Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 21:57 
Ekspert
Ekspert

http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... leID/3064/

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Jak czytam takie bzdury to mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera :twisted: (nawet jak nie mam kieszeni ani scyzoryka :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 marca 2008, 23:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="werojtek"]Jak czytam takie bzdury to mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera :twisted: (nawet jak nie mam kieszeni ani scyzoryka :wink: )

:lol: :lol: Ale niech się wypowiedzą ci z MAŁPOLSKI - przecież to ich
sprawa.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 00:07 
Ekspert
Ekspert

Cztery krzewy na jednym metrze kwadratowym 8O :roll: :lol:
Chyba facetowi krasnoludki winnicę obrabiają :wink:
To pierwsze efekty szkoleń ......ciąg dalszy nastąpi.
Archiwalny już artykuł też był super : http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UHJ6 ... caid=15929
Wogóle gdzie Instytut Wina i Winorośli ( czy odwrotnie :roll: ) , tam zawsze są niezłe jaja :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 01:06 
czeladnik
czeladnik

Przeczytałem to i musze powiedzieć, że robi wrażenia. Jeżeli to jest takie opłacalne i da się utrzymać z 1 ha, to po co ludzie sadzą ziemniaki.
Cytuj:
Winorośl to jedyna uprawa rolnicza, która pozwala utrzymać się z 1 ha.

Policzyłem sobie tak dla zabawy ile to da litrów z hektara i jeżeli ktoś sprzeda butelkę po 10zł, to przychód wyniesie około 45000zł (2 tony na acr-dla moich warunków). Teraz koszty, robocizna, produkcja, butelkowanie, a winnicy to nie wszystko, bo jeszcze trzeba wybudować winiarnie. Takie inwestycje nie zwracają się w na pewno w ciągu pierwszych 10 lat. Czy każdy rok przyniesie owoce? Czy każdy rok pozwoli uzyskać wino na założonym poziomie?
Cytuj:
60 arów winorośli obsadzonej 22 tys. sztuk winnych krzewów. Szacuje, że na założenie i pielęgnację dziesięciu arów winnicy trzeba wydać ok. 40 tys. zł.

Czyli na 10 arów wypada 3667 sadzonek razy 8 zł za sadzonkę otrzymacie około 30 tyś zł. Zatem 10 tyś zł zostaje na pozostałe wydatki, typu stal (jeden z najdroższych elementów u mnie), przygotowanie gruntu, badanie i uzupełnianie niedoborów w glebie, system przeciw przymrozkom, opryski, nawadnianie, sadzenie, praca i opieka.
Cytuj:
Chyba facetowi krasnoludki winnicę obrabiają

Chyba tak.
Cytuj:
Źródło : Rzeczpospolita www.rp.pl

Jak wróce chyba zaczne czytać Fakt, chociaż i z RP można się usmiać.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że ktoś liczby pomylił.
P.S Rozmieszczenie to 6x5(w stopach oczywiście)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 marca 2008, 07:39 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"] :lol: :lol: Ale niech się wypowiedzą ci z MAŁPOLSKI - przecież to ich
sprawa.

nie utozsamiamy sie..! mamy swoje Malopolskie Forum Winne:
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=145042

zreszta nasz kolega Zdzicholo, jest w nim wiceprezesem..:)

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 marca 2008, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Inicjatorem i pomysłodawcą szkoleń dla winoogrodników z Małopolski było stowarzyszenie Małopolskie Forum Winne, w szczególności najwięcej ścieżek wydeptali były prezes stowarzyszenia Paweł Szymanowicz oraz Andrzej Haus (były skarbnik, aktualnie przebywający na wygnaniu w Irlandii). W 2006 roku wreszcie dwa urzędy z Małopolski postanowiły coś zrobić:
Urząd Marszałkowski przeznaczył na ten cel 100 tys.zł, ale wpadł na genialny pomysł. Otóż ogłosił przetarg, którego celem miało być:
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,29346,,m ... zny_w.html
"Wykonawca projektu "Małopolskie winnice" będzie musiał wskazać rejony w jakich winorośl rozwijałaby się najlepiej, zbadać dokładnie klimat, glebę i nasłonecznienie. Potem oszacować wielkość i rodzaj winnic i pokazać rolnikom, co może być opłacalne. Odrębną częścią projektu ma być opracowanie historyczne, ponieważ winnice na terenie Małopolski istniały już w średniowieczu.

