jest jak żywe srebro, ale wieczorkiem na kieliszeczek wina zachodziliśmy sobie w miejscu noclegu.

Masyw Palawy też przepiękny i jego południowy stok jest najcieplejszym miejscem w okolicy. Widziałam na nim nawet dęby burgundzkie. W sierpniu dojrzewają tam derenie i też jest ich sporo, więc i dereniówkę przy okazji można sobie zmajstrować. ;) Na szczycie najwyższego wzgórza są ruiny zamku warownego oraz genialne widoki na zalewy i winnice, które ciągną się niemal po horyzont.

W zeszłym roku pojechaliśmy sobie w ciemno i też mieliśmy zamiar skoczyć jeszcze na Węgry, ale jakoś nam się potem już nie chciało... Stwierdziliśmy, że język czeski jest bardziej ludzki, a i winko przyzwoite ;)

PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 20:30 
mistrz
mistrz

Małgosiu, Wielkie Dzięki!
Tak mi to pieknie i plastycznie opisałaś, że zastanawiam się, czy warto już w ogóle ruszac się z domu... :P
Dla tych czystych kieliszków i zasłanego stołu chyba jednak warto pojechac!
Pozdrawiam
Włodek

PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 21:27 
Ekspert
Ekspert

vladi1 napisał(a):
Małgosiu, Wielkie Dzięki!
Tak mi to pieknie i plastycznie opisałaś, że zastanawiam się, czy warto już w ogóle ruszac się z domu... :P
Dla tych czystych kieliszków i zasłanego stołu chyba jednak warto pojechac!
Pozdrawiam
Włodek

Hmm... Smaku i aromatu wina nie da się przeczytać... Dla każdego słowa mogą mieć odrobinę inny wydźwięk... Nie ma innego sposobu, jak tylko osobiste odwiedziny ;)

Edit:
...chociaż niektórzy nie takie rzeczy "czytali", nawet świeże rękopisy :mrgreen:

Strefa czasowa: UTC + 1