Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 02:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2015, 13:13 
przedszkolak
przedszkolak

CHCESZ PRZEDSTAWIĆ SWOJE WINA Z ODMIAN HYBRYDOWYCH (PIWI) do oceny i stanać do konkursu z takimi winami z RC, Austrii, Niemiec, Slowacji, Wegier?
Stowarzyszenie Winiarskie im. Mendela w Šardicach, Narodowe Centrum Wina, Fundusz Winiarski RC, Wydział Ogrodnictwa MENDELU oraz ZA WINEM.PL zapraszają winiarzy polskich do udziału w ciekawej imprezie winiarskiej, którą jest II rocznik wystawy PIWI 2015 ŠARDICE.
Organizatorzy w ten sposób nawiązują do pierwszego rocznika tej imprezy, która okazała się imprezą pożyteczną i udaną pod każdym względem. Organizatorów zaskoczyło zainteresowanie winiarzy nie tylko morawskich, ale też z Austrii, Niemiec, Słowacji i Polski. Do konkursu stanęło 163 win, z tego 51 białych, 50 czerwonych i 62 win odmiany Hibernal jako specjalnej kategorii HIBERNAL FORUM. Grupa winiarzy z Polski oceniła bardzo pozytywnie imprezę, choć tylko jedno wino z Polski, mianowicie Rondo 2013 z Winnicy Steców z Tarnowca zdobyło srebrny medal, jednak i pozostałe wina winiarzy z Polski uzyskały dobre oceny. Ale i to można uznać na sukces win polskich. Pokazały się w dobrym świetle, swoim udziałem spowodowały też to, że koledzy winiarze z Moraw bardzo interesowali się winami polskimi. Pozytywnym aspektem wystawy były też wykłady czołowych specjalistów z Moraw i Austrii w temacie odmian PIWI (Doc. Inż. Pavloušek z MENDELU, pan Vilém Kraus-specjalista do spraw odmian PIWI, inż. Karel Hanák z Instytutu Winiarskiego w Klostenneuburgu), oraz ciekawe dyskusje winiarzy, jak też nawiązywanie nowych kontaktów i wymiana cennych doświadczeń dotyczących uprawy i produkcji win z odmian hybrydowych.
Katalog z I rocz. wystawy do pobrania: www.vinozesardic.cz/userFiles/piwi_kat.pdf
Już od czwartku 4.6. przebiegać będzie program towarzyszący wystawie: SZKOLENIE WIOSENNO-LETNIE, odwiedzenie winnic eksperymentalnych oraz winnic znanego winiarza Lubomíra Glosa, odwiedzimy miejscowych winiarzy w Šardicach i okolicy, obejrzymy system upraw oraz sprawy związane z produkcją wina, odwiedzimy również Salon Win RC na zamku w Valticach. Przebiegnie też seminarium specjalnie poświęcone odmianom hybrydowym, jak w roku ubiegłym.
Informację dla winiarzy z Polski o organizacji i przebiegu imprezy może podać kol. Rafał Stec, medalista konkursu (rstec@wsn.pl). Sprawy organizacyjne będą podawane na bieżąco.
Album FB z I rocznika wystawy: https://www.facebook.com/profile.php?id ... 055&type=3

Informacje: ZA WINEM.PL , Lech Małysz, lechm@seznam.cz, kom. +420 732 368 668

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2015, 20:39 
Ekspert
Ekspert

Szanowni Koledzy mogę się tylko w całej rozciągłości poprzeć to co napisał Lech Małysz. Byłem widziałem i w tym roku także jedziemy.
Warto wziąć udział w konkursie PIWI w Sardicach także w charakterze uczestnika konkursu. Ma charakter międzynarodowy, i jeżeli robicie waszym zdaniem ciekawe wina to warto także w tym konkursie wziąć udział, podobnie jak w konkursie organizowanym przez Winogrona.org.
Najważniejsze jest to że przy tak dużej skali prezentowanych odmian (znacznie większej niż w Polsce) można w dużym stopniu wyrobić sobie zdanie co można z nich ewentualnie zrobić.

PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 09:51 
przedszkolak
przedszkolak

MIĘDZYNARODOWA WYSTAWA WIN Z ODMIAN HYBRYDOWYCH PIWI 2015 - REGULAMIN
Regulamin międzynarodowego konkursu win z odmian hybrydowych PIWI 2015 oraz Hibernal Forum-Šardice-Morawy

I. Organizator Konkursu, komisja organizacyjna:
Organizatorem Konkursu jest Winiarskie Stowarzyszenie im. Mendela w Šardicach (Republika Czeska, Morawy) przy współudziale Funduszu Winiarskiego RC, Narodowego Centrum Wina i Związku Winiarzy RC.
Zarząd organizacyjny: Ing. Zdeněk Buštík, Zdeněk Benešovský, František Foretník,
Ing. Jarmila Nešporová, Ing. Robert Benešovský.
Komisarz degustacji: Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. ? MENDELU Lednice

II. Cel Konkursu:
Bezpośrednim celem Konkursu jest porównanie jakości win z odmian hybrydowych (PIWI) z Europy Środkowej. Konkurs otwarty jest dla wszystkich win z Republiki Czeskiej oraz win z zagranicy uzyskanych wyłącznie z odmian hybrydowych, ewent. cuvée, w którym przynajmniej jeden składnik to wino z odmiany hybrydowej. Wina muszą spełniać regulamin tego konkursu.

III. Minimalna ilość, oznaczenie próbek oraz opłata konkursowa:
Uczestnik Konkursu daje organizatorowi bezodpłatnie dla celów oceny senzozycznej oraz prezentacji na wystawie 3 szt. butelek z winem o zawartości 0,75 l każdego wina (określanych dalej jako ?Próbki?) zgłoszonego do Konkursu.
Każda próbka wina zgłoszona do Konkursu powinna być oznaczona następującymi danymi:
- odmiana, z której wino wyprodukowano (ewent. nazwa komercyjna wina)
- rocznik wina
- określenie kategorii jakościowej (wg zawartości cukru w moszczu w °NM lub °Bx)
- pochodzenie wina ? kraj, region, gmina
- nazwa winnicy lub nazwisko producenta z podaniem adresu
Koszt dostarczenia próbek wina na miejsce zbiorowe ponosi zgłaszający.
Uczestnik Konkursu nie płaci żadnej opłaty konkursowej.

IV. Zgłoszenia do Konkursu, miejsca zbiorcze:
Uczestnicy Konkursu zgłaszają swój udział oraz wina konkursowe pod adresem e-mailowym organizatora: Ing. Zdeněk Buštík - Zdenek.Bustik@seznam.cz lub piwi-sardice@seznam.cz na załączonym formularzu najpóźniej do 25.5. 2015. Info również na: www.vinozesardic.cz/piwi-2015
W celu ewentualnej potrzeby tłumaczenia również na:
Ing. Lech Małysz, ZA WINEM.PL ? lechm@seznam.cz

Termin przekazania win: do 22. 5. 2015

Organizator ma prawo do wykluczenia tych win z konkursu, które nie spełniają Regulaminu wystawy lub tych win zgłoszonych do konkursu, które nie dotrzymały w pełni wymogów Regulaminu. Wina nie spełniające wymogów Regulaminu nie będą poddawane ocenie.

V. Data Konkursu oraz data oceny win:
Ocena konkursowa win przebiegnie w piątek dnia 29. 5. 2015 o godz. 17 U Orla w Šardicach.
Wystawa odbędzie się w sobotę dnia 6. 6. 2015 od godz. 13 U Orla w Šardicach.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się tego samego dnia o godz. 15.

VI. Komisje fachowe i ocena:
Ocena win przebiegnie w co najmniej 4-osobowych komisjach. Przewodniczącego i członków komisji fachowych włącznie z komisarzem degustacji mianuje zarząd Konkursu z pośród powszechnie uznanych ekspertów w dziedzinie sensorycznej oceny win. Komisarz degustacji rozstrzyga wszelkie spory i niepewności w ocenie.
Wina oceniane są systemem 100-punktowym zgodnie z normą OIV.
Wszystkie próbki win są oceniane anonimowo i serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych numerem ewidencyjnym.

