Teraz jest środa, 10 września 2025, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 16 marca 2024, 09:14 
Kiper
Kiper

Witam Kolegów i Koleżanki z forum,
piszę do Was w pewnej wyjątkowej sprawie...
Zwracam się z prośbą o pomoc w ratowaniu mojego zdrowia i życia. Jeszcze w ubiegłym roku byłem młodą zdrową osobą. W siepniu 2023 roku
zdiagnozowano u mnie ostrą białaczkę limfatyczną. Choroba z dnia na dzień zmieniła moje życie. Na wiele tygodni trafiłem do szpitala, gdzie zostałem poddany intensywnej chemioterapii. Aby zakończyć cały cykl leczenia i mieć szansę na całkowity powrót do zdrowia muszę poddać się przeszczepowi komórek macierzystych. I tu moja prośba... jeśli ktoś z Was miałby chęć pomóc mi w powrocie do zdrowia, proszę o zarejestrowanie się w Fundacji DKMS celem zostania dawcą szpiku (komórek macierzystych z krwi).

Przeszczep szpiku kostnego (komórek macierzystych z krwi) jest szansą dla mnie i wielu innych osób chorujących na białaczkę i inne nowotwory krwi do całkowitego wyleczenia i powrotu do pełni sił.
Zawsze myślałem, że bycie dawcą szpiku wiąże się z bolesnym, nieprzyjemnym zabiegiem. Pewnie wielu ludzi myśli podobnie, co w jakimś stopniu może odstraszać potencjalnych chętnych zostania dawcą.
Tak naprawdę w ponad 90 % dawca szpiku kostnego to dawca komórek macierzystych, które pobiera się z krwi dawcy.
Zabieg pobrania szpiku (komórek macierzystych) jest wykonywany w szpitalu w ciągu jednego dnia. Trwa to wszystko około 6 godzin, po czym można wrócić od razu tego samego dnia do domu.
Zabieg jest prawie bezbolesny. Jedyny dyskomfort jaki się odczuwa to dwa ukłucia igłą, tak jak przy zwykłym pobraniu krwi.
W czasie zabiegu jest się podłączonym do maszyny, która wyłapuje z krwi komórki macierzyste.
Dla dawcy taki zabieg jest w 100 % bezpieczny, nie powoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu czy spadku sił.

Jeśli ktoś z Was chce pomóc, wystarczy na stronie www.dkms.pl wypełnić prosty formularz rejestracyjny. Fundacja wyśle do zainteresowanej osoby list z dwoma próbkami do zrobienia wymazu z wewnętrznej strony policzka. Następnie trzeba te próbki odesłać na adres fundacji.

Rejestrując się w bazie dawców Fundacji DKMS możesz zostać dawcą komórek macierzystych i tym samym uratować moje życie lub kogoś innego.

Poniżej podaję adresy stron, na których można dowiedzieć się więcej na temat przeszczepów:
https://www.dkms.pl/
https://www.dkms.pl/dzialaj/zostan-dawca

Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia oraz dobrego sezonu na winnicy w 2024 roku.
Marcin.

Strefa czasowa: UTC + 1