Gdy projekt będzie gotowy, rozpoczną się rozmowy z rolnikami. Województwo zapowiedziało wspierać (dotacje, szkolenia, doradztwo) tych, którzy zdecydują się na założenie plantacji"

http://www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/ ... 6/4742.htm
Czyli urząd chciał aby zwycięzca przetargu w konsekwencji znalazł najlepsze tereny pod winnice i później przekonywał ich właścicieli do posadzenia winorośli. Przetarg został tak ułożony, że nikt nie spełaniuał jego wymagań i po 2 próbach został unieważniony, całość pomysłu upadła i kaska została przesunięta na inne cele.

Jeżeli chodzi projekt Winnice Małopolski ruszył w MARR - tam w końcu podjęto pomysł z jakimś sukcesem. Nasze stowarzyszenie rekomendowało do szkoleń Instytut Winorośli i Wina, dużą robotę w przygotowaniu całości wykonał nieodpłatnie Paweł Szymanowicz. Stronkę dla projektu http://www.winnicemalopolski.pl/ także nieodpłatnie wykonała firma Motive, której właścicielem jest jeden z naszych członków, no i w Małopolsce coś się zaczęło dziać.
Jak to się stało, że nasze stowarzyszenie nawet nie zostało zaproszone na konferencję organizowaną przez MARR, to chyba lepiej nie pisać, ale mniej więcej wygląda to tak, że "murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść"
http://www.wrotamalopolski.pl/root_Prze ... snumber=10
Warto też wiedzieć, że P.Wojciech Bosak był przez te lata wiceprezesem naszego stowarzyszenia, a czy działał tam jako członek naszego stowarzyszenia czy jako członek instytutu? Stawiałbym na to drugie.

W pierwszym etapie projektu w 2006 roku wzięło udział sporo osób, do drugiego etapu MARR sam wydzwaniał do potencjalnych uczestników i ich zapraszał, czego efektem jest Ścieżka Małopolskich Winnic. Nie ma na niej wielu winnic, w tym chyba największej w Małopolsce blisko trzyhektarowej winnicy P. Grzegorza Włodarczyka, są natomiast dopiero co obsadzone winoroślą.
Wydrukowano mapkę w ilości 2 tys. sztuk + 21 tablic dla każdej z winnic, za co MARR zapłacił około 12.5 tys. zł netto. Z tego co się dowiedziałem to mapka powstała aby pokazać nowemu szefowi, że coś się jednak dzieje i aby były jakieś pieniądze na trzeci etap projektu.
Zapewne za rok okaże się, że winnic w Małopolsce jest jednak kilka razy więcej, a już na pewno aktualnie poza ścieżką więcej jest plonujących winnic niż na samej ścieżce.
Ja napisali w artykule - w ciągu dwóch lat wydano około 140 tys. złotych i jak się okazuje chyba większość winnic, które się znalazły na szlaku powstała niezależnie od samego projektu. W moim odczuciu pieniądze w większości zostały zmarnowane, jednak na samym starcie zrobił bardzo wiele szumu w mediach i to chyba jego największy sukces.

Jeżeli chodzi o informacje jakie podali o Maćku Kaplicie to błędów tam trochę jest, ale nie z jego winy - on akurat dobrze wie o co chodzi i z tego co wiem to robi niezłe wina. A winnicę ma w pobliżu Pustyni Błędowskiej :lol: :lol:

Jeżeli chodzi o stowarzyszenie Małopolskie Forum Winne, to właśnie niedawno je reanimowaliśmy i mam nadzieję, że wspólnie ze stowarzyszeniami zielonogórskim i podkarpackim zrobimy co nieco dobrego dla braci winiarskiej.

Pozdrawiam świątecznie
Zdzich

PS. W 2005 roku na prośbę jednego z naszych członków-założycieli Małopolska Izba Rolnicza opracowała projekt "Szlak Pogórzańskich Winnic" (lub trochę inna nazwa) i ten projekt został wtedy złożony w Urzędzie Marszałkowskim.

Strefa czasowa: UTC + 1