VII. Kategorie win:
Wina zgłoszone do konkursu są zaszeregowane do trzech podstawowych kategorii:
A ? wina białe odmiany Hibernal
B ? wina białe innych odmian PIWI
C ? wina czerwone i różowe wszystkich odmian PIWI

VIII. Champion, medale i najlepsza kolekcja win:
Tytuł Championa przyznaje się winu o najwyższej ocenie punktowej w każdej z podanych kategorii:
CHAMPION PIWI 2015 w kategorii win białych odmiany Hibernal
CHAMPION PIWI 2015 w kategorii win białych innych odmian PIWI
CHAMPION PIWI 2015 w kategorii win czerwonych i różowych wszystkich odmian PIWI

Medal Złoty jest przyznawany winom o ocenie punktowej 86 i więcej punktów.
Medal Srebrny jest przyznawany winom o ocenie punktowej 82,00 do 85,99 punktów.
Medale może otrzymać nie więcej, niż 30% najwyżej punktowanych win, spośród całkowitej ich ilości ocenianej podczas konkursu. To dotyczy również poszczególnych kategorii Konkursu.

Tytuł Najlepsza Kolekcja Win jest udzielony uczestnikowi o najwyższej uzyskanej średniej punktowej spośród czterech najwyżej ocenionych win win. Tutuł najlepszej kolekcji win może uzyskać uczestnik, który zgłosi do konkursu cztery lub więcej win.

IX. Oznakowanie win:
Uczestnik ma prawo do oznakowania butelek odpowiedniej partii produkcyjnej wyróżnionych win naklejką medalową (CHAMPION PIWI 2015, GOLD PIWI 2015, SILVER PIWI 2015), którą może zakupić od organizatora Konkursu za cenę 5.- CZK/1 szt.
Na etykiecie wyróżnionego wina nie jest dozwolone podawanie jakichkolwiek informacji, które nie dotyczą wyróżnienia danego wina.
W materiałach informacyjnych uczestnika można dane o wyróżnieniach podawać w okresie do lat pięciu od udzielenia wyróżnienia.
Samowolne oznaczanie win z logo PIWI jest uważanie za naruszenie regulaminu, działanie nieetyczne oraz za naruszenie praw organizatora.

X. Informacje końcowe
Organizator opublikuje wyniki konkursu włącznie oceny punktowej poszczególnych win na lokalnym informatorze internetowym www.vinozesardic oraz na ogólnokrajowym informatorze internetowym www.wineofczechrepublik.cz
Ewentualne zapytania i informacje: Lech Małysz, mob. +420 732 368 668, e-mail: lechm@seznam.cz

Przystąpienie do Konkursu oznacza zaakceptowanie powyższego regulaminu.

W Šardicach, kwiecień 2015 ? zarząd organizacyjny wystawy

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 21:42 
Ekspert
Ekspert

Poniżej prezentuję wyniki II międzynarodowego konkursu win z odmian hybrydowych (PIWI) Sardice 2015. Komentarz wkrótce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 21:54 
przedszkolak
przedszkolak

WYNIKI POLSKICH WIN:
Polscy wystawcy byli prawdziwą furorą wystawy win z odmian hybrydowych (PIWI-Pilzwiderstandsfähige Rebsorten). Z 19 win wysłanych do konkursu zdobyli 4 medale złote oraz 5 medali srebrnych. Oto lista wyróżnionych polskich winiarzy oraz ocena wszystkich polskich win, które stanęły do konkursu:

MEDALE ZŁOTE:
Winnica Turnau ? Solaris 2014 ? 88 p.
Winnica Srebrna Góra ? Regent 2013 ? 88 p.
Winnica Srebrna Góra ? Cabernet Cortis 2013 ? 87 p.
Winnica Turnau ? Rondo+Regent 2014 ? 86 p.

MEDALE SREBRNE:
Winnica Turnau -. Seyval Blanc 2014 ? 83 p.
Winnica Turnau ? Johanniter 2014 ? 82 p.
Łukasz Chrostowski ? Regent+Rondo+Cabernet Dorsa+Zweigelt-MAGNESIA PRESTIGE ? 84 p.
Marcin Pierożyński ? Rondo 2013 CIRCO ? 83 p.
Winnica Turnau ? Rondo+Regent 2014 ? 83 p.

POZOSTAŁE WYNIKI POLSKICH WIN:
Winnica Srebrna Góra ? Cuvée Johanniter, Hibernal, Traminer, Solaris 2014 ? 77 p.
Łukasz Chrostowski ? Solaris+Johanniter+Riesling 2014 ? 76 p.
Łukasz Chrostowski ? Regent+Rondo+Cabernet Dorsa+Zweigelt 2014-ROSÉ CUVÉE ? 76 p.
Winnica Turnau ? Hibernal 2014 ? 72 p.
Winnica Srebrna Góra ? Rondo 2013 ? 72 p.
Marcin Pierożyński ? Regent 2013 NEO ? 70 p.
Marcin Pierożyński ? Regent Rosé PINKY 2014 ? 70 p.
Winnica Srebrna Góra ? Hibernal 2014 ? 65 p.
Łukasz Chrostowski ? Regent+Rondo+Zweigelt-MAGNESIA CUVÉE ? 65 p.
Marcin Pierożyński ? Hibernal 2014 MICO ? 64 p.

-- poniedziałek, 8 czerwca 2015, 22:54 --

---WYSTAWA WIN PIWI 2015 I HIBERNAL FORUM-ŠARDICE---
Morawy ? 6.6. 2015
Z wielkim zainteresowanie jechałem do Šardic, bo już na podstawie dyskretnych przecieków dotarły do mnie wieści o wynikach polskich win na konkursie PIWI 2015. Udział polskich win a zwłaszcza wyniki osiągnięte na tegorocznym PIWI 2015, były po prostu szokiem dla szerokiej publiki winiarskiej, która zebrała się w Šardicach. Ludzie zwracali się do mnie z pytaniami, co to za winnice, gdzie one leżą, co to za ludzie, co to za technologie...etc. etc. etc. Pytań było wiele, zainteresowanie ogromne wprost. Poczułem dumę, bo każda taka promocja Polski jest powodem do dumy. W ten sposób trzeba się prezentować, pokazywać się światu winiarskiemu. Dużo czyta się o winach polskich, każdy oczywiście chwali to swoje. To jednak nie wystarcza. Trzeba obiektywnej oceny nie tylko na swoim poletku, ale trzeba też wyjść za płoty i pokazać ? polski winiarz potrafi i polski winiarz chce pokazać się w mocnej konkurencji. Jak widać udaje się to przy trosze odwagi wystawić swoje wina. Z kolegą Robertem pytaliśmy: gdzie zostały inne renomowane winnice polskie, bo byliśmy przekonani, że medali mogło być jeszcze więcej. Zwłaszcza widać, jak winiarski region podkarpacki zamyka się sam w sobie, z wielką szkodą dla promocji tego winiarskiego regionu. Niestety, tak to komentowaliśmy.
Bardzo dobrym wynikiem było to, że każda ze zgłoszonych winnic odwozi sobie do Polski przynajmniej jeden medal. Na kolejne medale zasługują komentarze, które wysłuchałem, widząc, że ktoś daje sobie nalać polskie wino do degustacji. Wysoko oceniono zwłaszcza Winnicę Turnau, jej solaris, ale też seyval blanc oceniała publika podczas degustacji bardzo wysoko, stawiając nawet solarisa albo seyvala na czempiona białych win. Po stwierdzeniu, że winnica ta leży 1000 km na północ od Šardic, przysłowiowo wszystkim opadały szczęki. Z niedowierzaniem oceniali czerwone wina z Winnicy Srebrna Góra, nie wierząc wprost, że w Polsce może powstać takie piękne czerwone. Również wyróżnione wina z Winnicy Eguus i Winnicy Witanowice się podobały i zainteresowały. Nad niektórymi winami trzeba będzie jeszcze popracować.

Oto wyniki konkursu PIWI 2015:
Czempion PIWI 2015 w kategorii win białych: RINOT 2013, morawskie wino krajowe (MZV), Vinselekt Michlovský, Rakvice, 92 p.

Czempion PIWI 2015 w kategorii win Hibernal: HIBERNAL 2014, morawskie wino krajowe (MZV), Víno Sýkora, Čejkovice, 92 p.

Czempion PIWI 2015 w kategorii win czerwonych i rosé: NATIVA 2011, morawskie wino krajowe (MZV), Vinselekt Michlovský, Rakvice, 92 p.
Kompletne wyniki z katalogu wystawy-wiz scan kataloga od Roberta.

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 22:53 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje dla polskich winiarzy :thumbup:
Zbyszek

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 20:42 
przedszkolak
przedszkolak

---JESZCZE DO PIWI 2015---
Znamy wyniki konkursu, znamy najlepsze wina, jednak jak były odebrane wina przez nas, uczestników degustacji publicznej. Konsultowaliśmy poszczególne wina i nasze refleksje nieraz odbiegały od wyników oficjalnych. Nie zawsze to, co smakuje komisji, musi smakować wszystkim. A co smakuje Robertowi, nie musi smakować mi i na odwrót. Ale w tym też jest piękno wina.
Trochę analiz win białych:
RINOT 2013, wino regionalne, Vinselekt Michlovský, 92p. ? czempion win białych. Dla mnie był OK, jednak były oceny dość kontrowersyjne. Moja ocena (5)
MERZLING 2014, PS, Petr Formánek, 89p. ? dla mnie niezbyt ciekawe, coś mi w nim przeszkadzało (4-)
DONAURIESLING 2014, Klosterneuburg (A), 88p. ? Ciekawa odmiana, dość zresztą polecana na kolkwium w ramach PIWI. Z tych samych rodziców, jak Johanniter, a więc Riesling x FR 589-54. Wino też ciekawe, dość odmienne od znanych win, dobry aromat, kwasowość, ale to wino akurat nie powalało (4). Jednak ciekawe zetknięcie z tą odmianą. Ta próbka była w postaci wina musującego!!!
SOLARIS 2014, Winnica Turnau (PL), 88p. ? Stawiane przez wielu obecnych na czempiona win białych. Temu win absolutnie nic nie brakuje! Dla mnie tak samo jedno z najlepszych win konkursu (5+)
MALVERINA 2012, późny zbiór, Marek Štýbl, 86p. ? Mogło się spodobać, ale mam chyba jakieś uprzedzenia do tej odmiany. Tu jednak całkiem fajnie wyszło. Jednak tylko (4-) jak na złoto.
MUSCARIS 2014, wino regionalne, Víno Sýkora, 87p. ? Dziwne, wcale mi (i nie tylko mi) nie podeszło, jakby agresywne. Tu była zgoda, że to wino akurat dziwnym trafem zyskało taką ocenę. Dla mnie ledwo (3)
JOHANNITER 2014, Klosterneuburg (A) 86p. ? Niezły, ale czekałem więcej. Może naprawdę ten rocznik nie dał super win? Lekki zawód (4-)
SOLARIS 2014, kabinet, Pavel Matouš, 86p. ? Bardzo dobry, z lekkim cukrem resztkowym, cielisty, jednak Turnau lepszy! (4+)
SAPHIRA 2013, wino regionalne, Vinařství Fasora, 86p. ? Rześkie, sympatyczne, pięknie owocowe. Podobało się wszystkim (4+)
ISABELA 2014, Vinařství Foretník, 86p. ? Vitis labruscaxVitis vinifera. Wino z amerykańskiego dzikusa jednym się bardzo podobało, drudzy skazali to wino na wylanie. Nie było chyba bardziej kontrowersyjnego wina (dotyczyło ogólnie ?poziomkowych? win). Panie zachwycone, chłopy krzywiły gębami ?. Ja osobiście to wino jako rarytas zawsze chętnie popróbuję (4)
CHORVÁT 2013, Ing. Jaroslav Pinda, 84p. ? jak wyżej (4-)
ALETTA 2013, kabinet, Jarmil Pospíšil, 84p. - Seyve Villard 12375 x Muškát Ottonel. Dobra kwasowość, lekkie akcenty muszkatowe, w smaku drops cytrusowy. Ciekawe, mi jednak nie podeszło. (3)
SEYVAL BLANC 2014, Winnica Turnau (PL), 83p. ? Moim zdaniem wino skromnie ocenione, dla mnie sięgało po złoto, co była większościowa opinia. Piękne wino. Tym winem chyba najbardzie się na degustacji zachwycano. Wino absolutnie porównywalne do winifer.(5+)
SOUVIGNIER GRIS 2014, Klosterneuburg (A), 82p. ? Takie nijakie ? mam uwagę w katalogu. A jednak srebrny medal. Tu trochę nie zrozumiałem tej oceny. Dla mnie tylko (3)
JOHANNITER 2014, Winnica Turnau (PL), 82p. ? Zupełnie odmienna opinia niż wino poprzednie ? ładne, zasługujące na min. 85p. Słyszałem opinię: piękny przedstawiciel odmiany. Dla mnie (5).
CABERNET BLANC 2014, wino regionalne, Vladimír Čotek, 80p. ? Takie sobie marnawe wino. Nie smakowało ani mi, ani kolegom. (3-)
SOLARIS 2014, Vilém Kraus, Mělník, region Czechy, 79p. ? Całkiem solidny, sympatyczny, jednak gdzie mu do Turnaua!!! Ledwo (4).
BIANCA 2014, Klosterneuburg (A), 78p. ? Mogła być wyżej oceniona, ładne wino, może trochę zabrakło kwasowości, owocowe. (4-)
KRISZTALY 2014, Klosterneuburg (A), 77p. ? Dziwny smak, taki jakiś ?drewniany?, nie widziałem w tym winie zbyt ciekawych walorów. Tylko (3+)
CUVÉE SREBRNA GÓRA 2014, Winnica Srebrna Góra (PL), 77p. ? Ogólnie co do białych win z SG to byłem trochę zawiedzony, choć to wino oceniłbym na 80-82 p. Pojawiły się jednak akcenty hybrydowe i chyba to zadziałalo na komisję. Dla mnie (4-)
PASSAGE CUVÉE 2014, Winnica Eqqus, Łukasz Chrostowski (PL), 76p. ? Moim zdaniem trochę słabo ocenione wino, zasługujące w porównaniu z degustowanymi próbkami na więcej. Wprawdzie bez szału, ale poprawne i całkiem dobre. (4-)
ERILON 2014, Klosterneuburg (A), 75p. ? Takie sobie wińsko, można wypić, jednak ?pusto w gębie?. Erilon to odmiana, z której chyba jeszcze nie piłem porządnego wina ? (3)
SOLARIS 2014, wino regionalne, Milan Spěvák, 64p. ? Jak widać, z Solarisa można zrobić efektowne wina na plus i na minus. Tu niestety ? minus, niedobre. (2)
Białe odmiany, które mi się podobały: Solaris, Johanniter, Seyval blanc ? tu uwaga: szkoda, że polscy winiarze nie wystawili tej odmiany-zasługuje na pokazanie Europie, bo nawet wśród ekspertów, którzy brali udział w kolokwium, Seyval blanc to odmiana z absolutnego marginesu odmian PIWI. I z tą opinią nie mogę się zgodzić. Dlatego wzywam polskich winiarzy, by swoje seyvale pokazali Europie.
Białe odmiany, które mi nie podeszły: Muscaris, Savilon, Erilon.
W następnym podsumowaniu będzie o Hibernalach i winach różowych i czerwonych.
ZAPRASZAM NA NASTĘPNĄ EDYCJĘ PIWI 2016 + HIBERNAL FORUM !!! WARTO !!!

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Jako że ani znawcą odmian białych, ani win nie jestem do oceny Lecha dodam że z win białych wyjątkowo dobrze wypadł Solaris od Turnaua (lepiej niż zwycięzca Rinot od Michlovskego), ale najbardziej podobał mi się Donauriesling z Klosterneuburga. Wino z tej odmiany po raz pierwszy mogłem próbować na zeszłorocznym konkursie PIWI. Śmiało mogę polecić tą odmianę miłośnikom win białych. Wygląda na odmianę możliwą do uprawy w naszych warunkach.
Ogólnie z białych wybijały się wina z Solarisa, i dość ciekawe było słyszeć zachwyty Czechów nad tą odmianą. Kolejny pozytyw jak Lech napisał to Seyval Blanc, znajomi Słowaccy winiarze wręcz piali z zachwytu na tym winem i odmianą, wino od Turnaua naprawdę świetne. Przy tej ilości próbek nie można było wszystkiego z białych spróbować, więc dodam jeszcze że in plus zanotowałem wino z odmiany Aletta od p. Pospisila, oraz wino z nowej odmiany z Klosterneuburga krzyżówka Zewigelta i Festiwalnego oznaczona jako C 864. In minus dla mnie były wszystkie wina z Johannitera, jakieś fałszywe tony, mało treści, wodniste i gorzkie. Podobnie dziwnie wyglądało wino z Kristaly, czy Sauvignier Gris.
O winach z labruskowatych nawet nie wspomnę, dostały wysoką punktację za jakość wykonania, ale dla mnie kompletny syf ta Isabella czy Chorvat. Wyplułem od razu. Cieszę się że swoją 30 letnią Isabellę wykopałem kilka lat temu.

Osobny dział to Hibernal.
Tu się z Lechem nie zgadzamy, ja lubię tą odmianę Lech niezbyt.
Wina świetne, niekiedy wyraźnie odczuwalne naftowe aromaty Rieslinga, ogólnie cudowna aromatyka, dużo treści, wino z nr katalogowym 1 skończyło się jako pierwsze, wybór z gron rocznik 2006 z cukrem resztkowym, rewelacja. Ogólnie wiele win z Hibernala dobrze wypada w kombinacji z cukrem resztkowym, a nawet w wersji musującej.
Z rozmów z tubylcami wywnioskowałem że będą kolejne nasadzenia bo im ta odmiana bardzo się podoba. Odmiana późna, dla lepszych lokalizacji w Polsce, ale myślę warta grzechu, zwłaszcza że ma bardzo dobrą odporność na mróz i grzybki.

Wina czerwone.
Tutaj był rozstrzał między moim gustem a ocenami Wysokiej Komisji, i widać było że nie tylko mi się tak wydawało.
Znakomicie wypadły polskie wina zarówno od Turnaua, jak i ze Srebrnej Góry(Regent 2013). Wina które wygrały od p. Michlovskiego nie przypadły mi do gustu. Te odmiany jak Nativa i Laurot z ub. roku znam, ale nie powalają, zwłaszcza w wydaniu p. Michlovskego, który niezależnie od odmiany robi wszystko na jedno kopyto, zatem zarówno jego Laurot jak i Nativa to wina całkowicie identyczne, jak by były z jednej odmiany na jednych drożdżach, coś jak hamburger w Mac Donaldzie który wszędzie jest jednakowy.
Znakomity Regent od p. Bustika 2014 (już leży w mojej piwniczce i czeka na spotkanie szkoleniowe 20.06 w winnicy Dosłońce)
Bardzo dobre Rondo z winnicy w Witanowicach.
Dla mnie nr 1 to wino z nowej odmiany z Klosterneuburga 1923-77, krzyżówka Zweigelta i Festiwalnego. Posiada wszystkie cechy Zweigelta, lecz jest nieco bardziej ekstraktywne. W części teoretycznej pan inż. Karel Hanák szczegółowo omówił prace Instytutu na nowymi odmianami. Od kilku lat z wielce pozytywnymi rezultatami testują nowe odmiany z selekcji Zweigelt x Festiwalnyj. Co ważne w siedlisku testowym gdzie jest duża presja obydwu mączniaków i sz.p. te selekcje mają bardzo dobrą odporność, w ich warunkach jak dotąd są pancerne.
Myślę że w przyszłym roku namówię p. Hanáka do przekazania do testów w Polsce kilku sadzonek z tych selekcji, czym był zresztą zainteresowany, głównie aby sprawdzić ich mrozoodporność.
In minus źle wypadło wino z odmiany Monarch (fatalna pogoda jesienią 2014 jak i u nas) a Instytut w Klosterneuburgu nawet nie wystawił win z Roeslera i Rathaya z powodu katastrofy pogodowej 2014 (ok. 100 mm opadów na pocz. października). Wina z Sevara które były świetne w konkursie 2014, w tym roku było słabe.
Podsumowując dobry konkurs dla polskich producentów, najlepsze wrażenie dla mnie sprawiały wina z Hibernala i nowa selekcja z Klesterneuburga, myślę że warto by także nasi forumowicze w kolejnej edycji pokazali swoje wina, bo jak widać ten konkurs jest w pełni demokratyczny i darmowy, wystawiają się zarówno potentaci jak i hobbyści z winami z dosłownie kilkunastu krzewów z danej odmiany. Tym bardziej że wina z Polski jak i odmiany w Polsce uprawiane były tym razem na ustach wszystkich uczestników tej imprezy.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 23:45 
przedszkolak
przedszkolak

Dla pełności informacji wkładam link na Katalog wystawy PIWI 2015:
http://www.vinozesardic.cz/userFiles/ka ... nal-15.pdf

Na www.ovine.cz pojawił się artykulik informujący o świetnych wynikach polskich win na tej wystawie. Jest to promocja polskich win, pokazanie w RC, że polscy winiarze potrafią zrobić medalowe wina:
http://www.ovine.cz/web/structure/reportaze-11.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_978

Strefa czasowa: UTC + 1